5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe efecte are criza din Grecia asupra Bursei de la București

Ce efecte are criza din Grecia asupra Bursei de la București

Bursa de la București a rezistat mai bine turbulențelor generate de un potențial Grexit (ieșire din zona euro a Greciei n.r.) comparativ cu alte burse mai mari din Europa, a declarat pentru Agerpres președintele Consiliului de Administrație al BVB, Lucian Anghel.

Citește și: Ce se întâmplă cu băncile grecești dacă statul elen intră în faliment

„În general, turbulențele acestea generate de un potențial Grexit se răsfrâng asupra piețelor financiare la nivel european. Mă bucur să spun că, cel puțin pentru moment, Bursa de la București a rezistat mai bine decât alte piețe mai mari europene. Practic, scăderea a fost foarte, foarte mică. Indicele principal a scăzut ieri sub 1%, scăderea a fost de 0,7 — 0,8%. Este foarte puțin în comparație cu 4-5%, cât s-a înregistrat în alte piețe europene, mult mai dezvoltate într-adevăr, cu o lichiditate mai amplă”, a menționat Lucian Anghel.

Acesta a subliniat că, din acest punct de vedere, consideră că Bursa de la București a fost mai stabilă decât marile burse europene.

Întrebat de ce scăderea a fost mai mică în cazul Bursei de la București, Lucian Anghel a precizat că „dimensiunea ne-a protejat”.

„Pe de o parte, discutăm evident și de dimensiune. Practic, dimensiunea ne-a protejat. Pe de altă parte, piețele mature vor fi influențate, probabil, mai mult de ceea ce se întâmplă în Grecia. Dacă ne uităm la cine are cele mai mari împrumuturi către instituții din Grecia, sunt marile țări vest-europene: Germania, Italia. România este mai puțin influențată din acest punct de vedere și are o situație macroeconomică foarte bună. Și cred că acestea sunt motivele principale pentru care piața de la București a fost mult mai stabilă comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în Europa de Vest. Cel puțin pentru moment. Este greu de estimat ceea ce se va întâmpla. Am văzut în 2008. Eu, spre exemplu, am fost mult mai optimist față de cum s-a dovedit situația. Este greu de estimat”, a mai spus Anghel.

Președintele Consiliului de Administrație al BVB a amintit ce s-a întâmplat în Cipru, de „cum s-au impus restricții de retragere de numerar”. „Ceea ce s-a pierdut ca urmare a măsurilor luate în sectorul financiar, în Cipru, în 30 de zile, indicii bursieri internaționali au recuperat toată pierderea. Este posibil ca, odată ce lucrurile se lămuresc în Grecia, să putem asista la o îmbunătățire, o recuperare a acestor pierderi”, a mai spus Anghel.

Acesta a subliniat că anumiți investitori „ar putea să fructifice” aceste scăderi înregistrate pentru a achiziționa niște companii, „care erau acum două-trei luni foarte valoroase, iar acum sunt cu 4-5% mai ieftine, în ceea ce privește prețul acțiunilor”, urmând ca o parte din această pierdere să se recupereze ulterior.

„Pentru moment, cred că România este într-o poziție foarte bună din punct de vedere al solidității financiare. Suntem mai puțin influențați direct de ceea ce se întâmplă în Grecia. Evident, este un efect de contagiune, nu putem să îl estimăm în momentul de față cât de mare este. Banca Națională a luat măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiară în România. Cred că trebuie să avem răbdare ca lucrul acesta să se lămurească și sper ca impactul să fie cât se poate de redus pentru România”, a mai spus președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat, duminică, impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.

De asemenea, Alexis Tsipras, a anunțat organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi. Decizia cu privire la referendum a provocat stupoare și i-a determinat pe europeni să aștepte să vadă ce se întâmplă până la expirarea, marți seară, a programului de asistență financiară de care beneficia Grecia. În lipsa unui acord cu creditorii până la zilei de marți, Grecia nu va putea achita o tranșă de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce o va plasa în incapacitate de plată și va deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă