11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum pierde statul 4,5 milioane de euro din războiul între BCR și...

Cum pierde statul 4,5 milioane de euro din războiul între BCR și Temeșan, fostul șef Bancorex

Oficialii Băncii Comerciale Române avertizează că suma de 4,5 milioane euro pe care Tribunalul București a decis ca banca să le plătească fostului președinte Bancorex vor fi achitate, de fapt, de statul român.

Dacă hotărârea Tribunalului București ca BCR să plătească fostului președinte al Bancorex, Răzvan Temeșan, suma de 4,5 milioane de euro va deveni definitivă după judecarea de către următoarea instanță, cel care va plăti efectiv acești bani va fi statul român, anunță un comunicat al Băncii Comerciale.

Litigiul dintre Banca Comercială și Răzvan Temeșan datează de mai bine de 12 ani. Temeșan a fost președinte al Bancorex din 1992 până în 1997, an în care a fost demis de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), în care acționar majoritar era statul român. Doi ani mai târziu, Bancorex a fost absorbită de BCR. Temeșan a dat în judecată banca, pe motiv că ar fi fost demis ilegal. În 2002, Curtea Supremă de Justiție îi dă dreptate și BCR este obligată la plata către Temeșan a 625.000 de euro.

Potrivit oficialilor BCR, plata a fost făcută, iar ulterior banca a fost despăgubită integral de de statul român. Ceea ce se va întâmpla și acum, în cazul celor 4,5 milioane de euro pe care Tribunalul București a decis săptămâna trecută că Temeșan trebuie să îi primească, adică un salariu de 70.000 de euro lunar ca și cum el ar fi condus banca în ultimii nouă ani.

“În contextul pierderilor înregistrate de Bancorex, statul român a decis, în anul 1999, realizarea fuziunii prin absorbirea de către BCR. S-a prevăzut expres ca statul român să suporte în integralitate atât pierderile evidentiate la acea dată, cât şi orice pierdere care ar fi apărut ulterior, izvorând din activitatea derulată de Bancorex până la data fuziunii, potrivit BC“, explică reprezentanții BCR, care anunță că vor lupta împotriva deciziei instanței, pe care o consideră nedreaptă și scandaloasă.

Temeșan: “Știu destule despre multă lume“

Bancorex – Banca Română de Comerț Exterior – a fost înființată în 1968 și prin intermediul ei s-au derulat cele mai multe operațiuni comerciale speciale ale regimului comunist. După 1989, presa a dezvăluit că majoritatea tranzacțiilor s-au derulat prin întreprinderi de comerț exterior în care erau angajați ofițeri ai Direcției de Informații Externe (DIE). După Revoluție, acces la împrumuturi preferențiale la cea care devenise “regina băncilor“ aveau numai oameni de afaceri cu intrare la cercurile puterii. Sloganul ei publicitar era „O bancă pentru mileniul trei”, iar, la un moment dat, toate marile afaceri din România postdecembristă s-au derulat prin conturile Bancorex, scria presa la începutul anilor 2000. Cele mai răsunătoare afaceri consolidate pe credite de la Bancorex niciodată returnate integral le aparțin unor oameni de afaceri precum Alexandru Răducanu, frații Viorel și George Constantin Păunescu, Ioan Niculae.

Familia Păunescu a luat mare parte a creditelor pe timpului mandatului de președinte al Bancorex al lui Răzvan Temeșan, au scris ziarele. Catalogat de presa centrală drept un apropiat al lui Ion Iliescu, pe numele lui Temeșan au fost instrumentate mai multe dosare, toate închise: de abuz în serviciu, subminare a economiei naționale, înșelăciune.

În primăvara acestui an, Temeșan a dezvăluit într-un interviu acordat Digi24 că a fost ofițer sub acoperire al Serviciului de Informații Externe, iar misiunea lui ar fi fost recuperarea banilor din conturile secrete, din străinătate, ale familie Ceaușescu.

„Din moment ce eu am fost ofiţer sub acoperire desconspirat, normal, ştiu destule despre multă lume”, a declarat Răzvan Temeşan, pentru Digi24, în martie 2011.

Într-un drept la replică transmis ziarului Bursa, Temeșan spune că a fost îndepărtat nelegal de la conducerea Bancorex și că BCR a refuzat să reglementeze raporturile sale de muncă, precum și eliberarea cărții sale de muncă.  

Cele mai citite

Care sunt cele mai periculoase adversare pentru Simona Halep în calificările Australian Open 2025!

Românca va începe primul Grand Slam al anului din calificări, alături de alte patru conaționale, având de înfruntat jucătoare experimentate din top 100 WTA. Simona...

Dieta ideală pentru femeile peste 50 de ani: alimente esențiale pentru sănătatea ta

Te apropii de 50 de ani sau ai împlinit de curând această vârstă rotundă? Ca să nu capeți rotunjimi nedorite și să-ți menții...

Piața imobiliară 2024: Prețuri în creștere și o ofertă în scădere, cu perspective incerte pentru 2025

Anul 2024 a fost marcat de o evoluție pozitivă a pieței rezidențiale, datorită condițiilor mai avantajoase pentru creditele ipotecare. Dobânzile fixe, ajunse la un minim...
Ultima oră
Pe aceeași temă