Creșteri salariale, creșterea cuantumului îndemnizaţiilor de creştere a copilului, precum şi introducerea unei alocaţii speciale pentru copiii din familii cu venituri reduse, sunt, alături de electorată, promisiunile făcute de Guvern, pentru anul viitor. Toate aceste promisiuni sunt făcute însă în apromierea alegerilor prezidențiale.
Primii pe lista guvernului sunt bugetarii. Cei peste 1,2 miloane de români care lucrează la stat ar putea beneficia de majorări salariale de la începutul anului viitor, se arată într-un articol publicat de Gândul.info..
„Pentru anul 2015, se are în vedere o creştere salarială pentru personalul din sectorul bugetar. Majorările se vor încadra în limita prevăzută de anvelopa salarială pentru anul 2015, care va fi determinată şi convenită în perioada următoare cu organismele financiar-bancare internaţionale, respectiv FMI, CE şi Banca Mondială”, se arată într-un răspuns primit de gândul de la Ministerul Muncii.
Guvernul susține că măsurile sunt negociate cu FMI şi ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor.” Oferta electorală a lui Ponta include majorări salariale pentru bugetari, creşterea pensiei sociale, a îndemnizaţiilor de creştere a copilului, precum şi introducerea unei alocaţii speciale pentru copiii din familii cu venituri reduse. Cum vor fi susţinute însă aceste măsuri, de unde se vor lua banii? Contactaţi de Gândul, reprezentanţii Ministerului Muncii, nu au un răspuns în acest moment, susţinând doar că se vor face simulări şi parametrii bugetari vor fi conveniţi cu organismele financiare internaţionale”, mai arată Gândul.
Indemnizațiile de creștere a copilului
Plafonate în prezent la 3.400 de lei, indemnizaţiile de creştere a copilului ar putea reveni la 85% din venitul realizat de părinte. Însă nici acum nu se ştie cum va fi susţinută şi această măsură. Într-un comunicat de la Miniserul Muncii se arată doar că vor avea loc simulări ale costurilor pentru variantele avute în vedere
De asemenea, Guvernul promite că va acorda un ajutor special copiilor provenind din familii cu venituri reduse. Astfel, aceştia nu vor primi doar alocaţia de 42 de lei, ci şi o îndemnizaţie în plus. Vizaţi sunt copiii în ale căror familii venitul pe fiecare membru se situează în jurul sumei de 500 de lei pe lună.
Pe lista de promisiuni a guvernului sunt şi cele aproape jumătate de milion de persoane beneficiare ale pensiei sociale minime de 350 de lei, care ar putea fi mărită. Majorarea acestei indemnizaţiei sociale se află pe agenda de discuţii cu Ministerul Finanţelor, în prezent fiind analizat impactul bugetar.