5 C
București
marți, 28 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăTârâte în instanțe, băncile se grăbesc să mai taie din ratele clienților

Târâte în instanțe, băncile se grăbesc să mai taie din ratele clienților

Sub presiunea proceselor colective care au ca obiect clauzele abuzive, tot mai multe bănci au decis să lanseze campanii prin care anunță reduceri ale dobânzilor și chiar eliminare de comisioane. În plus, băncile care au acordat împrumuturi în franci elvețieni se oferă să facă conversia creditelor, însă nu la momentul semnării contractului. Reamintim faptul că, în urmă cu câteva luni, într-un dosar ce viza conversia unui credit în franci elevețieni, Tribunalul Bucureşti a decis înghețarea cursului de schimb la momentul semnării contractului, decizia nefiind însă definitivă. Anterior, alte instanțe din țară au dat aceeași soluție în cauze similare. De aceea, în timp ce unii clienți accepta noua ofertă, alții continuă să se lupte în justiție pentru a obține condiții și mai bune. Iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a primit circa 2.300 de reclamații de la clienții băncilor, de la începutul acestui an, conform președintelui ANPC, Marius Dunca.

Ce oferă băncile

Astfel, în urmă cu câteva zile, Bancpost a anunțat că cei care au credite în franci elvețieni garantate cu ipotecă beneficiază de o ofertă individualizată de conversie în lei, cu dobândă fixă redusă de 1,5% pe an, pentru primii 3 ani, ceea ce presupune o reducere medie a ratei lunare de 30%. Ulterior aceste perioade se va aplica o dobândă individualizată variabilă, compusă din marja fixă și indicele ROBOR la 3 luni. Însă, conversia se va face la cursul de schimb al băncii de la momentul realizării conversiei, fără comision de administrare de credit și analiză. De asemenea, la începutul anului, banca a acordat o reducere de 0,8 puncte procentuale a dobânzii pentru întreg portofoliu, valabilă până la urmatoarea dată de revizuire a dobânzii specificată în contract.

Recent și BCR a lansat campania “Scade rata”, ofertă de care pot beneficia clienții care au credite imobiliare și cu garanție ipotecară, dobânda fiind redusă la   4,95% pe an, timp de cinci ani. Astfel, rata scade, în medie, cu 20%. Reprezentanții BCR au precizat, pentru România liberă că, în primele două săptămâni de la demararea campaniei 6000 de clienți au accesat oferta de credit, adică, o medie de 3000 de clienți pe săptămână. În plus, există clienți care reintră în contact cu banca cu solicitarea de a-și achita restanțele, pentru a se încadra în condițiile ofertei.

În urmă cu câteva luni, Volksbank România (VBRO), la inițiativa acționarului său, Banca Transilvania (BT), a decis ca, indiferent de moneda în care s-a făcut împrumutul, să elimine comisionul de risc/de administrare și/sau de rezervă minimă obligatorie. Acest lucru se va face automat, până la 30 septembrie. O altă ofertă a băncii a fost făcută exclusiv clienților cu credite în franci elvețieni, Volksbank anunțând că va face conversia împrumuturilor în lei sau euro. Banca a decis returnarea sumelor deja plătite de clienții în contul comisionului de risc, prin diminuarea creditului în sold.

Și Raiffeisen Bank a decis în luna ianuarie tăierea dobânzii cu 0,5% pentru clienții care s-au împrumutat în franci elvețieni. Potrivit directorului general al băncii, Steven van Groningen, “fiecare client a beneficiat astfel de reduceri între 5-10%, fapt ce a compensat parțial cursul valutar. Această măsură însă a generat un impact  pe banca de 700.000 euro”. Iar Credit Europe Bank a anunțat în această iarnă că actualizează indicelui LIBOR pentru creditele în franci elevețieni cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice astfel încât rata dobânzii să scadă.

Banca Romanească a decis să scadă dobânda pentru creditele în franci elvețieni cu circa 0,8 puncte, prin actualizarea indicelui, absorbind o parte din impactul negativ al aprecierii francului, reducerea aplicându-se până la următoarea actualizare a dobânzilor.

Iar Millennium Bank a anunțat că reduce marja de dobândă cu 1,5 puncte procentuale pentru toate creditele în franci elvețieni, pe o durata de trei luni.

Ce decizii se iau în Polonia și Croația

Băncile poloneze ar putea să acopere peste 5,9 miliarde de dolari, în urma conversiei în zloți a creditelor în valută, conform unui proiect de lege care ar urma să fie trimis Parlamentului de către președintele Andrzej Duda după alegerile generale din octombrie, anunță Reuters. Legea prevede ca persoanele cu credite ipotecare în valută să-și poată converti împrumuturile în zloți, la cursul de schimb de la data semnării contractului.

Și tot Reuters informează că opt bănci din Croaţia au cerut Guvernului să deschidă un dialog în vederea găsirii unei soluţii cu privire la creditele în franci elveţieni, după ce Executivul de la Zagreb a propus conversia în euro a acestor credite iar costurile să fie suportate în întregime de către bănci. Este vorba de aproximativ un miliard de euro.

Cele mai citite

Putin acuză din nou Occidentul că prelungește conflictul din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări marți că conflictul din Ucraina se va încheia în „două luni” fără ajutorul militar al aliaților occidentali...

Ștefan Vlădoiu a semnat cu Kolos Kovalivka! Fundașul român va juca pentru echipa din Ucraina

Ștefan Vlădoiu, fostul jucător al Universității Craiova, a semnat un contract pe doi ani și jumătate cu FC Kolos Kovalivka, echipă din prima ligă...

Ronaldo Deaconu a semnat cu Nyiregyhaza Spartacus! După despărțirea de Hermannstadt, mijlocașul își continuă cariera în Ungaria

Liber de contract după rezilierea cu Hermannstadt, Ronaldo Deaconu (27 de ani) și-a găsit rapid o nouă echipă. Mijlocașul ofensiv a semnat un contract valabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă