UPDATE 10,55: CCR va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului referitoare la conversia creditelor în franci elvețieni, informează Agerpres.
Sesizarea Guvernului se referă la Legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
––––––––––––-
Premierul Dacian Cioloș a explicat, marți, decizia Guvernului de a contesta la Curtea Constituțională, Legea conversiei creditelor în franci elvețieni, după ce aceasta fusese votată în Parlament.
„Circa 200 de persoane au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci elvețieni. Din cauza acestor speculatori au de suferit toate persoanele care au luat asemenea împrumuturi”, a afirmat premierul Cioloș.
Proiectul adoptat de Parlament prevede conversia creditelor ipotecare în franci elveţieni la cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului. Deşi Comisiile de la Camera Deputaţilor adoptaseră amendamente care stabileau că doar persoanele fizice al căror grad de îndatorare depăşeşte 50% din venitul lunar vor putea să facă conversia creditelor în franci la cursul istoric, iar conversia se va aplica doar până la pragul de 250.000 de franci elveţieni, în cele din urmă aceste prevederi au fost eliminate.
Legea conversiei creditelor din franci elvețieni în lei nu are motive „să pice” la Curtea Constituțională a României (CCR), a precizat, luni seara, președintele PNL Alina Gorghiu, după ce Guvernul a anunțat că a contestat actul normativ.