Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a confirmat, vineri, informaţiile apărute în presă despre renunţarea la impozitarea bacşisului. El a declarat că, la nivelul ministerului, s-a decis renunţarea la acest impozit, iar modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament.
Odată cu eliminarea taxării bacșișului, va dispărea și obligativitatea deținerii registrului de bani personali pentru angajați.
Teodorovici a precizat că prevederile ordonanței se aplică până la eliminarea acesteia, pentru bonurile fiscale emise pentru bacșiș până la 1 iunie comercianții fiind impozitați cu 16%.
„Odată ce spunem foarte clar că bacșișul nu se mai reglementează și nu mai devine obligație, revenim la normal, cu precizarea că agenții economici trebuie să aibă grijă să nu mai aibă sume suplimentare în casă față de ceea ce încasează în mod oficial”, a explicat Teodorovici, fiind întrebat dacă cei care nu au aplicat reglementarea vor fi penalizați.
În cazul în care inspectorii fiscali găsesc sume suplimentare în casele de marcat ale comercianților se aplică plafoanele prevăzute de ordonanță.
Citește și: Patru puncte slabe în legea privind impozitarea bacșișului
Teodorovici a avut vineri consultări privind fiscalizarea bacșișului cu reprezentanți ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piață al livrărilor la domiciliu, dar și reprezentanți ai organizațiilor patronale și sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României în legătură cu ordonanța 8/2015 privind bacșișul. În sesizarea formulată de Victor Ciorbea se arată că ordonanța în cauză încalcă principul sperației puterilor în stat, drepturi și libertăți constituționale, în speță accesul liber la justiție.
Legiferarea bacşişului, care trebuie evidenţiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015, modifică şi completează mai multe acte normative.