Consiliul de Administrație al ELCEN va decide, joi, dacă va solicita intrarea în insolvență. Situația financiară a producătorului de energie depinde de cea a RADET, companie care a decis deja să intre în insolvenţă, au declarat miercuri, pentru AGERPRES, surse din cadrul ELCEN.
„În ședința Consiliului de Administrație de joi se va decide dacă ELCEN va cere, la rândul său, insolvența, întrucât situația financiară a producătorului de energie este legată de cea a RADET. Trebuie să ne protejăm și noi, la rândul nostru, de creditori”, au spus sursele menționate.
Conducerea RADET a fost mandatată miercuri să deschidă procedura insolvenței, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB).
„În ședința de CA de mâine (joi — n.r.) vom înainta cerere către Tribunalul București. (…) Noi azi avem toate conturile poprite de ELCEN, pe o datorie istorică de 3,9 miliarde de lei. (…) Ședința de mâine va fi ultima a acestui CA. După declararea insolvenței, administratorul judiciar va prelua conducerea acestei regii”, a explicat președintele CA provizoriu al RADET, Sorin Chiriță.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, ulterior, că intrarea în insolvență a RADET înseamnă că Regia va plăti facturile la zi către ELCEN, plăți care nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru ca populația să primească apă caldă și căldură.
„Salut decizia Consiliului General al Capitalei și sper ca o posibilă intrare în insolvență a RADET să permită Regiei să se restructureze, să își gestioneze mai bine banii și să plătească facturile la zi. Țin să precizez că susținem orice formă de protecție juridică, atât timp cât societatea se reclădește pe principii solide și nu periclitează bunăstarea cetățenilor. Insolvența înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi”, a arătat ministrul.
Grigorescu a adăugat că, în ceea ce privește situația ELCEN, în acest moment Consiliul de Administrație analizează cele mai bune soluții pentru a continua, în termeni corecți, relația comercială cu RADET și de a se proteja, la rândul ei, de efectele insolvenței RADET.