Directorul general al Electrocentrale București, Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat că ELCEN va reduce de la 100% la 50% poprirea pe conturile RADET Bucureşti până la 15 decembrie, pentru ca regia să facă reparaţii la reţeaua de termoficare, potrivit Mediafax.
„Astăzi (joi, n.r.) a fost întâlnirea tehnică a noastră cu ei (reprezentanţii RADET, n.r.). Ei doresc să menţină această poprire de 50% în continuare, determinată de o serie de reparaţii. Nu ştiu în ce măsură au nevoie, dar cert este că o se întrunească, dar acolo era o condiţie pusă, ca să renegociem procentele de 100% la 50%, până la 15 decembrie. Asta e, dacă trebuie să îşi facă reparaţii… Nu ştiu în ce măsură îşi mai fac ei reparaţii acum şi înlocuiesc coloane, dar în fine, să o credem şi p-asta. Noi ne arătăm disponibilitatea, cu toate că noi suntem forţaţi de furnizorii de gaze să plătim şi nu avem de unde, mai trebuie să le ridicăm şi lor poprirea. Le ridicăm şi poprirea, să vedem ce argumente mai găsesc. Consiliul de Administraţie a stabilit că până pe 15 decembrie să o reducem la 50%”, a afirmat Nicolaescu.
Citește și: Romgaz va sista căldura în București dacă ELCEN nu achită datoriile. Care e termenul limită
RADET a anunţat, joi, că a solicitat din nou Electrocentrale Bucureşti diminuarea popririi de sută la sută impuse pe conturile regiei, iar Primăriei Capitalei i-a cerut banii necesari realizării investiţiilor în sistemul de transport şi distribuţie a energie termice.
RADET Bucureşti a solicitat diminuarea popririi de sută la sută impuse pe conturile regiei, întrucât banii de care a dispus regia autonomă în ultima lună (octombrie) au asigurat doar plata drepturilor de personal şi a combustibilului auto.
De asemenea, RADET a solicitat şi Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) banii necesari realizării investiţiilor în sistemul de transport şi distribuţie a energie termice, explicând că urgenţa o reprezintă începerea ultimelor 10 lucrări pentru soluţionarea avariilor majore care pun în pericol continuitatea furnizării agentului termic către consumatori în sezonul rece şi care, din cauza complexităţii lor trebuie să fie efectuate de către firme specializate.
„Remedierea avariilor majore şi scăderea numărului de incidente în reţea sunt prioritare atât pentru buna funcţionare a sistemului de termoficare, cât şi pentru diminuarea pierderilor economice pe care regia le are. În acest sens, este foarte important de arătat că există o legătură directă între creşterea numărului de avarii şi cantitatea de apă de adaos necesară funcţionării acestui sistem. Avem urgentă nevoie de investiţii majore pentru înlocuirea conductelor vechi pe care noi le folosim şi care, în fapt, aparţin Primăriei Municipiului Bucureşti”, a declarat directorul general RADET, Valentin Viţalariu.
El susţine că pierderile din sistemul de termoficare administrat de RADET sunt cauzate de vechimea conductelor de transport aparţinând PMB (81 la sută din reţele fiind mai vechi de 20 de ani ).
„Starea conductelor generează un număr mare de avarii care au ca o consecinţă directă creşterea cantităţii de apă introduse suplimentar pentru funcţionarea sistemului (termenul tehnic este de apă de adaos). Cantitatea totală de apă de adaos cuprinde atât cantitatea de apă pierdută din cauza avariilor, cât şi cea necesară reumplerii reţelei de termoficare după efectuarea reparaţiilor”, precizează RADET.
Primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel Marin, a anunţat, în 13 octombrie, într-o conferinţă de presă, că împreună cu reprezentanţii ELCEN şi RADET, că a găsit soluţii pentru aducerea serviciului de termoficare la standarde normale în această iarnă, respectiv că ELCEN a redus cu 50 la sută poprirea de pe contul RADET şi că va exista o perioadă de graţie pentru plata salariilor şi finalizarea reparaţiilor majore.
Citește și: Ce pot face orașele care nu au bani de căldură
„S-a vorbit în ultima vreme despre o funcţionare mai puţin corectă a colaborării dintre RADET şi ELCEN şi am vrut să mediez această discuţie. Lucrurile nu sunt aşa cum au fost prezentate şi sunt pe cale de rezolvare. Împreună am găsit soluţii pentru aducerea serviciului de termoficare la standarde normale în această iarnă”, a spus Ştefănel Marin.
Acesta a explicat că reprezentanţii ELCEN au acceptat să acorde o perioadă de graţie pentru ca proprirea făcută pe contul RADET să fie redusă la 50 la sută, ceea ce ar permite plata salariilor către angajaţii RADET, care ar urma să se facă miercuri, dar şi pentru o serie de reparaţii.
El a mai spus că a primit asigurări de la conducerea RADET că regia este capabilă să asigure căldura şi apa caldă pentru bucureşteni, iar alte avarii în afară de cele de la reţeaua secundară nu ar trebui să apară.
„RADET este capabilă să realizeze furnizarea agentului termic către populaţie. Am luat măsuri să nu fie probleme în niciun cartier. Singura problemă o reprezintă cele 10 reparaţii majore pe care nu le-am putut face. (…) Dar am depus toate eforturile şi asigurăm cetăţenii că nu vor fi afectaţi”, a declarat directorul RADET Valentin Viţalariu.
El a mai spus că toate problemele RADET sunt legate de bani şi este important ca sumele virate în contul regiei să nu fie blocate sută la sută.
Pe de altă parte, potrivit direcorului RADET, în prezent regia dispune de materiale doar pentru intervenții minore. „Să sperăm că nu va fi nevoie de intervenţii majore”, a spus Viţalariu.
Directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a declarat atunci că speră să găsească resurse financiare minime pentru a plăti din datoriile pe care le are către furnizori, pentru ca în acest fel să aibă garanţii că livrările vor continua.
Nicolaescu a spus că datoriile ELCEN către toţi furnizorii au ajuns la 535 milioane de lei, iar 360 de milioane de lei din această sumă o reprezintă datorie către Romgaz.
În plus, directorul ELCEN a precizat că reducerea popririi pe contul RADET la 50 la sută va fi menţinută atât cât va fi nevoie pentru ca bucureştenii să aibă căldură în această iarnă.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, l-a acuzat pe directorul ELCEN, într-un comunicat de presă transmis vineri, că a minţit în conferinţa de la PMB, când a anunţat că, începând din 12 octombrie, Consiliul de Administraţie ELCEN a convenit reducerea popririi la 50 la sută a conturilor RADET.
„Prin adresa ELCEN nr. 26149/14.10.2015, ulterior conferinţei de presă, se dispune reducere popririi de la 100 la sută la 50 la sută pentru sumele cuvenite RADET Bucureşti din contul Escrow, în mod condiţionat: «începând cu data depunerii de către debitoarea RADET a actului adiţional la Contractul de Cont Escrow încheiat în data de 11.10.2001, act adiţional semnat de toate părţile contractante şi din care să rezulte modificarea anexei 2, pct.2 în sensul modificării procentului aferent ELCEN de la 57 la sută la 62,22 la sută, şi până la data de 15.11.2015»”, arăta Dumitraşcu în comunicatul de vineri.