1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum se va tranșa situația celor cu credite în valută

Cum se va tranșa situația celor cu credite în valută

Problema împrumuturilor în franci elvețieni a fost dezbătută în Parlament și se tranșează în fiecare zi în instanță. Avocații spun că soluția dată de un judecător este una definitivă, pe când cea identificată de politic este una de moment.

Creditele în franci elvețieni au reunit ieri, la Camera Deputaților, principalii actori: reprezentanții BNR, ai Asociației Române a Băncilor (ARB), pe cei ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Grupul Clienţilor cu Credite în franci elvețieni, avocați și politicieni. În vreme ce ARB și BNR se opun conversiei în moneda națională a creditelor contractate în alte valute și modificării cursului de schimb, datornicii solicită Guvernului şi Parlamentului adoptarea de urgenţă a unui act normativ prin care băncile să convertească în lei creditele în valută la cursul de schimb de la momentul acordării plus maxim 20%, la o dobândă similară şi fără garanţii suplimentare.

„Orice decizie privind o conversie la un alt curs de schimb decât cel din data tranzacţiei produce pierderi pentru bănci. Rezolvarea printr-un act normativ care să stabilească conversia la un alt curs decât cel din ziua tranzacţiei nu se poate! Sunt bănci care pot da faliment în cazul în care conversia se face la curs istoric. Şi nu una sau două bănci riscă falimentul! Cineva spunea că volumul creditelor în franci nu reprezintă un risc sistemic, dar falimentul unei bănci este un risc sistemic“, a afirmat ieri, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, la dezbaterea din Comisia Buget-Finanţe la Camera Deputaţilor pe tema creditelor în franci elveţieni. Acesta a spus că: „Percepția băncilor este că soluția de a reglementa conversia la alt curs decât cel a pieței este neconstituțională pentru că afectează capitalul băncii, averea băncii, respectiv a acționarilor. Iar dreptul la proprietate este garantat de Constituție“. Pe de altă parte, reprezentanții ARB se opun introducerii în regim de urgență a legii insolvenței persoanei fizice. „Această lege trebuie să instituie un echilibru între debitori şi creditori, „pentru menţinerea disciplinei de plată şi pentru evitarea hazardului în rândul debitorilor“, a afirmat Florin Dănescu, preşedintele executiv al ARB. În schimb, avocatul Gheorghe Piperea este de părere că de această lege ar putea beneficia peste 800.000 de persoane care sunt în situaţia de debitori neperformanţi, dar că aceasta rezolvă doar parțial problema celor care au împrumuturi în franci elvețieni.

Iar deputatul PSD Ana Birchall a propus ca, în cazul creditelor acordate în franci elveţieni, la solicitarea clienţilor, conversia să se facă prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei. Și Ministerul Finanțelor a găsit o soluție – modificarea, prin lege, a OUG privind restructurarea creditelor lansată în iunie 2014, denumită atunci „Electorata“, prin mărirea plafonului pentru venituri de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, numărul potenţialilor beneficiari crescând cu 200.000.

Între timp, ANPC este bombardat cu plângeri din partea clienților băncilor. „În ultimele trei zile am primit 38 de adrese, iar în 2014 peste 7.600 de plângeri. Deocamdată nu am venit cu nici o propunere.

Analizăm clauzele contractuale. Susținem însă inițiativa doamnei Birchall și orice inițiativă legislativă care vine în sprijinul consumatorilor“, ne-a spus Marius Dunca, președintele ANPC.

Instanțele, sufocate de dosare

În timp ce în Parlament se discută despre cum s-ar putea rezolva această problemă, instanțele emit decizii care sancționează băncile. Ultima este cea prin care Tribunalul Buzău a stabilit ca ratele pentru acoperirea unui credit în franci elveţieni să se facă la cursul de schimb de la data contractării împrumutului. Avocatul Marius Coltuc a precizat, pentru „România liberă“ că toți cei care se judecă cu băncile pot apela la decizia judecătorească de la Buzău. „Avocata care a pledat în această cauză a cerut instanței să aplice legislația comunitară, făcând trimitere la hotărârea Kasler împotriva OTP Bank din Ungaria. Hotărârea de la Buzău este una executorie. Soluția pentru toți cei care au credite în franci elvețieni este calea judecătorească, cu soluții definitive. Politic nu se va rezolva această problemă. Altfel, peste două luni o luăm de la început. Astfel se poate tranșa problema pentru toți cei care au contractat un împrumut în altă monedă decât cea națională“, spune Coltuc.

Reamintim că, în Ungaria, Curtea Supremă a decis în vara anului trecut, în cazul Kasler vs. OTP Bank, în favoarea clientului băncii stabilind că banca a practicat un curs de schimb incorect la rambursarea ratelor la un credit ipotecar în franci elvețieni, adică un curs de vânzare al băncii, mai mare decât cel de cumparare utilizat la acordarea creditului. Curtea a decis că de acum înainte rata la credit să se plătească la cursul oficial al băncii naționale a Ungariei. Astfel, după cum a apreciat și Curtea de Justiție a Uniunii Europene, banca a profitat de diferența dintre cele două tipuri de curs, de vânzare și cumpărare, ceea ce reprezintă un câștig în plus pentru bancă, în afară de dobânda creditului, ceea ce este incorect, conform judecătorilor.

De asemenea, tot anul trecut, Tribunalul Galați a emis o decizie definitivă în cazul unei cliente Volksbank, prin care creditul în franci elvețieni a fost convertit în lei la un curs majorat cu doar 10% față de momentul contractării împrumutului, în 2008. Coltuc a adăugat că săptămâna viitoare vor fi date zeci de hotărâri judecătorești în dosare ce vizează creditele în franci elvețieni fiindcă sunt peste 1.000 de dosare pe rolul instanțelor, iar multe se află în pronunțare.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă