Consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, marți, că băncile din România sunt solide şi nu vor fi afectate de o eventuală agravare a situaţiei din Grecia, informează Digi24.
„Încă de acum șapte ani, de la primele semne de criză, BNR a făcut o analiză amănunțită ca să vedem ce se întâmplă cu țara în această situație. Am analizat băncile temeinic și profund. Concluzia pe care BNR o tot amintește e că băncile sunt solide, au lichiditate suficientă, au solvabilitate și, în aceste condiții, un risc major pentru toate băncile din România, inclusiv pentru cele cu capital grecesc, ar putea fi numai extern. Dacă Grecia ar intra în impas, s-ar produce un asemenea risc major. Or, România este pregătită pentru a face față unui asemenea risc, în aşa fel încât șocul să fie slab și de intensitate mică și de durată scurtă. BNR are un sistem de proceduri care se pot aplica în orice măsură”, a spus Adrian Vasilescu.
În acest context, consultantul de strategie al BNR a ținut să sublinieze că intenția autorităților de la Atena nu este să scoată țara din zona euro.
„Au apărut două lucruri foarte concrete când nimeni nu se aștepta. Formularea întrebării pentru referendumul de duminică – o întrebare lungă, confuză. Dacă încerci să o deslușești, vezi că se cere un singur lucru: poporul grec să dea un mandat guvernului de a negocia pe o poziție de forță cu UE, adică să spună NU măsurilor de austeritate. Nici vorbă de UE. Mai ales că, dimineață, ministrul de Finanțe al Greciei a spus două lucruri lămuritoare. A invocat tratatele europene care, din punct de vedere juridic, arată că nu există criterii în baza cărora o țară să fie eliminată din zona euro sau UE. În al doilea rând, a amenințat cu tribunalul. A spus forurilor europene că, dacă vor încerca să elimine Grecia din zona euro sau din UE, se vor duce la Curtea Europeană de Justiție”, a mai spus Adrian Vasilescu.
„În aceste condiții, e clar că, începând de azi, masa de joc arată altfel, iar grecii au pus cărțile pe față. Adică vom veni la negocieri cu un alt atu, alt mandat”, a adăugat el.
Premierul grec Alexis Tsipras a propus, marți, un nou acord. Este vorba despre o restructurare a datoriei pe o perioadă de doi ani, acord respins de oficialii din zona euro. Angela Merkel a declarat, marți, că Guvernul său nu poate lua în considerare o nouă propunere din Grecia înainte de referendumul ce va avea loc duminică.