2 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăSpecialInvestițiile străine, în domeniile cu cele mai mici salarii

Investițiile străine, în domeniile cu cele mai mici salarii

Valoarea investițiilor străine directe atrase de România anul trecut a fost modestă, în scădere față de 2013. Cele mai mari sume au fost direcționate către industria prelucrătoare, principalii investitori străini în țara noastră fiind olandezii. Însă reprezentanții mediului de afaceri spun că 2015 este un an mai bun.

România a atras, în 2014, investiții străine directe (ISD) în valoare totală de 2,42 miliarde de euro, iar soldul final al investițiilor la sfârșitul anului trecut a ajuns la aproape 60,2 miliarde de euro, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR) și celor ale Institutului Național de Statistică. Astfel, cele mai multe investiții străine au fost realizate în industria prelucrătoare (32,0% din soldul total al ISD): prelucrare țiței, produse chimice, cauciuc și mase plastice, industria mijloacelor de transport, metalurgia, industria alimentară etc. 

Pe lângă industrie, activități care au atras investiții importante sunt intermedierile financiare și asigurările (13% din total), comerțul cu amănuntul și cu ridicata (11,7%), construcții și tranzacții imobiliare (9,8%), tehnologia informației și comunicații (6%). La polul opus, cu cele mai puține investiții atrase, se situează domeniul hoteluri și restaurante (0,9% din total investiții), transporturile (1,7%) și agricultura (2,5%). În ceea ce privește investițiile greenfield și cele din categoria fuziuni și achiziții, acestea au înregistrat un nivel redus, de 77, respectiv 196 de milioane de euro. Investitorii au preferat să-și declare sediul social al companiei în regiunea de dezvoltare București-Ilfov (59,2%), cea de Centru (9,7%) și în regiunea Vest (7,7%). Primele 5 țări clasate după ponderea deținută în soldul ISD la 31 decembrie 2014 sunt: Olanda, Austria, Germania, Cipru și Franța.

Cum interpretează datele mediul de afaceri

„Volumul investițiilor străine în 2014 a fost sub potențialul pieței, reflectând impredictibilitatea legislativă și turbulențele politice. Însă în primele 6 luni ale acestui an semnele sunt încurajatoare. Pe piață au intrat nume noi, iar investițiile s-au canalizat în zona productivă. Pe de altă parte, unele companii intenționează să se extindă. De asemenea, au intrat și fonduri mari de investiții. De exemplu, în cazul unor industrii strategice, cum este cea de construcții auto, rezultatele sunt îmbucurătoare. Pe de altă parte, cu siguranță că parteneriatele strategice cu SUA, dar și recenta vizită peste Ocean a președintelui Iohannis vor da roade“, ne-a spus Daniela Nemoianu, președintele Camerei de Comerţ Americană în România – AmCham.

Investiţiile străine directe au totalizat circa 2 miliarde de euro în primele șapte luni ale anului 2015, în creştere cu 59% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit estimărilor BNR. Nemoianu spune însă că, pe de altă parte, investițiile publice sunt blocate, iar efectul negativ se propagă în economie.

De asemenea, proiectele cu fonduri europene sunt întârziate. „Întotdeauna AOAR a susținut că investițiile străine sunt bune, dar trebuie să ne bazăm pe capitalul autohton. Investitorii străini au propriile interese care nu conduc întotdeauna către dezvoltarea economică a țării. Datele privind investițiile străine directe în 2014 arată că banii au fost direcționați către sectoarele unde se plătesc cele mai mici salarii. Valorile majore de investiții sunt în comerț, în hipermarketuri și supermarketuri, unde vindem produsele realizate de alții“, ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Acesta arată că investițiile străine au înregistrat o scădere la nivel global, și nu doar în România. “Din cauza încetinirii economice toată lumea ezită. Atât Fondul Monetar Internațional, cât și Organizația Mondială a Comerțului apreciază că va fi o încetinire a creșterii economiei mondiale și automat toate economiile suferă“, spune Pârvan.  

Cele mai citite

IMM România avertizează: Ordonanța Austerității amenință economia cu falimente în lanț și pierderi masive de locuri de muncă

Organizația reproșează Guvernului PSD-PNL-UDMR lipsa de consultare cu mediul de afaceri și absența unui studiu de impact privind noile măsuri fiscale Consiliul Naţional al Întreprinderilor...

Seria Galaxy S25 ar putea salva vieți în caz de accident auto

Seria Galaxy S25 ar putea salva vieți în caz de accident auto, datorită unui senzor specializat în detectarea coliziunilor, o funcție prezentă deja pe...

Obiceiuri și superstiții de Anul Nou: Jocuri tradiționale, colinde și credințe populare în România

Românii respectă cu sfințenie superstiții pentru a atrage norocul și belșugul în noul an Ultima zi a anului vechi și prima zi a celui nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă