1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialNiță pune mâna pe contractele de miliarde ale companiilor energetice

Niță pune mâna pe contractele de miliarde ale companiilor energetice

 

Ministerul Economiei a făcut publice, recent, două proiecte de hotărâre de guvern a căror țintă este preluarea atribuțiilor companiilor de stat din sectorul energetic. Pe lângă contractele bănoase de comercializare a energiei și a celor de achiziții publice este vizată și privatizarea marilor companii energetice.

Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica, Electrica, Complexul Energetic Hunedoara, Conpet și Elcen sunt câteva din companiile energetice la care statul este acționar și a căror soartă ar urma să depindă de semnătura ministrului Energiei, Constantin Niță.

Astfel, unul dintre proiectele de hotărâre de guvern prevede ca Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (D.P.A.P.S) să se organizeze şi funcţioneze ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Economiei. Rolul principal al D.P.A.P.S este de a realiza privatizarea operatorilor economici cu capital de stat, inclusiv elaborarea strategiilor și politicilor de privatizare, derularea și finalizarea privatizării, dar și monitorizarea post-privatizare. Pe de altă parte, se precizează că actele normative și orice alt act elaborat de Departamentul pentru Energie sau Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism se inițiază/avizează, după caz, de ministrul Economiei.

Care este miza

”Miza acestor două proiecte de hotărâre de guvern este de a prelua toate atribuțiile companiilor de stat din sectorul energetic. Nu este normal să fie construit un minister în funcție de interesele celui care îl conduce temporar. Ne întoarcem la situația de anul trecut când același Constantin Niță, pe atunci ministru delegat pentru Energie, a ­încercat să preia aceste atribuții ale companiilor energetice la Departamentul pentru Energie, pe care îl conducea”, spune Otilia Nuțu, expert în politici de energie și infrastructură de transport, companii publice, consultant al Băncii Mondiale. Aceasta se arată sceptică în ceea ce privește buna coordonare a actualului ministru al Economiei, pe care îl acuză de eșuarea privatizării Oltchim, privatizare de care acesta s-a ocupat. ”Companiile energetice sunt foarte bănoase. Au contracte de achiziții consistente și încasări mari din vânzarea de energie. Nu degeaba există mari dosare de corupție în care sunt implicați cei din sectorul de gaze și energie”, arată Nuțu, subliniind miza acestor proiecte de hotărâre de guvern. Aceasta reamintește faptul că, numai valoarea contractelor pe patru ani, pentru vânzarea energiei la un preț avantajos, încheiate cu băieții deștepți, se ridică la circa un miliard de euro. Acestea se află în vizorul Comisiei Europene. ”Însă vorbim și despre contracte de achiziții publice de miliarde de lei. Sunt companii energetice care au cifra de afaceri de miliarde de lei. Cât privește privatizări, în acest an vom reuși doar să finalizăm tranzacția Electrica. În rest, nu cred că vom mai încheia alte privatizări dacă nu avem acord cu FMI”, explică Otilia Nuțu. În opinia acesteia, Ministerul Economiei ar trebui să inițieze o consultare publică și să întrebe și Fondul Proprietatea, în calitate de acționar minoritar, ce părere are despre demersurile care trebuiesc făcute. Nuțu subli­niază faptul că, aceste companii de stat din sectorul energetic ar trebui să fie autonome ­după ce s-a optat pentru un management profesionist: ”Dacă selectarea managementului ar fi fost făcută așa cum trebuie, iar conducătorul companiei și-ar fi asumat niște responsabilități, acum nu s-ar mai fi dat astfel de bătălii prin proiecte de hotărâre de guvern”.

Care este miza celor două proiecte de hotărâre de guvern și cum răspunde ministrul Economiei acuzațiilor conform cărora dorește să controleze privatizarea marilor companii energetice? Este oportună inițierea celor două proiecte de hotărâre de guvern? Până la închiderea ediției ministrul Energiei, Constantin Niță, nu ne-a trimis nici un răspuns.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă