Conform unui studiu recent, românii sunt printre cei mai puțin mulțumiți de locul de muncă din Europa. Doar 31% consideră că sunt fericiți la serviciu și le place ceea ce fac, față de media europeană, care este de 39%. Însă, în mod surprinzător, românii sunt printre cei mai motivați, iar 74% dintre cei care au un loc de muncă declară că motivația lor este în creștere, față de media europeană de 69%.
Cheia se află, însă, în mâinile companiilor și angajatorilor, iar creșterea satisfacției la locul de muncă și a productivității angajaților se află la îndemâna managerilor.
Companiile de succes din România apelează la câteva „trucuri” menite să-și păstreze angajații performanți și să-i motiveze pe cei mai puțin performanți, care devin din ce în ce mai mulțumiți la locul de muncă.
- Angajații primesc cadouri
Micile cadouri sunt foarte puțin costisitoare, însă au menirea de a le arăta angajaților companiei că managerilor le pasă de ei. Multe companii le-au oferit angajaților căni personalizate, după cum vedem din GALERIA FOTO de mai sus. Sunt foarte ieftine și arată că cei din conducerea firmei apreciază, în egală măsură, munca angajaților și pauzele de cafea. După cum vedem la promotion.eu, prețurile unor astfel de căni sunt derizorii, iar pe piață există zeci de modele care-i pot încânta până și pe cei mai cârcotași angajați.
- Angajații primesc prime salariale în funcție de rezultate
Primele salariale sunt una dintre cele mai eficiente metode de a crește productivitatea la locul de muncă. Atunci când angajații știu că primesc un bunos financiar daca își îndeplinesc targetul de lucru și au șansa de a-și crește și mai mult veniturile dacă depășesc cu un anumit procent targetul respectiv, ei se simt motivați să muncească mai mult sau mai eficient.
- Angajații sunt lăudați și consultați atunci când se iau decizii
Fiecare angajat dorește să fie lăudat și să simtă că toți ceilalți colegi sunt la curent cu efortul pe care l-a depus la locul de muncă. Cel care trebuie să-i laude pe angajați pentru rezultatele lor sunt liderii de echipă și managerii departamentelor. În plus, cel mai eficient stil de leadership (dovedit științific) este cel democratic, în care angajații sunt consultați atunci când compania ia decizii care îi privesc direct, dar și atunci când angajații sunt implicați în procesul elaborării unor strategii de lucru.
- Angajații primesc beneficii standard
Pe lângă bonusuri financiare, angajatorii le pot oferi angajaților vouchere de cumpărături, bilete la teatru și film, dar și carduri de reducere pentru diferite cluburi sportive. Zeci de studii au demonstrat, de-a lungul timpului, că activitățile sportive din afara programului de lucru cresc productivitatea angajaților la locul de muncă, precum și calitatea sănătății acestora. În companiile unde sportul a devenit o adevărată cultură, numărul total al zilelor de concedii medicale a scăzut drastic în comparație cu perioadele în care angajații nu erau angrenați în activități sportive.