6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Produsele dinspre Uniunea Europeană se vor ieftini

Produsele dinspre Uniunea Europeană se vor ieftini

Rata scăzută a inflației în zona euro s-a menţinut în decembrie la acelaşi nivel ca în luna anterioară, analiştii economici spunând că acest lucru se transferă în cursul de schimb şi în preţul mărfurilor aduse în România din celelalte țări UE.

Rata anuală a inflației în zona euro a rămas la 0,2% în luna decembrie 2015, același nivel cu cel înregistrat în luna noiembrie 2015, conform unei estimări preliminare a Oficiului European de Statistică (Eurostat). Este pentru a treia lună consecutiv când inflația în zona euro este una pozitivă, însă creșterea prețurilor este mai mică decât au estimat analiștii, care mizau pe o mărire de până la 0,3%. „Inflaţia din zona euro se transmite în România prin intermediul cursului de schimb, care este fluctuant, dar şi al preţurilor.

Toate produsele de import sunt transferate în preţurile din ţară într-un fel sau altul. De aceea văd o stabilitate a cursului de schimb şi a preţurilor“, a precizat, pentru „România liberă“, analistul economic Aurelian Dochia. Acesta arată că, pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de evoluţia preţurilor materiilor prime şi energiei, care au impact asupra preţurilor în general. „Acestea au scăzut foarte mult, fiind principalul factor care stă în spatele inflaţiei foarte scăzute din Europa şi din ţara noastră. La petrol am avut o scădere a preţului de circa 50% într-un an de zile. Dacă preţul ţiţeiului va continua să se poziţioneze sub 50 de dolari barilul, şi toţi analiştii asta aşteaptă, probabil că vom avea o uşurare a presiunii inflaţioniste. De aceea în acest an tendinţa va fi de scădere a preţurilor“, spune Dochia.

Măsuri fără efect

Conform datelor Eurostat, în luna decembrie cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la alimente, alcool și țigări, care au avut o creștere de 1,2%, comparativ cu un avans de 1,5% în luna noiembrie, precum și la servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,1%, față de creșterea de 1,2% înregistrată în luna noiembrie. Însă prețurile la energie au înregistrat o scădere anuală de 5,9%, comparativ cu un declin de 7,3% înregistrat în luna noiembrie. Oficiul European de Statistică a anunţat că în luna noiembrie a anului trecut 12 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o inflație negativă, iar România a avut a doua inflație negativă din UE (minus 0,9%), fiind devansată doar de Cipru (minus 1,5%).

Aurelian Dochia spune că în ţara noastră s-a ajuns la un nivel scăzut al inflaţiei, având perioade de dezinflaţie, adică inflaţie negativă, însă presiunea nu este foarte mare deoarece mai sunt încă destule preţuri care, în timp, trebuie să se alinieze la nivelul pieţei europene, adică să scadă. De aceea vom avea o inflaţie ceva mai mare decât în Uniunea Europeană. „În momentul de faţă temerea mare nu mai este inflaţia, ci dezinflaţia sau inflaţia negativă. Nivelurile la care s-a ajuns în prezent fac foarte dificilă atingerea ţintei de politică monetară pe care o au băncile centrale; inclusiv Banca Centrală Europeană (BCE), cu toate că a fost foarte agresivă în politica de relaxare cantitativă, nu reuşeşte să ajungă la ţinta de inflaţie de 2%. Mulţi analişti consideră că şi în 2016 nu se va atinge nici măcar 0,2%“, explică analistul economic. Pentru a stimula inflația, BCE a demarat o serie de măsuri în cursul anului trecut. Astfel, Banca Centrală Europeană a anunţat iniţial că va injecta  lunar, până în septembrie 2016, câte 60 de miliarde de euro în achiziţionarea de  obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste. Însă la ședința de politică monetară din luna decembrie BCE a decis să prelungească programul până la finele lunii martie 2017, lărgind paleta de titluri pe care le va achiziționa prin includerea de obligațiuni municipale și regionale.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă