România a ajuns pe locul 4 în Europa Centrală şi de Est din pcunt de vedere al volumului tranzacţiilor imobiliare efectuate anul trecut în condițiile în care valoarea tranzacţiilor imobiliare din Europa Centrală şi de Est (ECE) a scăzut anul trecut cu 13%, la 9,8 miliarde de euro, pe fondul înjumătăţirii sumelor atrase de Rusia. Statele clasate înaintea României sunt Polonia, Rusia şi Cehia, potrivit CBRE.
Potrivit Mediafax, România a atras în 2014 un volum al tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare – spaţii de birouri, de retail sau industriale – de 1,124 miliarde de euro, în creştere cu 220% faţă de 2013, când a înregistrat 351 milioane de euro.
Faţă de 2013, România a urcat o poziţie, în locul Slovaciei.
Cu toate că în 2014 România a atins un record, piaţa locală a investiţiilor imobiliare rămâne sub cea din Rusia (2,261 miliarde de euro faţă de 5,3 miliarde de euro cu un an înainte), Polonia (2,9 miliarde de euro faţă de 3,25 miliarde de euro) şi Cehia (peste 1,9 miliarde de euro comparativ cu 1,3 miliarde de euro).
România a înregistrat cel mai mare avans al tranzacţiilor imobiliare din regiunea analizată, dacă este exclusă Bulgaria, unde au fost tranzacţionate active de 89 milioane de euro, faţă de 3 milioane de euro în 2013. Regiunea analizată mai include Ungaria, Ucraina, Serbia, Slovacia, Ţările Baltice şi Croaţia.
Tranzacţiile înregistrate în Europa Centrală şi de Est, exclusiv Rusia, au crescut cu 25%, la 7,7 miliarde de euro, interesul fiind în continuare focalizat pe proiecte de birouri (3,3 miliarde de euro, aproape jumătate din total), urmate de retail (1,735 miliarde de euro), industrial (1,641 miliarde de euro) şi hoteluri (367 milioane de euro), mai scrie Mediafax.
În România, proiectele de retail au reprezentat circa 40% din total, urmate de clădirile de birouri – 29% şi spaţiile logistice şi industriale – 12%, iar aproximativ 8% din totalul proiectelor vândute anul trecut au fost de tip distressed.