0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAnaliză economică: Țările din Estul Europei, în pericol din cauza Greciei

Analiză economică: Țările din Estul Europei, în pericol din cauza Greciei

Retragerea Greciei din zona euro poate pune în pericol economiile de la frontiera estică a Europei, inclusiv România, arată o analiză realizată de Capital Economics și preluată de Mediafax.

„Pericolul tot mai mare de exit al Greciei din zona euro umbrește perspectivele piețelor de la frontiera europeană estică”, afirmă în raport analiștii John Ashbourne, Gareth Leather și Jason Tuvey, citați de CNBC.

Serbia și Bulgaria, care au graniță cu Grecia, sunt considerate cele mai vulnerabile piețe de fronieră, în cazul unui Grexit, în special dacă evenimentul ar provoca stres financiar în zona euro.

România a fost menționată la rândul ei ca unul dintre statele cele mai expuse la ieșirea Greciei din uniunea monetară.

„Reacția piețelor financiare a fost deocamdată limitată, iar problemele Greciei implică un pericol scăzut pentru restul lumii. Chiar și așa, temerile sunt în creștere”, au scris analiștii Capital Economics.

Grecia a intrat în Uniunea Europeană în 1981, la scurt timp după Portugalia și Spania, fiind unul dintre membrii fondatori ai zonei euro.

Din punct de vedere geopolitic Grecia este considerată ca parte a Europei Occidentale, dar strict geografic țara face parte dintre statele balcanice, având graniță cu Albania, Macedonia și Bulgaria, nu cu Germania sau Franța.

Capital Economics a avertizat la începutul lunii iunie că Europa de Est este vulnerabilă, dacă problemele Greciei vor provoca stres financiar și în consecință o creștere economică mai lentă în zona euro.

Exporturile țărilor est-europene în zona euro sunt echivalente cu 15% și până la 50% din PIB.

„Având în vedere amploarea schimburilor comerciale nu este surprinzător că exporturile est-europene au urmat îndeaproape creșterea economică din zona euro”, se arată în raportul Emerging Europe watch al Capital Economics.

Mai mult, subsidiarele băncilor elene în Macedonia, România și Bulgaria arată legăturile financiare directe ale acestor țări cu Grecia, la fel ca restul zonei euro.

În Macedonia, de exemplu, băncile din Grecia dețin o cotă de piață de circa 20%.

„Probabilitatea ca exit-ul Greciei din zona euro să declanșeze încetinirea economică în Europa de Est este în creștere”, avertizează Capital Economics.

Investiţiile greceşti în România, prin bănci şi companii, se ridică la aproape 13,5 miliarde de euro. Pe piaţa românească, cele patru mari bănci elene, Eurobank, NBG, Alpha Bank şi Piraeus Bank, aveau în toamna anului trecut o expunere totală de 12 miliarde de euro, în scădere cu echivalentul a 2,5 miliarde de euro faţă de nivelul din 2011, potrivit datelor Autorității Bancare Europene.

Investitorii din Grecia au plasat în capitalul social al companiilor din România 1,74 mld. euro, ceea ce reprezintă 4,5% din tot capitalul străin adus în afacerile locale, conform datelor Registrului Comerţului. După valoarea soldului capitalului social din companii, Grecia este al şaselea investitor din economia locală. Prin intermediul unor companii precum Coca-Cola HBC, Stirom, Frigoglass, ICME Ecab şi Jumbo, grecii au o prezenţă importantă în industria băuturilor răcoritoare, în producţia de sticlă şi de vitrine frigorifice, de cabluri pentru sectorul energetic, în industria alimentară şi în retail.

Zona euro se pregătește pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, săptămâna viitoare, după ce a refuzat să prelungească finanțarea țării, în urma anunțului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor.

Autoritățile de la Atena au solicitat o prelungire cu o lună a programului de susținere financiară care expiră pe 30 iulie, în aceeași zi în care Grecia trebuie să plătească FMI 1,6 miliarde de euro. Oficialii celorlalte state ale zonei euro au respins însă solicitarea în unanimitate, demonstrând cât de mult a reușit Tsipras să nemulțumească partenerii din uniunea monetară cu anunțul surprinzător referitor la referendum, după cinci luni de negocieri intense.

Parlamentul grec a aprobat duminică dimineaţă planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza referendumul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă