5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreședintele celei mai importante bănci din GRECIA, cu filiale în România, a...

Președintele celei mai importante bănci din GRECIA, cu filiale în România, a DEMISIONAT

Michael Sallas, preşedintele celui mai mare grup bancar elen, Piraeus Bank, a demisionat miercuri, în cadrul procesului de restructurare destinat întăririi guvernanţei corporatiste cerută de creditorii internaţionali ai Greciei, transmite Reuters citată de Agerpres.

Sub conducerea lui Michael Sallas, Piraeus a devenit cea mai mare bancă din Grecia după active, în urma unei serii de achiziţii în ultimii ani. Miercuri, Michael Sallas a declarat că demisionează după 25 de ani în fruntea Piraeus, în ciuda unei evaluări „pozitive” de la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF). Acesta deţine o participaţie de 26,2% la Piraeus Bank, după recapitalizarea de anul trecut. 

„Un nou mediu financiar a apărut în Grecia după recapitalizarea de anul trecut. În acest mediu, alături de experienţa vechilor manageri, este necesară puterea noilor şefi, pentru a duce banca într-o nouă eră”, a declarat Michael Sallas, care a fost desemnat în unanimitate de Consiliul de Administraţie ca preşedinte de onoare. 

Preşedinte interimar al Piraeus Bank a fost numit Haroula Apalagaki, membru al Board-ului băncii elene. Capitalizarea de piaţă a grupului bancar elen se ridică la 1,42 miliarde de euro. 

În 1991, Piraeus era o bancă mică, iar cota de piaţă ajungea la 0,1%. Acum, cota sa de piaţă a ajuns la 30%, banca are 19.000 de angajaţi şi subsidiare în statele din Balcani. 

Piraeus Bank se aşteaptă să revină pe profit anul acesta, pe fondul scăderii creditelor neperformante, a declarat în mai Michael Sallas. 

„Ne aşteptăm să înregistrăm anul acesta un profit de câteva sute de milioane de euro, pe baza actualelor date, şi să avem un declin semnificativ al creditelor neperformante”, a afirmat Michael Sallas, la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). 

Piraeus Bank şi-a redus pierderile la 37 de milioane de euro în primul trimestru din 2016, de la 1,24 miliarde de euro în trimestrul patru din 2015. Provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut în perioada ianuarie – martie 2016 cu 79%, la 289 milioane de euro, de la 1,38 miliarde de euro în trimestrul patru din 2015. 

„Piraeus vrea să-şi reducă rata creditelor neperformante, care s-a ridicat la 39,8% din totalul împrumuturilor la 31 martie 2016. Am depăşit perioada în care înregistram un nivelul de vârf al creditelor neperformante”, a dat asigurări Sallas. 

Băncile greceşti vor înlocui aproape o treime dintre membrii Consiliilor de Administraţie până în luna septembrie, o restructurare destinată întăririi guvernanţei corporatiste cerută de creditorii internaţionali, au declarat săptămâna trecută surse din mediul bancar. 

În mod tradiţional, băncile greceşti au în Consiliile de Administraţie oameni de afaceri, lideri de sindicat şi, în unele cazuri, politicieni. Însă, în conformitate cu cel de-al treilea acord de asistenţă internaţională, Grecia a acceptat să pună capăt legăturilor dintre Guvern şi bănci, să crească nivelul de expertiză la nivelul conducerii băncilor şi să îmbunătăţească guvernanţa corporatistă. 

Potrivit surselor, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), care deţine participaţii semnificative la toate cele patru mari bănci greceşti, a angajat mai mulţi consultanţi externi care să analizeze conducerile băncilor, iar aceşti consultanţi au ajuns la concluzia că până la 18 directori din managementul a patru bănci trebuie înlocuiţi. În total, cele patru mari bănci greceşti (National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank) au 58 de directori. 

„Băncile ar trebui să înlocuiască între 15 şi 18 membri ai Consiliilor de Administraţie, în principal membrii non-executivi, mai mulţi oameni de afaceri şi, în unele cazuri, membri ai sindicatelor”, a declarat un bancher din apropierea acestui dosar, fără a oferi alte detalii.

HFSF a confirmat că a trimis raportul elaborat de consultanţii externi atât Băncii Centrale a Greciei, cât şi băncilor comerciale, dar nu a dorit să ofere alte detalii. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Poluarea aerului atinge noi cote alarmante în România. Zonele cele mai poluate

Calitatea aerului în România s-a deteriorat în mod alarmant în noiembrie 2024, în special în marile orașe, unde concentrațiile de poluanți atmosferici au crescut...

Pete Hegseth, gazda Fox News, numit Secretar al Apărării de către Donald Trump

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a desemnat pe Pete Hegseth, un comentator conservator de la Fox News, autor și veteran de război,...
Ultima oră
Pe aceeași temă