Șoseaua de centură a Sucevei are mari probleme de proiectare și execuție, iar proiectul va fi verificat de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), a declarat, joi, șeful Consiliului Județean (CJ) Suceava, citat de Agerpres.
''Din 2012, de când am primit certificat ORNISS, am primit informări că se scufundă centura şi că acolo mai sunt şi altfel de lucruri. Nu le pot spune pe toate şi nu sunt deloc încântat că cineva a îngropat pur şi simplu 80 de milioane de euro într-o centură fără finalitate. Se va veni cu o noua proiectare şi cu alte gândiri şi o să vedeţi că va fi vorba alte zeci de milioane de euro. Vestea bună e că odată ce proiectul a fost transferat pe bani europeni va intra OLAF să verifice'', a spus Ioan Cătălin Nechifor, în cadrul unei conferințe de presă.
În opinia lui Nechifor, pe tronsoanele II şi III ale centurii ocolitoare nu se poate circula din cauza terenului.
'Am luat o mare ţeapă de la PDL cu această şosea de centură (…) De foarte mulţi ani tot vorbim de fluidizarea traficului în Suceava şi de mulţi ani nu se face nimic. După cum ştiţi, afirmat şi confirmat de CNADR, pe tronsoanele doi şi trei ale centurii ocolitoare nu se poate circula din cauza terenului. Nici pe vremea lui Ştefan cel Mare nu se construia ceva acolo'', a spus Nechifor.
Investiţia la ruta ocolitoare a Sucevei, în valoare de aproximativ 65 milioane de euro, a demarat în 2007 şi ar fi trebuit să se finalizeze în 36 de luni. Au existat mai multe sistări temporare ale lucrărilor din lipsa finanţării, finalizarea prelungindu-se până în 2012.
În prezent, investiţia nu este finalizată, numai unul dintre cele trei tronsoane, al treilea, fiind dat în folosinţă, dar nerecepţionat oficial. Celelalte două tronsoane care se întind pe circa şase kilometri au fost executate în proporţie de 80%, dar lucrările au fost sistate din cauza suspiciunii privind unele erori de proiectare, dar şi a lipsei finanţării.
Potrivit primarului Sucevei, Ion Lungu, Comisia Europeană a aprobat, la sfârşitul lunii trecute, prima etapă a unui proiect major, în valoare de aproximativ 52 milioane de euro, din care aproximativ 44 de milioane de euro din Fondul de coeziune, pentru construcţia şoselei de centură a municipiului Suceava.
Acest proiect major urmează să fie cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Transporturi, în cadrul axei prioritare 1 ''Modernizarea şi dezvoltarea axelor prioritare TEN-T, în scopul dezvoltării unui sistem de transport durabil şi integrării acestuia cu reţelele de transport ale UE''.
Decizia de cofinanţare pentru acest proiect se încadrează în perioada de programare 2007-2013, însă a doua etapă a proiectului va fi finalizată în cadrul perioadei de programare 2014-2020.