5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum să-ți alegi furnizorul de electricitate ca să plătești cât mai puțini...

Cum să-ți alegi furnizorul de electricitate ca să plătești cât mai puțini bani

Furnizorii de electricitate se întrec în oferte cât mai competitive pentru populație. Ele sunt tot mai sofisticate și includ diverse servicii, inclusiv protecție pentru cazul în care vă pierdeți serviciul. Atenție, însă, la costul final!

De la 1 ianuarie 2018, prețul electricității din factura consumatorilor casnici nu va mai fi deloc stabilit de autorități, ci integral de furnizorul cu care decideți să încheiați contractul. Statul a renunțat treptat la dictarea prețului, prin obligarea producătorilor de energie deținuți de stat să vândă o anumită cotă din producție la un anumit preț și a furnizorilor să vândă la prețul stabilit de autoritatea din domeniu (ANRE). De la 100%, această cotă de preț reglementat a scăzut treptat la 10% în prezent, iar de la anul va fi zero.

Liberalizarea are avantaje și dezavantaje. Până acum câțiva ani, statul a ținut în frâu creșterile de preț, dar reglementarea a ținut departe concurenți pentru actualii mari furnizori – Electrica, Enel, E.ON și CEZ, care nu au fost stimulați să își diversifice gama de servicii și au avut confortul clienților garantați. Odată cu deschiderea pieței, au apărut tot mai mulți furnizori interesați de consumatorii casnici, care au mizat pe prețuri mai mici decât cele reglementate pentru a atrage clienții și pe servicii adiționale sau chiar pachete integrate gaze-electricitate.

Se așteaptă scumpiri

Pe de altă parte, de acum consumatorii vor trebui să plătească energia la prețul de piață pe care furnizorul reușește să îl ofere. În prezent, 90% din energia consumată este la prețul pieței, iar anul acesta electricitatea s-a scumpit semnificativ pe bursa de energie. Președintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, a declarat că preţul energiei va fi mai mare anul viitor, însă nu ca urmare a liberalizării totale a pieţei de la 1 ianuarie 2018, ci din cauza condiţiilor din piaţă. El a arătat că, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), adică piaţa spot a bursei administrate de OPCOM, media aritmetică a preţurilor pe primele opt luni din 2017 a crescut cu 64% faţă de anul trecut. Din păcate, anul acesta furnizorii au mizat mult pe achizițiile de energie pe PZU, în loc să cumpere energie de la producători în contracte pe termen lung, care a fost mult mai ieftină. O parte din aceste costuri au fost recunoscute deja în facturile consumatorilor casnici de către ANRE la 1 iulie, când prețul electricității achiziționate în sistem concurențial (CPC) a crescut în medie cu 8,52%, la nivel național. În schimb, ANRE
a decis să reducă componenta de preț reglementat, care mai reprezintă doar 10% din consum, cu 5,16%. De la anul, toată energia va fi de tip CPC.

Bătălia prețurilor

Pentru a ajuta consumatorii să aleagă o ofertă mai ieftină de electricitate, ANRE a publicat recent pe site-ul propriu un comparator al prețurilor la electricitate oferite de zeci de furnizori de pe piață. De asemenea, au apărut site-uri care colectează informațiile de consum și adresa clienților, trimițându-le ofertele disponibile pe piață.

Important de știut este că elementul de cost care diferențiază facturile este energia propriu-zisă, care reprezintă însă numai circa 30% din prețul final, unde intră și tarifele de distribuție, transport, certificate verzi etc., care vor rămâne reglementate de autorități și în 2018.

Potrivit comparatorului de prețuri al ANRE, pentru un client din București, alimentat în prezent de Enel Energie Muntenia, cea mai ieftină ofertă este cea a Tinmar Energy, care vinde energie la un preț de 0,159 lei/kWh, prețul final, cu toate taxele și tarifele incluse (transport, distribuție, TVA) fiind de 0,4685 lei/kWh, cu 19,2% mai mic decât cel al furnizorului de ultima instanță. Pe de altă parte, comparatorul ANRE prezintă doar prețul de bază al energiei. Potrivit datelor de pe site-ul Tinmar, prețul de 0,159 lei/kWh este pentru pachetul Silver, care mai include însă și un abonament zilnic de 0,39 lei, care ridică în realitate prețul final/kWh. În acești bani intră și un discount de 20% la reparațiile casei, despăgubiri pentru electrocasnice în caz de fluctuații ale tensiunii sau chiar protecție pentru plata facturii în cazul unor evenimente neprevăzute la job. La un consum lunar de 120 kWh în București, factura finală va avea valoarea de 69,91 lei, cu TVA inclusă, potrivit datelor primite de la un operator call-center. La pachetul de energie Standard, prețul de bază al electricității, fără niciun fel de tarife, este de 0,219 lei/Kwh, deci mai scump.

După Tinmar, oferta Enel pe piața concurențială este mai ieftină cu 18,37% mai mică decât dacă același furnizor vinde pe piața reglementată (preț al energiei propriu-zise de 0,163 lei/kWh). Însă și aici trebuie atenție, fiindcă pe lângă prețul efectiv pe kWh, compania mai percepe un abonament zilnic, în funcție de pachetul ales. De pildă, la Pachetul Enel Fix Relaxat, prețul electricității este de 0,189 lei/kWh, iar abonamentul este de 0,49 lei/zi, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Enel arată că abonamentul zilnic este un tarif ce asigură fixarea unui preț avantajos al electricității și include două intervenții de urgență pe an.

Pe site-ul unui alt furnizor alternativ care a atacat puternic segmentul casnic, DigiEnergy, un calculator automat afișează la un consum lunar de 120 kWh în București o valoare a facturii de 60,78 lei/kWh, TVA inclusă.

La ce să fiți atenți

Așadar, cel mai bine atunci când alegeți să vă schimbați furnizorul este să cereți de la mai mulți furnizori valoarea facturii finale pe consumul estimat, ca să faceți o comparație relevantă. De asemenea, pe lângă preț, trebuie să fiți atenți la durata contractului, la condițiile și modalitățile de plată, la garantarea clauzelor contractuale privind drepturile și obligațiile, inclusiv la clauzele penalizatoare. Alte clauze contractuale care necesită atenție sunt și condițiile în care părțile pot renegocia clauze din contract, condițiile de încetare a contractului, precum și clauze care pot produce efecte și după încetarea contractului.

Pe de altă parte, ofertele atât de atractive pe care le vedem acum în piață din partea furnizorilor nu vor putea dura mult, pentru că este clar că aceste prețuri sunt sub costurile pe care le suportă compania pentru a cumpăra acea energie. De aceea, e recomandat să optați pentru un furnizor cât mai credibil. 

Cele mai citite

China este interesată să cumpere din România lucernă și piei de bovine

În perioada următoare, vor fi deschise piețele din Tunisia și Kuweit pentru exportul de animale, anunță ANSVSA Una dintre destinațiile importante în care țara noastră...

Obezitatea și riscul de polipi endometriali – Ce trebuie să știi?

Obezitatea este una dintre principalele probleme ale lumii actuale și poate reduce șansele de a concepe un copil. Astăzi, aproximativ 30% din întreaga populație...

Resorturi de lux în Phuket, cea mai frumoasă insulă din Thailanda 

Când vine vorba despre o călătorie în Thailanda, o destinație cu priveliști impresionante este Phuket. Este adevărat, nu toți turiștii includ această regiune în...
Ultima oră
Pe aceeași temă