Redevențele și impozitele aplicate în domeniul petrolier în România sunt peste media europeană,arată un raport al Deloitte, realizat la comanda Federației Patronale Petrol si Gaze.
Astfel, la noi în țară, nivelul redevențelor și impozitelor este de aproximativ 13,9%, în timp ce media europeană este de doar 12,2%.
Studiul mai arată și corelarea productivității pe sondă cu cota efectivă impozitată. Astfel, în ţările cu o productivitate mică, nivelul redevențelor şi a impozitelor similare este mai redus decât în ţările cu productivitate mare. Cu o producție de mai puţin de 40 bep/sondă/zi, România se încadrează între ţările cu productivitate scăzută pe sondă, alături de ţări precum Polonia, Franța, Bulgaria, Lituania sau Turcia. Cota medie efectivă de impozitare specială pentru aceste ţări este de 6,9% vs. 13,9% în România.
În prezent, România produce peste 100 milioane bep de petrol și gaze naturale pe an. Producția este dominată de două mari companii care reprezintă peste 95% din producția anuală actuală. În România, cota efectivă a redevențelor și a impozitelor similare observabile este de aproximativ 13,9%, 19,6% pentru Romgaz și 12, 4 % pentru OMV Petrom.
Diferența dintre cele două companii constă în faptul că una este o companie care produce doar gaze naturale, iar cealaltă produce atât petrol, cât și gaze naturale, iar pentru producția de gaze naturale s-a aplicat un impozit suplimentar în urma liberalizării prețurilor.