La Galați, mare centru industrial la începutul anilor ’90, au fost desființate 125.000 locuri de muncă în industrie, dar s-a triplat numărul locurilor de muncă din administrație.
Una din cinci firme care îşi desfăşoară activitatea în cele şase judeţe din regiunea Sud-Est şi-a redus activitatea în ultimii ani, arată
„Carta albă a IMM-urilor din Regiunea Sud-Est“, o analiză a dificultăților cu care se confruntă patronatele, a impactului evoluțiilor economice naționale asupra IMM-urilor, problemelor de finanțare a afacerilor, resurselor umane etc. Realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) și filiala locală a Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (PIMM), studiul a cuprins un eșantion de 1.200 întreprinderi din Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Buzău și Vrancea.
„Activitatea IMM-urilor investigate a arătat că 20% și-au redus activitatea în ultimii 5 ani, aproximativ 60% din acestea și-au menținut activitatea la aceiași parametri, numai 21% sporindu-și activitatea“, ne-a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.
Reticenți față de statisticile oficiale
Astfel, întreprinzătorii afirmă că, deşi se vorbeşte tot mai mult despre faptul că economia a început din nou să crească, ei nu resimt această creștere ca pe un element favorabil afacerilor lor și nici nu văd perspectivele vreunei îmbunătățiri, considerând chiar că în 2017 situația economică din țară le va fi mai nefavorabilă decât în acest an. „Întreprinzătorii percep situația actuală a mediului economic în Regiunea Sud-Est în proporție de 33,5% ca fiind «favorabilă», 31,5% ca fiind «neutră» și 34,9% ca fiind «stânjenitoare dezvoltării afacerilor», un procent care pentru anul 2017 este mai mare. Paradoxal, în raport cu rezultatele economiei, 45,2%, adică aproape 50% din întreprinzătorii intervievați, spun că situația va fi mai stânjenitoare în 2017“, a adăugat președintele CNIPMMR.
În ceea ce privește principalele dificultăți cu care se confruntă mediul de afaceri, întreprinzătorii din Regiunea Sud-Est consideră că pe primul loc se află „corupția“ (56,16%), urmată de „birocrație“ (57,5%), „con-troalele excesive“ ale instituțiilor statului (46,5%), „concurența neloială“ (42,6%) și „fiscalitatea excesivă“ (39,7%), alte dificultăți fiind scăderea cererii interne, accesul dificil la credite, neplata facturilor de către instituțiile statului etc.
Problema generală: lipsa forței de muncă
Una dintre dificultățile cu care se confruntă întreprinzătorii din toată țara o constituie lipsa forței de muncă, întrucât mulți dintre cei apţi de muncă au migrat în Vest, explică Liviu Rogojinaru, secretar general al CNIP-MMR. „Vreau să atrag atenția asupra unui lucru foarte important: lipsa forței de muncă din România. Am discutat cu întreprinzători de la Iași, Cluj, Arad, Timișoara sau Constanța, iar cei din București țipă de mai mult timp. Încercăm să găsim soluții, nu să-i împiedicăm să plece din țară (pentru că e clar că nu pleacă de bine), ci să găsim soluții încât să le fie bine și în țară“, a precizat Liviu Rogojinaru.
Un caz aparte în Regiunea Sud-Est este cel al Galațiului. În fostul mare centru industrial, care la începutul anilor ’90 era pe locul 4 sau 5 în topul contribuțiilor la PIB, industria este pe cale de dispariție, fapt ilustrat și de Topul 2015 al IMM-urilor din Galați, dat publicității de Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Galați. Este al 4-lea an în care combinatul siderurgic ArcelorMittal nu mai apare în top pentru că a funcționat în pierdere. Dar, potrivit președintelui PIMM Galați, Marian Filimon, după ce în trimestrul 4 al anului trecut și în prima parte a acestui an activitatea combinatului a înregistrat un reviriment, se preconizează revenirea în top. La cate-goria întreprinderi mari, topul e dominat de firmele din domeniul construcțiilor, pe primul loc fiind Arabesque SRL, cu un profit brut de 58 milioane lei. În top se mai află Șantierul Naval Damen Galați, cu un profit de 28 milioane lei, și mai multe firme de pe orizontala construcțiilor navale. La întreprinderi mijlocii, pe primul loc se află firma de construcții Arcada Company SA, specializată în infrastructură feroviară, cu un profit de 66 mil-ioane lei. Din industria gălățeană au mai rămas fostul Sidex și șantierul naval.
LA STAT
Pe profit, afacerile primăriei!
S-a ajuns în situația aberantă ca printre cele mai profitabile întreprinderi mari din Galați să fie două regii ale municipalității, SC Apă Canal SA, cu un profit brut de 18 milioane de lei, și Administrația Piețelor, cu un profit de 1,3 milioane, deși acestea nu ar trebui să aibă profituri foarte mari, pentru că nu ar trebui să meargă pe tarife mari.
EVOLUȚIE?
S-a triplat numărul locurilor de muncă în administrație
Dacă în 1990 în judeţul Galaţi existau 234.400 de salariaţi, în anul 2000 numărul angajaţilor se redusese cu 100.000. Dintre cei 137.000 de angajaţi, cei mai mulţi – adică 55.455 – lucrau în industrie, alţi 11.200 în construcţii, 16.500 în comerţ, 6.700 în agricultură, 18.200 în învăţământ şi sănătate, iar 25.700 în diverse alte domenii. Cea mai severă reducere a locurilor de muncă a fost în industrie, unde mai lucrează 29.000 de gălăţeni. În schimb, a crescut miraculos numărul salariaţilor din administraţie. Dacă în 2000 lucrau în administraţie numai 3.170 de gălăţeni, numărul lor s-a triplat, ajungând, în 2014, la 9.067 de salariaţi.