8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Ministerul Energiei nu exclude atragerea unui partener pentru deschiderea zăcămintelor de...

EXCLUSIV. Ministerul Energiei nu exclude atragerea unui partener pentru deschiderea zăcămintelor de la Tulgheș-Grințieș. Până atunci, producătorul național ar putea supraviețui procesând uraniu din Africa

Ministerul Energiei nu exclude atragerea unui partener pentru deschiderea zăcămintelor de uraniu de la Tulgheș-Grințieș. Până atunci, producătorul național ar putea supraviețui procesând uraniu din Africa. De asemenea, România a cerut Comisiei Europene aprobarea unui nou ajutor de stat pentru societate.

Producătorul național de uraniu a tocat banii alocați anul trecut ca ajutor, fără a demara procesul de restructurare și s-a întors în aceeași situație critică. Planuri sunt, dar până se concretizează, dacă se vor realiza, Compania Națională a Uraniului (CNU) se confruntă cu dificultăți financiare majore. Societatea ar fi trebuit să ramburseze ajutorul de salvare primit în 2016, însă nu are bani nici pentru plata electricității sau pentru achiziția materialelor necesare activității zilnice în mine. Mai trebuie adăugat că Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă continuă să cumpere uraniu de la grupul canadian Cameco, după ce a semnat un nou contract la jumătatea anului, deși Ministerul Energiei, acționarul Companiei Naționale a Uraniului (CNU) a criticat acest lucru.

Conform informațiilor obținute de RL de la surse din domeniu, singurul pas făcut înainte este că CNU a reușit totuși să încheie din nou un acord cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat pentru livrarea octoxidului de uraniu, după ce, în 2015, rămăsese și fără contractul cu Nuclearelectrica, și fără această sursă de finanțare, deci, practic, fără nicio sursă de venit.

Importuri procesate la Feldioara

Conform informațiilor noastre, grupul francez Areva, un gigant în domeniu, unul dintre cei mai mari producători de uraniu din lume, este interesat de o colaborare cu CNU. Areva dorește o colaborare cu producătorul român pentru a procesa la uzina Feldioara concentrate tehnice de uraniu aduse din Africa sau Asia și a le transforma în octoxid de uraniu, ne-au declarat surse din companie. „E vorba de procesarea unor concentrate tehnice de calitate inferioară aduse din Namibia, Niger, Uzbekistan, Kazahstan etc. La începutul anului, Areva a făcut o propunere clară pentru așa ceva. Au făcut o vizită la Feldioara, au văzut că există capacitate tehnică, umană, că se respectă condițiile de mediu. Poate fi o colaborare pe o perioadă lungă de timp”, ne-au precizat sursele.

Potrivit acestora, octoxidul poate fi prelucrat apoi pentru obținerea pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu, necesare reactoarelor de la Cernavodă. Surplusul ar putea fi vândut pe piața internațională. Avantajul acestei colaborări ar fi că -România nu ar mai depinde de uraniul vândut de canadienii de la Cameco, singurul furnizor alternativ agreat de Nuclearelectrica și care poate crește prețul odată ce CNU e pusă pe butuci, ci poate prelucra la -Feldioara uraniu adus de oriunde din lume. Decizia trebuie luată însă la nivel înalt.

Cu ochii pe Bruxelles

În prezent, CNU are două mine active, la Crucea și Botușana, în județul Suceava, însă rezervele sunt aproape epuizate, iar costurile de extracție depășesc cotațiile internaționale ale uraniului. Deși au fost efectuate studii pentru deschiderea unui nou zăcământ, la Tulgheș (județul Harghita)-Grințieș (județul Neamț), nu s-a concretizat nimic, din cauza situației precare a CNU. Despre interesul manifestat de grupul francez Areva, Ministerul Energiei nu a dorit să ne ofere o poziție, însă instituția nu exclude -„scenariul realizării unui joint-venture cu o companie dispusă să se implice în acest domeniu de -activitate”.

În schimb, autoritățile vor să acorde un nou ajutor de stat Companiei Naționale a Uraniului. La sfârșitul lunii mai, Guvernul a aprobat un memorandum pentru un nou ajutor de stat de restructurare, în condițiile autorizării de către Comisia Europeană și în baza Planului de restructurare elaborat de companie și avizat de Ministerul Energiei. Planul de restructurare al CNU urmărește eficientizarea activității companiei într-o perioadă de 5 ani, iar costurile necesare implementării programului sunt de aproximativ 941 de milioane de lei, din care 440,8 milioane reprezintă ajutorul de restructurare.

Potrivit unui răspuns primit de la Ministerul Energiei la solicitarea RL, „la data de 12 iunie, a fost notificată  Comisiei Europene intenția României de a acorda un ajutor CNU, în vederea implementării, pe parcursul a cinci ani, a unui plan de restructurare care are ca scop restabilirea viabilității companiei pe termen lung și îndeplinirea obligațiilor de protecție a mediului, -aferente activității de extracție și rafinare minereu uranifer”. Conform instituției, în cazul aprobării planului de restructurare de către Comisia Europeană, CNU urmează a beneficia de o serie de măsuri de sprijin din partea statului român ce vor fi acordate până la finalizarea programelor de investiţii/retehnologizare ale CNU.

Planuri de restructurare

Conform unui comunicat al Guvernului, ajutorul de salvare aprobat în 2016  și care trebuia rambursat anul acesta va deveni parte componentă a ajutorului de restructurare. De asemenea, instrumentele de acordare a ajutorului de stat vor fi: o subvenție pentru costul de producție și pentru realizarea investițiilor prevăzute în Planul de restructurare; conversia în acțiuni deținute de statul român a unor creanțe bugetare și scutirea la plata unor creanțe bugetare.

Perioada de valabilitate a acordării măsurilor de ajutor de stat de restructurare este 2016-2021. Plata ajutorului de stat de restructurare se va realiza în tranșe, în perioada 2017-2022 și va face obiectul unei corecții anuale, pe baza costurilor și veniturilor efective înregistrate de companie. Ajutorul de stat pentru restructurare se va acorda de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.   

 

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă