3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Centrul Vechi al Capitalei, kilometru zero al evaziunii în alimentaţia publică

Centrul Vechi al Capitalei, kilometru zero al evaziunii în alimentaţia publică

Locul unde sute de pub-uri, restaurante şi discoteci rulează anual sute de milioane de euro, pare a fi, totodată, şi un centru al evaziunii fiscale din alimentaţia publică din România. Cel puţin aceasta sugerează rezultatele controalelor făcute de către Fisc acolo, în weekendul trecut.

Nu mai puţin de 220 de inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au verificat sâmbătă, 14 februarie activitatea a 95 de localuri şi cluburi de noapte din Centrul Vechi al Capitalei şi au constatat atât încălcări ale obligaţiei legale de emitere a bonului fiscal, cât şi comercializarea de băuturi alcoolice spirtoase fără banderole fiscale. Pentru sancţionarea acestor nereguli, inspectorii antifraudă fiscală au dispus amenzi în valoare totală de 422.300 lei, confiscări de numerar în cuantum de 4.489 lei şi suspendarea activităţii comerciale a 13 dintre aceste localuri.

Nu este prima dată când inspectorii reclamă fapte de evaziune, contrabandă cu alcool şi muncă la negru în centrul vechi al Bucureştiului. În iulie 2012, controale efectuate la cinci localuri din zonă au relevat prejudicii aduse  statul de 80.000 de lei. La acel moment au fost confiscate bunuri în valoare de peste 60.000 de lei. Poliţia a depistat atunci patru persoane care munceau fără forme legale.

Dan Schwartz: O problemă reală

Consultantul fiscal Dan Schwartz, de la firma RSM Scot, spune că astfel de controale ar trebui făcute mai des. Mai puţin cazul în care sunt contestate procesele-verbale, rezultatele controlului arată că evaziunea fiscală în zonă este o problemă reală. Amploarea acesteia la nivelul naţional este ştiută însă doar de Fisc, singura instituţie care are date concrete, spune Schwartz. În ultimul timp ­s-a înregistrat o ameliorare din acest punct de vedere. “A trecut vremea ­notelor de plată scrise cu pixul pe şerveţel.  Cel puţin mie, în ultimii 2-3 ani, nu mi s-a întâmplat să nu primesc bonuri fiscale în restaurant,  date din proprie iniţiativă sau la cererea mea”, spune el.

Obligaţia bonului, trecută în meniu

Restaurantele, barurile şi cluburile vor publica pe meniu anunţul tip formulat de Ministerul Finanţelor privind obligaţia de a primi bon ­fiscal sau îl vor pune la dispoziţia clienţilor, la fiecare masă, astfel încât aceştia să-l poată citi permanent, ­potrivit unui proiect de ordin ­elaborat de MFP. Anunţurile vor avea  prezentate mai multe avertismente şi drepturi: ­”Dacă nu primiţi bon fiscal, aveţi obligaţia să-l solicitaţi. În cazul unui refuz, aveţi dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii ­acestuia”.

Dan Schwartz este de acord cu ­avertizarea clienţilor asupra dreptului lor de a primi bonuri fiscale, nu însă şi în privinţa posibilităţii acordate legal celui care nu primeşte bon de a pleca fără să plătească.

“Pare o lege făcută în grabă, de către cineva care nu a luat în considerare toate consecinţele. Gândiţi-vă că vin patru persoane să cumpere ceva, nu vor să plătească afirmând că nu li s-a dat bon fiscal şi se iau martor una pe alta. Prevederile pot da naştere la situaţii conflictuale”, avertizează consultantul.

Potrivit informaţiilor prezentate de Zf.ro, în Centrul Vechi sunt circa 200 de baruri, restaurante şi cafenele, iar zona este vizitată zilnic în timpul săptămânii de 3.000-4.000 de consumatori, iar în weekend numărul ajunge şi la 10.000 de persoane, potrivit datelor din piaţă. În urmă cu mai puţin de un deceniu, centrul istoric al Bucureştiului era dominat de câini fără stăpân, clădiri dărâmate şi oameni fără locuinţă. În kilometrul zero al distracţiei din Capitală se fac afaceri estimate la 150-200 de milioane de euro. Nu există date privind evaziunea fiscală din zonă.   

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă