5 C
București
miercuri, 29 ianuarie 2025
AcasăSpecialTop 500 companii Europa Centrală şi de Est. Ce diferențe sunt între...

Top 500 companii Europa Centrală şi de Est. Ce diferențe sunt între capitalismul românesc și cel polonez.

Cea mai mare parte din economia României, fie că vorbim de energie, de construcţii sau de bănci, este sub controlul investitorilor sau companiilor aflate în afara graniţelor, spre deosebire de ţări precum Polonia, Cehia, Ungaria, chiar şi Ucraina unde statul şi investitorii locali deţin decizia. Concluziile se desprind din studiul Deloitte Central Europe Top 500 care analizează companii din Europa Centrală şi de Est, prezentat zilele de trecute de către firma de consultanţă Deloitte. Analiza a fost efectuată în 18 ţări din regiune.

Doar 10% din companii sunt controlate local

Potrivit analizei, 33 din cele 42 de companiile româneşti incluse din top sunt controlate de entităţi din afara graniţelor. Statul deţine controlul asupra a 5 companii (11,9%)  iar acţionarii români asupra a patru dintre acestea (9,5%). Implicarea statului şi a oamenilor de afaceri locali este mult mai mică decât în Polonia. In această ţară, statul controlează 38 din cele 161 companii poloneze aflate în top (adică 23,6%) iar oamenii de afaceri locali 33 de firme (20,4%). În ţări precum Slovenia sau Ucraina întreprinzătorii locali deţin mai mult de jumătate din companiile din top ale acestor ţări (9 din 16 în Slovenia şi 28 din 53 în Ucraina). Metinvest, principala companie ucraineană din top, are o cifră de afaceri cu trei sferturi peste cea a OMV- Petrom şi este deţinută de ucraineanul Rinat Akhmetov. Firma poloneză PKN Orlen, prima în clasamentul Deloitte,  are obiect de activitate similar cu OMV Petrom, cu diferenţa că cea a polonezilor are o cifră de afaceri de cinci ori mai mare decât cea a companiei austriece din România şi are principal acţionar statul polonez (27% din acţiuni, alte 56% de acţiuni afladu-se pe bursă). “Am început prin a spune nu ne vindem ţara, apoi am vândut tot. Nu a existat nicio politică coreentă, nicio competenţă sau un interes naţional al guvernelor de după 1990”, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, AOAR.
El menţionează un studiu făcut de profesorul de economie Cezar Mereuţă privind controlul companiilor aflate în România. Studiul a arătat că din cele 37.000 de grupuri de firme din România existente în 2012 (minim 2-3 companii în grup şi acţionar care deţine minim 25% din capitalul social al grupului), 32.000 erau străine şi doar 100 aveau centrul de decizie în România, spune Pârvan.
Conform Deloitte, tendința este de retragere a statului, dar de creştere a controlului local asupra companiilor. “Numărul companiilor controlate de stat este în declin. In acelaşi timp numărul celor controlate de entităţi din Europa Centrală este în creştere,  la 129 în 2013, de la 114 în 2012, în special datorită companiilor din energie şi sectoare industriale”, arată studiul.

Sectorul bancar din Polonia, autohton şi rentabil

Este interesantă o comparaţie între sectorul bancar din România şi cel din Polonia. Profitabilitatea celui polonez se va cifra în acest an la 10,2%, de la 11,2% anul trecut, în timp ce în România va fi de 0,8% faţă de o cădere de 6,4% anul trecut. Dacă anul trecut în Polonia volumul creditelor a crescut cu 3,1%, în Romania a scăzut cu 2,3%. Sectorul bancar polonez este dominat de banca PKO Bank Polski (51% dintre acţiuni deţinute de stat) cu active de 3,5 ori mai mari decât banca de la noi cu cele mai mari active, anumea BCR deţinută de austriecii de la Erste.
Cât priveşte sectorul energetic companii de profil aflate în fruntea clasamentului Deloitte din Polonia, Ungaria, Cehia sunt sub controlul stattului (PKN Orlen, Mol cu 24,7 % din acţiuni la statul maghiar şi CEZ cu 70% din titluri la statul ceh) sau a investitorilor locali (Ucraina, DTEK deţinută de Rinat Akhmetov), spre deosebire de România unde controlul îl are OMV Austria. “Sunt foarte multe informaţii de presă în care OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român. O spun deschis, direct, că vor fi partenerii noştri atât timp cât interesul naţional al României este servit cu prioritate", a afirmat zilele trecute Traian Băsescu.

Care sunt companiile statului nostru?

Topul Deloitte include câteva compnii de stat sau deţinute de oameni de afaceri români însă acestea se situează pe poziţii modeste. În clasament regăsim compania Electrica ce are principalul acţionar statul (48% din acţiuni) pe un modest loc 153 şi compania Romgaz pe locul 233. Prima companie controlată de un acționar privat autohton este distribuitorul de medicamente Mediplus ce se află  în a doua parte a clasamentului Deloitte, pe locul 295.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Mirel Rădoi revine pe banca Universității Craiova! Fostul selecționer își începe al doilea mandat în Bănie

Mirel Rădoi (43 de ani) a semnat marți cu Universitatea Craiova, marcând o nouă etapă în cariera sa de antrenor. Fostul selecționer al echipei...

Managerii preconizează creșteri de prețuri până în martie 2025

Estimările pentru primul trimestru al anului 2025 relevă o economie aflată sub presiunea inflației Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, managerii din diverse...

Giorgia Meloni, investigată pentru eliberarea unui ofițer libian căutat de Curtea Penală Internațională

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a anunțat marți că este subiectul unei anchete judiciare după ce guvernul italian a decis să elibereze un ofițer libian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă