1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia crește, dar buzunarele românilor rămân goale

Economia crește, dar buzunarele românilor rămân goale

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut față de 2013, industria, informațiile și comunicațiile, plus impozitele nete pe produs susținând această majorare, anunță INS. Anterior, statistica a arătat că investiţiile nete în economie au scăzut în 2014, pentru al doilea an consecutiv.

Deși economia crește, investițiile scad, iar numărul locurilor de muncă nu au o traiectorie ascendentă. “PIB-ul crește fiind susținut de industrie, însă multe companii își aduc din import componentele. De exemplu, fabrica de la Mioveni cumpăra până acum componente de la vreo 5 întreprinderi din Brașov. Acum le importă. Noi finanțăm locurile de muncă din străinătate, nu pe cele din țară și de aceea creșterea economică nu se simte în buzunarul românilor”, a precizat, pentru „România liberă“, Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe.

PIB s-a situat anul trecut la 669,5 miliarde lei (150,8 miliarde euro) preţuri curente, în creştere cu 2,9% în termeni reali faţă de 2013, contribuţii semnificative la creşterea economică având industria (0,9%), informaţiile şi comunicaţiile (0,6%) şi impozitele nete pe produs (0,4%). Industria, al cărei volum de activitate s-a majorat anul trecut cu 3,5%, a avut o contribuţie de 0,9% la creşterea PIB, cu o pondere de 24% la formarea acestuia.

Pe de altă parte, Institutul Național de Statistică (INS) a arătat recent că, investiţiile nete realizate în economie au scăzut în 2014, pentru al doilea an consecutiv, cu 3,1%, la 65,59 miliarde lei (14,77 miliarde euro), deși acestea au înregistrat o ușoară creștere în trimestrul al patrulea. „Investițiile publice au scăzut anul trecut cu 10% și era evident că, per ansamblu, investițiile în economie vor scădea. Însă, unele investiții private sunt legate de cele publice. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul incertitudinii generale”, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România. Iar, Gheorghe Ialomițeanu subliniază faptul că: „Execuția bugetară pe primele două luni din 2015 arată că investițiile publice au scăzut cu un miliard de lei comparativ cu perioada similară a lui 2014“.

Construcțiile, contribuție zero

De asemenea, informaţiile şi comunicaţiile, cu un plus al volumului de activitate de 11%, au avut un aport de 0,6% la creşterea PIB, la o pondere de 6% la formarea acestuia. Creșterea PIB-ului a fost susținută și de impozitele nete pe produs (0,4%), a căror pondere la formarea PIB a fost de 11,5% şi care au înregistrat o creştere a volumului lor cu 3,4%. Iar, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, hotelurile și restaurantele, tranzacțiile imobiliare, dar și activitatea de transport și depozitare au contribuit cu câte 0,3% la avansul economic.

În schimb, sectorul agricol a adus un plus de 0,1%, în vreme ce construcțiile au avut contribuție zero. Pe de altă parte, reducerea volumului de activitate din sectorul de intermediere financiară şi asigurări cu 2,7% a avut un impact negativ asupra evoluţiei PIB, contribuţia sa la creşterea economică fiind de -0,1%. Din punctul de vedere al utilizării PIB, cele mai importante contribuţii la creşterea acestuia le-au avut cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+2,9%), cu o pondere de 60,9% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 4,9%, precum şi cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice (+0,6%), cu o pondere de 14,2% la utilizarea PIB şi al cărei volum s-a majorat cu 3,8%.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă