6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialElectrica și Nuclearelectrica, în cursa pentru activele Enel

Electrica și Nuclearelectrica, în cursa pentru activele Enel

Statul a vândut, în urmă cu zece ani, companiei Enel pachetul majoritar de acțiuni de la Electrica. Acum se luptă să-l răscumpere, dar concurența este mare.

Compania italiană Enel va vinde activele deţinute în România şi Slovacia în acest an. Declarația a fost făcută de Francesco Starace, directorul executiv al grupului. Acesta a precizat, pentru Financial Times, că a primit deja oferte. “Avem oferte. Ştim că procesul poate fi încheiat oricând între momentul acesta şi luna iunie. Activele vor fi vândute în 2015, aşa că, în ceea ce priveşte plata datoriei, vom sta mult mai bine decât am plănuit iniţial”, a afirmat Starace. Două din companiile interesate de activele deținute de Enel din România sunt Nuclearelectrica și Electrica. Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica a precizat, pentru „România liberă“ că: “Am depus o ofertă neangajantă. Oferta este în continuare valabilă, însă din rațiuni comerciale aferente acestui proces, nu vă putem oferi mai multe detalii în acest moment”. Și serviciul de presă al companiei Electrica ne-a confirmat că “Societatea a făcut procedurile de due diligence (n.r. – audit aprofundat al situației financiare a Enel, ce reprezintă un demers esențial înainte de a investi) pentru potențiala cumpărare a activelor Enel din România”. Anterior, în presă au circulat informații, care indicau ca principală favorită compania State Grid Corporation of China. Reamintim faptul că, recent, o altă companie din aceeași țară, China General Nuclear Power Corp (CGN), a fost aleasă de către Nuclearelectrica drept investitorul calificat pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, următoarea etapă fiind pe data de 24 septembrie, când compania asiatică va depune oferta.

Ce implicații are tranzacția

“Enel poate vinde activele fie unei companii energetice, unei instituții financiare sau pe bursă. Riscul este ca, în cazul în care activele nu vor fi achiziționate de o companie de talia Enel, calitatea serviciilor către populație ar putea să scadă. În actualele condiții, energia este o chestiune strategică, iar energia electrică este o alternativă la gazele din Rusia. Ar fi rezonabil ca România să-și păstreze cota de control în ceea ce privește companiile energetice”, ne-a spus Ionuț Purică, expert în energie. Enel deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie electrică din România. Grupul italian are probleme financiare și dorește să scape de activele din Slovacia și România, sperând să obțină 4,4 miliarde de euro.

Reamintim faptul că Enel a cumpărat în anul 2005 pachetul de 51% din acțiunile Electrica Banat și Electrica Dobrogea de la statul român pentru suma de 69,1 milioane de euro, respectiv 42,7 milioane de euro. În anul 2007, compania a câștigat licitația pentru achiziția unei participații de 67,5% la Electrica Muntenia Sud, într-o tranzacție de 820 de milioane euro. Un an mai târziu, Enel România a avut un profit net de circa 154 de milioane euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă