Ionuț Dumitru, Consiliul Fiscal:" Avem deficit pe linie, leul nu se poate aprecia"

de Iulian Budușan , 09 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 15:34, 09 noiembrie 2017
Foto: Arhivă

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, susține că nu se poate aprecia cursul leu/euro atâta timp cât fundamentele economice, precum deficitul balanței comerciale, cel de cont curent și deficitul bugetar, nu se îmbunătățesc.

Întrebat dacă deprecierea leului ar putea să continue, Dumitru a răspuns că"atâta timp cât fundamentele economice nu se îmbunătățesc, balanța comercială, deficitul de cont curent, poate chiar și deficitul bugetar ar mai putea să crească, dar în primul rând deteriorarea balanței comerciale pune presiune pe cursul de schimb".

"Eu cred că ar fi hazardat să pronunțăm orice cifră atâta timp cât nu știm în ce direcție o iau politicile fiscale. Atâta timp cât fundamentele macro nu se îmbunătățesc și, în plus, și percepția se deteriorează, în astfel de condiții cursul nu se poate aprecia. Că se depreciază mai mult sau mai puțin e de discutat", a mai spus Dumitru.

Moneda națională continuat să se deprecieze joi în raport cu euro, cursul anunțat de Banca Națională a României (BNR), de 4,6279 lei pentru un euro, atingând un nou maxim al ultimilor cinci ani și trei luni. Pe data de 3 august 2012, Banca Națională a României a anunțat un curs de schimb de 4,6481 de lei pentru un euro.

Comentarii

 • Azor

  10 noiembrie 2017 8:22

  Cand investesti in neproductivi si paraziti, la ce altceva te poti astepta? S-a contat prea mult pe venirea jihadistilor care sa munceasca in locul parazitilor locali, asigurand banii pentru gasca de la butoane, pensii si ajutoare.

  raspunde comentariului
 • Cdny

  09 noiembrie 2017 20:58

  Asta după față se vede că minte.UE declara sus și tare o creștere economică, asta gras spune altceva!!?

  raspunde comentariului
 • EMIGRANTUL

  09 noiembrie 2017 19:28

  Miliardarul Gabriel Comanescu, proprietarul unei flote de nave si platforme de foraj marin, a folosit cu succes reteta financiara malteza, scrie RISE Project intr-un articol care documenteaza si interactiunea dintre omul de afaceri constantean si actualul ministru al Finantelor, Ionut Misa.Rise Project arata ca, in timp ce companiile din Romania ale lui Gabriel Comanescu saraceau, imperiul sau offshore din Malta se imbogatea. Bugetul de stat al Romaniei a fost pagubit cu suma de 30 de milioane de euro, ia multi dintre angajatii companiilor off-shore din Malta ale milionarului roman au intrat in greva foamei din cauza neplatii salariilor.Investigatia arata si interactiunea dintre Gabriel Comanescu si Ionut Misa "Intre 5 si 20 mai 2016 GSP a avut conturile blocate. Comanescu a apelat la actualul ministru al finantelor, Ionut Misa, care conducea directia Mari Contribuabili din ANAF. Ionut Misa a ridicat sechestrul si a esalonat datoria pe 30 de luni la o rata de 1 milion de euro. Astfel, ANAF a devenit proprietarul temporar al navei Neptun, evaluata la 37,5 milioane de euro. Pe 20 decembrie 2016, actualul ministru Misa a constatat ca Gabriel Comanescu nu s-a tinut de cuvant si n-a platit ratele, asa ca a anulat intelegerea initiala. Tot el a cazut insa la pace doua zile mai tarziu, cand a semnat o noua esalonare a datoriilor si, in plus, a iertat compania de o alta datorie de peste 1 milion de euro", potrivit sursei citate.

  raspunde comentariului
 • centrix

  09 noiembrie 2017 16:31

  Prostia la conducere, manelistii care canta "dusmanii mei,dusmanii mei" in loc sa-si vada propria prostie si lene de a gandi si altceva decat au ei impresia ca stiu, incepe sa produca nenorociri chiar prostilor, care sufera pe propria piele in loc sa asculte pe cei destepti care nu se dau asa destepti cat de mult cred prostii ca sunt destepti. Fiecare pasere pre propria limba piere. Sub asta care conduc acum,romanii o sa o duca din ce in ce mai rau si pana la urma o sa afle de ce, sper. Sau poate nici atunci.

  raspunde comentariului
 • radu udud

  09 noiembrie 2017 16:00

  Esti vandut lui Soros, stimabile consilier fiscal, daca nu tii cu domul Tudose si cu Ionut cel plangacios!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design