0.4 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDezastru în execuția bugetară: Încasările din taxe scad dramatic, în ciuda creșterii...

Dezastru în execuția bugetară: Încasările din taxe scad dramatic, în ciuda creșterii economice record, anunțate de guvernarea PSD

Situația finanțelor țării este dezastruoasă, în condițiile în care veniturile din taxe și impozite sunt mai mici decât cele de anul trecut și nu mai reușesc să acopere nici măcar cheltuielile cu pensiile, salariile și ajutoarele sociale, majorate fără fundament.

Cu toate că au câștigat alegerile promițând investiții mari și atragerea unor sume-record din fonduri europene, partidele aflate la guvernare, PSD-ALDE, au dovedit până acum contrariul. În prima jumătate a anului, investițiile sunt la minime istorice, iar la capitolul fonduri europene e dezastru.   

În schimb, cheltuielile de personal, adică cu salariile bugetarilor, au crescut cu aproape 20%, până la valoarea de 33,2 miliarde lei. În aceste condiții, am ajuns în situația ca aproape toți banii colectați de stat din trei surse majore de impozitare (pe salarii, profit, accize) să se ducă doar pentru plata salariilor. Dacă adăugăm și cheltuielile cu pensiile și ajutoarele sociale, de 44,1 miliarde lei, rezultă că statul a „reușit” să cheltuiască doar pentru aceste două categorii de cheltuieli cu peste 9,3 miliarde de lei mai mult decât toți banii strânși din taxele și impozitele colectate din economie (veniturile fiscale), care au fost de 67,9 miliarde lei. Anul trecut, se obținea un ușor surplus.  

Majorarea salariilor a dus la creșterea încasărilor din impozite pe muncă. Însă la celelalte taxe principale, TVA, accize, impozit pe profit, veniturile sunt mai mici decât cele din perioada similară a anului trecut. Per ansamblu, veniturile fiscale, adică încasările din taxe și impozite, au scăzut la un nivel îngrijorător de 8,32% din PIB, conform calculelor RL bazate pe datele publicate de Ministerul Finanțelor. Comparativ, în primul semestru din 2016, veniturile fiscale au reprezentat 14% din PIB, chiar și așa cel mai mic nivel din rândul statelor membre UE. Că situația e disperată, s-a văzut în tentativele Guvernului de a taxa suplimentar munca, fiindcă angajatorii sunt obligați să vireze aceste impozite la buget. Așa a apărut, de pildă, proiectul „impozitului de solidaritate”, care viza taxarea suplimentară a salariilor mai mari, la care din fericire s-a renunțat, după proteste în mediul public. În schimb, recent s-a decis majorarea impozitelor pentru angajații part-time.

Ne împrumutăm masiv

În total, în prima jumătate a anului 2017, statul român a cheltuit cu 6,3 miliarde de lei mai mult decât a încasat. Față de anul trecut, când deficitul era de 3,8 miliarde, creșterea e de circa 63%. „ Deficitul sintetizează amploarea dezastrului. Cum se finanțează acest deficit? Prin datorie publică, adică prin împrumut de la bănci. Din cauza PSD, România reușește, în plină perioadă de creștere economică-record, să aibă probleme de bani. E un coșmar ce se întâmplă în finanțele țării. Un coșmar pe care îl vom plăti cu toții”, notează deputatul USR Claudiu Năsui.

Farsa cu fondurile UE

Potrivit lui Claudiu Năsui, o creștere spectaculoasă și falsă este creșterea fondurilor UE, care, conform comparației prezentată de Ministerul Finanțelor, ar fi crescut cu 736% față de anul trecut, de la 680 milioane lei la 5,68 miliarde lei, deci cu 5 miliarde lei. „Am mai atras atenția asupra acestei manipulări și în trecut. N-au crescut deloc sumele primite de România de la UE. Ce s-a întâmplat este că PSD a inclus subvențiile pentru agricultură în veniturile statului, lucru care nu s-a mai făcut niciodată. Au făcut lucrul acesta ca să ne poată vinde minciuna că au crescut veniturile statului.

De aceea au inclus sume care până acum nu se includeau în buget pentru că nu sunt bani ai statului român, doar tranzitează conturile statului român către fermieri. Au manipulat datele ca să le reiasă o creștere acolo unde nu e niciuna. Au inclus subvențiile în 2017, dar nu în 2016. De aceea le iese o creștere fabuloasă. De fapt, compară mere cu pere”, spune deputatul. De altfel, această „păcăleală” a fost confirmată pentru RL și de alți specialiști din piață.

Ministerul Finanțelor precizează că sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt în sumă de 5,6 miliarde lei, din care 5,1 miliarde lei reprezintă sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii.

Investițiile, uitate

Pentru tot anul 2017, pro-iecția bugetară prevedea cheltuieli destinate investițiilor de 34,4 miliarde lei, reprezentând aproximativ 4,22% în PIB-ul estimat atunci. Banii urmau să vină de la buget, dar și din fonduri externe nerambursabile sau rambursabile. În realitate, în prima jumătate a anului, cheltuielile pentru investiții au fost de 6 miliarde lei, respectiv 0,7% din PIB. Pentru a avea bani de salarii, Guvernul a redus suma alocată de la buget investițiilor (cheltuieli de capital) cu 19%, până la un minim istoric al ultimilor ani.   

 

Cele mai citite

Cine sunt patronii Kensington Communication? Firma care a finanțat campania TikTok pentru prezidențiabilul Călin Georgescu și legătura cu Plahotniuc

Kensington Communication, firmă cu legături controversate, este cea care a susținut financiar o parte din campania TikTok a prezidențiabilului Călin Georgescu. Totodată, conexiunile companiei...

Curtea Supremă SUA confirmă interdicția TikTok

Curtea Supremă a SUA a validat vineri o lege care va duce la interzicerea aplicației TikTok pe teritoriul american, iar platforma ar putea să...

Aaron Boupendza nu mai face parte din lotul Rapidului

Aaron Boupendza, atacantul gabonez în vârstă de 28 de ani, a fost exclus din planurile echipei Rapid București după un incident major petrecut în...
Ultima oră
Pe aceeași temă