Cum trebuie să citim rectificarea bugetară: Guvernul PSD taie investițiile ca să plătească salarii și pensii

de Teodora Cimpoi , 11 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 11:31, 11 septembrie 2017

Proiectul rectificării bugetare oglindește ceea ce ziarul „România liberă“ a arătat de la începutul anului: bugetul stă pe un butoi de pulbere sub povara salariilor și a pensiilor, iar guvernarea PSD-ALDE sacrifică tot ce poate la schimb.

Într-o țară cu un deficit major de autostrăzi, care blochează  dezvoltarea sănătoasă a economiei, cele mai mari sume au fost tăiate de la Ministerul Transporturilor, respectiv 6,25 miliarde de lei, și de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, 1,94 miliarde de lei de lei. La fonduri europene e dezastru: proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile post aderare 2014-2020 se diminuează cu 3,48 miliarde lei.

În schimb, o foarte mare parte din banii obținuți în plus se duc pentru plata salariilor și pensiilor, mai ales a celor speciale.

Cheltuielile de personal de la bugetul de stat cresc cu 2,28 miliarde lei, iar cheltuielile cu asistența socială cresc cu 2,5 miliarde lei, în principal, pentru plata drepturilor de asistență socială (pensii și ajutoare).  Peste 1,3 miliarde de lei se duc doar pentru plata pensiilor speciale la Ministerul Apărării, cel al Internelor și SRI. În schimb, o sumă similară este tăiată Ministerului Apărării de la rubrica „cheltuieli de capital“, adică investiții.

8,2% din PIB pentru salarii

Per total, plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2017 de 8,2%, în timp ce plafonul nominal este de 69 miliarde de lei. Enorm, fiindcă înseamnă aproape o treime din cât reprezintă veniturile fiscale (din taxe și impozite) în PIB, circa 25%.

Un indiciu că situația a scăpat de sub control a fost informația de săptămâna trecută că nu mai sunt bani pentru plata salariilor militarilor, chiar dacă a fost negată de Ministerul Finanțelor. Ministerul Apărării nu ar fi fost însă singura instituție aflată în această situație, conform informațiilor vehiculate informal.

Prioritățile PSD în cuvinte-cheie

Nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară, postat pe site-ul Ministerului Finanțelor vineri noaptea, cuprinde de 48 de ori cuvântul „salarii“ sau derivate ale acestuia și de cinci ori cuvântul „pensii“. În același document de 24 de pagini, referințe la „investiții“ apar doar de nouă ori, la o căutare a noastră. De altfel, execuția bugetară din acest an arată cea mai mică sumă alocată investițiilor în ultimii zece ani, în ciuda promisiunilor megalomanice din programul de guvernare. Iar lucrurile nu se opresc: și de la capitolul „cheltuieli de capital“ se vor tăia aproape 1,6 miliarde lei.

În plus, filozofia guvernării este redată în următorul pasaj din nota de fundamentare a rectificării: „Prin proiectul de ordonanță de urgență se asigură sumele necesare plății salariilor majorate conform actelor normative aprobate în anul 2017, precum și fondurile necesare extinderii acordării bursei studenților pe toată durata anului universitar având ca efect creșterea veniturilor disponibile ale persoanelor beneficiare, ceea ce poate determina o creștere a consumului și, implicit, o majorare a veniturilor bugetare“. Pe de altă parte, în ciuda creșterii explozive a consumului, încasările din taxa pe valoarea adăugată s-au diminuat cu 4,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, iar față de program s-au realizat în proporție de 94%, se arată în documentul menționat.    

Nou atac la rezervele companiilor din energie

Pe lângă reducerea banilor alocați infrastructurii și cheltuielilor de capital, Guvernul nu lasă nici companiile de stat să facă investiții, atacându-le rezervele constituite în acest scop, din care vrea să „stoarcă“ dividende suplimentare, după ce deja le-a luat peste 90% din profiturile realizate anul trecut, însumând câteva miliarde de lei.

Vorbim în principal de companiile din energie, care sunt cele mai profitabile societăți ale statului. Doar patru dintre ele -

Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica și Romgaz - au rezerve de peste 2 miliarde de euro, bani care sunt destinați proiectelor mari de investiții pe care le au aceste societăți. Potrivit unei informări trimise investitorilor pe BVB, Romgaz a anunțat vineri că Ministerul Energiei, acționarul majoritar, i-a solicitat să convoace „de îndată“ Adunarea Generală a Acționarilor, pentru a se aproba acordarea de dividende suplimentare în valoare totală de 750 milioane lei, din rezervele și profitul reportat al companiei. Asta după ce Guvernul a modificat anul acesta legislația, prin OUG 29, pentru a putea lua de la companiile de stat și banii din rezerve, și profiturile reportate. Potrivit informațiilor publicate de RL în luna aprilie, Romgaz avea atunci rezerve de circa 3 miliarde de lei.

În total, Guvernul speră să mai „smulgă“ încă două miliarde de lei în plus de la companiile de stat. „Veniturile nefiscale se majorează cu 2.038,7 milioane lei, din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 29/2017“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară.  De altfel, fostul șef al Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook, vineri, că „de la înălțimea funcției sale, ministrul Mișa (Ionuț Mișa – n.red.), personal, a sunat în disperare de cauză la șefii companiilor naționale pentru «a face rost» de câteva sute de milioane de lei din restul de lichidități anemice rămase la dispoziția acestora, după ce anterior li se «confiscaseră» deja rezevele. După ce au pus în pericol dezvoltarea țării prin strangularea investițiilor publice, fragilizează viitorul companiilor emblematice ale statului român: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica...“.

El mai susține că „există o presiune fantastică asupra deficitului bugetar generată de inconștienta creștere a cheltu­ielilor cu salariile și pensiile, precum și nerealizării veniturilor programate. Din dorința de a da o aparență pozitivă rectificării, vor umfla artificial veniturile programate pentru cele patru luni rămase până la sfârșitul anului“.    

Loading...

Comentarii

 • Kuminecăturile Gemene

  11 septembrie 2017 17:31

  Analiștii ne învață să citim iar Cristian Homobuci ne învață să adunăm, școlile probabil ar trebui demolate urgent

  raspunde comentariului
 • Un cadru didactic

  11 septembrie 2017 16:48

  Peste 1-2 ani vom intra în colaps financiar. Mă bucur ca mi s-a mărit salariul. Continua mărire a SALARIILOR și, mai ales a SALARIILOR ȘI PENSIILOR SPECIALE CARE nu vor mai putea fi platite va duce la un DEZASTRU FINANCIAR. Absenta investițiilor, a infrastructurii, a proiectelor cu finanțare din fondurile UE va duce LA INCAPACITATE DE PLATĂ. Dar guvernanților și lui Dragnea nu le pasa. CU CE VOM FI PLĂTIȚI? CU BANI CARE N-AU ACOPERIRE ? INCOMPETENȚA ACESTOR IMPOSTORI NE VA COSTA MULT .........

  raspunde comentariului
 • Tepus

  11 septembrie 2017 15:00

  DNA DE CE NU VREA, SA NE SCAPE DE DRAGNEA. CA BUGETUL A UCIS SI-A FURAT HOTEL TURRIS.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  11 septembrie 2017 13:13

  JUSTITIA SA RECUPEREZE HOTELUL TURRIS ! Nu este un ordin al meu, al unui postaci. Este dorinta poporului roman, ca institutia pe care o plateste, DNA=DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE, sa instrumenteze urgent dosarul ,,HOTELUL TURRIS,, pe care pCJT= presedintele Consiliului Judetean Teleorman, LD= Liviu Dragnea, la furat in decembrie 2009, folosindu-se de sotia sa Bombonica. Abuzand de functia sa de pCJT, LD a trecut hotelul statului pe numele sotiei sale, ca ,,RESTITUIRE A FOSTEI PROPRIETATI A SOTIEI BOMBONICA,,- conform unei declaratii mincinoase de avere a lui LD. In realitate, Bombonica a ,,cumparat,, Hotelul Turris in dec. 2009, cu suma infima de 214.320 de lei, cand costa in realitate 110.770.151 de lei, conform evaluarii DGFPT=DIRECTIA GENERALA a FINANTELOR PUBLICE TELEORMAN. In 2011, DGFPT a impus-o pe sotia lui LD, Bombonica, proprietara prin furt a Hotelului Turris, sa plateasca statului 31,2 milioane de lei= aproximativ cu 7,5 milioane de euro, pentru evaziune fiscala. Suma reprezenta numai impozitul pe profitul hotelului, care nu a fost platit de ,,proprietara,, Bombonica. Familia Dragnea a refuzat sa plateasca impunerea. Ca urmare, in noiembrie 2011, ANAF a dat-o pe Bombonica in judecata la Tribunalul din Teleorman si dosarul a ajuns la ICCJ in 2012, unde a fost inregistrat cu numarul 6311-2-2012. Dar dosarul respectiv a fost blocat la PG de Nitu, unde sta blocat si in prezent. Din aceasta cauza, familia Dragnea nu a mai platit nimic din impunerea aceea de 31,2 milioane de lei. CEREM SA FiE READUS IN PROPRIETATEA STATULUI HOTELUL TURIS FURAT SI JUDECATI FOSTII SOTI DRAGNEA PENTRU TALHARIE BANDITEASCA. Nu te juca DNA cu vointa poporului, ca banditii n-au furat o gaina. AU FURAT UN HOTEL CU OPT ETAJE.

  raspunde comentariului
 • Cojocaru

  11 septembrie 2017 12:53

  Dobitokul de Boc a taiati salarii si pensii si nu a investit bani in nimic asa ca e mai cinstit sa creasca salariile decat in investitii inutile.

  raspunde comentariului
 • Ioana Lugojana

  11 septembrie 2017 12:09

  Chiar daca se vor dubla preturile in galantare, important e ca ni se maresc cat de cat salariile iar parintilor nostri pensiile. Spre deosebire de guvernele trecute care nu ne-au marit decat foarte putin, atat cat permitea bugetul tarii.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design