Contribuţiile sociale se modifică, de la anul. Ce anunţ a făcut ministrul Finanţelor

de Teodora Cimpoi , 23 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 10:18, 23 aprilie 2017
Contribuţiile sociale se modifică, de la anul. Ce anunţ a făcut ministrul Finanţelor

Ministerul Finanţelor ia în calcul comasarea contribuţiilor din salariu pentru sistemul de pensii şi pentru cel de asigurări de sănătate şi trecerea lor doar în sarcina angajatului. Un avantaj este că angajaţii ar avea contribuţii la pensii mai mari, întrucât în prezent doar partea angajatului de 10,5% la CAS se duce la calculul pensiei, deşi contribuţia totală la CAS este acum de 26,3%.

„Contribuţiile de asigurări sociale şi asigurările sociale de sănătate vor deveni 100% în sarcina angajatului, în sensul că ceea ce astăzi se plăteşte de angajator va fi inclus în salariul brut al angajatului, angajatorului rămânându-i sarcina de reţinere la sursă şi virare a sumei către casele respective”, a declarat ministrul finanțelor, Viorel Ștefan, într-un interviu pentru Digi24.

Potrivit acestuia, salariul net nu va fi modificat nici în plus, nici în minus, fiindcă salariul brut va fi majorat cu suma corespunzătoare părţii care astăzi este în sarcina angajatorului. Nici angajatorul nu va avea costuri suplimentare.

În acest moment, din salariul brut al fiecăruia dintre noi se reține o contribuție de 39,25 la sută, bani care merg pentru pensii, pentru asigurările de sănătate și pentru șomaj. De anul viitor, această contribuție se va restrânge la 35 de procente, pentru că dispar mai multe taxe plătite de angajator, dar și această contribuție pentru șomaj. Fondul pentru șomaj se va colecta până la data de 31 decembrie, urmând ca apoi să fie trecut într-un alt fond, special, de unde se vor face în continuare plățile către șomeri. În prezent, 1% din salariul brut se reţine pentru şomaj, jumătate de la angajat, jumătate de la angajator.

Veşti rele pentru PFA-uri

Aşa cum „România liberă” a scris ieri, Executivul ia în calcul eliminarea a patru cote din contribuţiile sociale şi trecerea acestora în responsabilitatea angajatului, măsură prevăzută și în programul de guvernare al PSD. Astfel, angajatul va datora doar contribuţiile de pensii şi cele de sănătate, urmând ca cel de şomaj, pentru concedii medicale, fondul de accidente de muncă şi cel de creanţe salariale să se elimine. Contribuţiile sociale, plătite în prezent și de angajat și de angajator, vor fi comasate şi vor fi exclusiv în sarcina angajatului,  însă plătite de angajator, contribuția totală urmând să scadă cu 4,25 puncte procentuale, la 35%. Cei mai afectaţi vor fi românii cu activităţi independente, PFA-urile şi cei care au venituri din chirii, pentru care contribuțiile se vor dubla.

În plus, Ministerul Finanțelor ia în calcul impozitarea tuturor veniturilor, inclusiv a tichetelor cadou, lista veniturilor care urmează să fie taxate de la 1 ianuarie 2018 fiind acum în lucru. Această măsură este gândită la pachet cu depunerea, din 2019, a declaraţiei globale de venit, care va cuprinde toate veniturile încasate de o gospodărie în 2019. 

O idee de pe vremea lui Cioloş

Ideea unificării contribuţiilor nu este nouă, ea fiind creată anul trecut de Gabriel Biriş, când a lucrat, ca secretar de stat în Finanţe, la modificarea Codului Fiscal. Proiectul de modificare a Codului Fiscal propunea, în esenţă, unificarea contribuţiilor la CAS şi CASS plătite de angajat şi angajator şi trecerea lor în sarcina salariatului. Gabriel Biriş a explicat la acel moment că împărţirea lor s-a făcut pentru a ascunde cât de mare este costul muncii în România. La CAS, din salariul angajatului se reţine acum 10,5%, iar de la angajator 15,8%. Pentru CASS, reţinerile salariatului sunt de 5,5%, iar ale angajatorului sunt de 5,2%. 

Chiar dacă Biriş a fost demis după scandalul de presă iscat de proiectul de modificare a CF scurs în presă, unificarea contribuţiilor la angajat a fost o idee susţinută de oamenii de afaceri. În prezent, contribuţia angajatului la pensii şi sănătate este „cu stopaj la sursă”, adică angajatorul reţine sumele din salariul brut, iar dacă nu le virează statului, riscă dosar penal. În schimb, contribuţiile angajatorilor mai pot fi amânate. Dacă cele două părţi vor trece doar la angajat, statul ar avea garanţia că îşi încasează toţi banii la timp. 

Comentarii

 • Dan Sburlea

  24 aprilie 2017 20:02

  Întortocheate sunt căile Domnului, dar mai întortocheate cele ale unor doctori în orice științe din clasa politică! Înțeleg că angajatul, care plătea 19,25, va plăti după lgea nouă 35! Înțeleg că bugetarului îi va mări guvernul salariu în așa fel âncât salariu brut minus 35 să ajungă la fostul salariu net ba chiar săcrească fiindcă...nu i se ia, i se dă! Băi papagalilor, nu ne-ați dat nicio idee despre cum va proceda șăful de la Renault, BAT, Coca Cola sau chiar McDonald. Credeți că vor mări salariile cu peste 22,ân ordine să rămână netul la aceeași valoare ca mai înainte???!

  raspunde comentariului
 • adi

  24 aprilie 2017 19:46

  O alta tampenie comunista. Autorii sunt clar informati de la telefonul fara fir. Eu lucrez in Germania, iar aici cine are ca unica sursa de venit salariul nu trebuie sa faca niciun calcul sau sa ceara sfatul unui consultant fiscal. Asta e tampenie curata, daca ne gandim ca in satele din fundul tarii multi abia silabisesc, de exemplu cum am vazut recent la un post tv nu stiu nici cate laturi are un patrat. Cum sa pretinzi de la asa un om sa isi faca sumarul taxelor? In Germania angajatorul plateste intr-adevar doar jumatate din contributia la pensie, iar angajatul tot jumatate, precum si integral contributia la sanatate si somaj, pentru care firma nu plateste nimic. Numai ca toate se retin la sursa, deci angajatul nu vede acesti bani. Exista un contract obligatoriu cu o casa de sanatate si cu alta de asigurari sociale, iar banii respectivi nu ajung niciodata in contul angajatului. Inapoiatii care au conceput legea s-au gandit la Tata Leana si Nea Gigel, care nu stiu decat sa mulga vaca, sa dea cu matura sau cu sapa? In Romania sunt destui ca ei, din cauza carora din pacate toti tragem ponoasele dupa vot.

  raspunde comentariului
 • costica

  24 aprilie 2017 12:29

  Super-oferta castiguri acasa. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastrepacurarucostica1963gmail comhttpbit.ly29ypMJN

  raspunde comentariului
 • mannix

  21 aprilie 2017 17:01

  Problema nu este comasarea celor 2 contributii. Imbecilitatea consta in faptul ca sunt trecute in sarcina angajatului, adica tot cel sarac si amarat, cu un salariu net de nimc, va trebui sa suporte plata acestor contributii daca angajatorul nu face plata sau intra in insolventa. Ba vor calcula si penalitati si dobanzi pentru cine nu achita la timp si asa vor ramane oamenii in strada fara case, caci vor fi executati silit. Asa ca in curand singura speranta ramane pribegia catre tari mai calde!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design