15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Românii mănâncă 1 milion de porci, de Crăciun

Românii mănâncă 1 milion de porci, de Crăciun

Românii mănâncă, de Crăciun, aproximativ 1 milion de porci, ceea ce reprezintă 14% din consumul anual. Peste 400.000 dintre animale sunt sacrificate în curţile oamenilor, conform preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoşi.

Potrivit acestuia, în ferme se taie într-un an aproximativ 3,5 milioane de porci, dintre care, de Crăciun, în jur de 400.000, transmite MediafaxTotodată, se importă anual 1,6 milioane de porci, 200.000 dintre animale intrând în ţară în perioada Crăciunului.

„Putem estima că, pe lângă aceştia, într-un an românii taie în curţile proprii aproximativ 2 milioane de porci, dintre care 400.000 în perioada Crăciunului”, a mai spus reprezentantul patronatului. În concluzie, din totalul consumului anual de aproximativ 7 milioane de porci, românii mănâncă de Crăciun în jur de un milion de animale.

„Consumul anual de carne de porc pe an este totuşi mic în România, de 20 de kilograme, la jumătate faţă de media europeană”, a mai spus Ladoşi. El a afirmat că tăiatul porcilor în curţile oamenilor se mai practică încă în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, dar obieciul este mai pregnant în Balcani.

România avea obligaţia ca, din 2007, să oprească tăierea porcilor prin metode tradiționale și să impună asomarea. Este vorba de o metodă ce previne suferințele animalelor și se realizează cu pistolul cu glonț captiv, care pătrunde în creierul animalului şi îi distruge sistemul nervos central.

Numai că acest lucru încă nu se întâmplă. Medicii veterinari n-au „pistoale de adormire”, nu vin când sunt chemaţi sau cer foarte mulți bani, spun oamenii, așa că-și taie în continuare porcii așa cum au pomenit din strămoși. ANSVSA şi Colegiul Medicilor Veterinari organizează cursuri și încearcă să impună noua metodă de tăiere a porcilor, dar cu prea puțin succes.

La ora actuală, în România, în aproape niciun judeţ porcii nu sunt sacrificaţi prin asomare. Mai mult, chiar și măcelarii apelează tot la metoda tradiţională, în ciuda amenzilor usturătoare pe care le riscă. 

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă