Expunerea în franci elveţieni din totalul creditelor luate de persoane și întreprinderi este de 4,1%, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa. El apreciază că rata este mult mai mică decât în alte ţări și spune că o mare parte a împrumuturilor a fost refinanţată în euro în perioada 2009-2010.
Cristian Popa a arătat, la prezentarea raportului asupra inflației, că procesul de atragere de împrumuturi în franci elveţieni a avut o amploare mai mică în România decât în Ungaria, Austria şi Polonia. „Avem în principal o sensibilitate mai mică pentru că ponderea este mai mică. Cred că întrebarea fundamentală o punem din punctul de vedere al costurilor acoperite şi anume, pe lângă această măsură proactivă de educarea a publicului, că trebuie să aibă în vedere în mod distinct riscul valutar al unui împrumut, mai ales într-o monedă ca francul elveţian. Putem discuta acum despre eventuala diferenţă de curs de-a lungul timpului, de cine urmează să fie acoperită. Şi aici trebuie să recunosc că trebuie să mai studiem lucrurile pentru că nu îmi este foarte clar", a mai spus Popa, citat de Mediafax.
Popa a mai arătat că BNR a avertizat, în momentul în care „lumea descoperise potenţiala bonanţă” a creditului în franci elveţieni, că acesta ar putea fi un fals confort şi că de-a lungul a 20-30 de ani, cât durează un credit ipotecar, e foarte posibil se producă şi inversări de curs, de dobândă sau de amândouă.