30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCompaniile anticipează noi angajări în primele luni din 2015

Companiile anticipează noi angajări în primele luni din 2015

Angajatorii români spun că vor continua să facă angajări şi în primul trimestru din 2015, dar creşterea va fi modestă, potrivit studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

Previziunea netă de angajare ajustată sezonier este de +9% pentru al patrulea trimestru consecutiv, în condițiile în care 13% dintre angajatori prognozează creşteri ale numărului de angajați, 12% anticipează scăderi, iar 73% nu intenționează să îşi redimensioneze forța de muncă în următoarele trei luni. Previziunea pentru primul trimestru din 2015 este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât cea exprimată în primul trimestru din 2014, se arată în raportul Manpower, care precizează că datele au fost culese înaintea alegerilor prezidențiale, scrie Mediafax.

"Angajatorii au raportat intenții de angajare pozitive în fiecare trimestru din ultimii patru ani, anunțând constant planuri de a-şi creşte forța de muncă prin raport cu trimestrul precedent. Conotația favorabilă este că numărul total de locuri de muncă a crescut de la un trimestru la altul, chiar dacă creşterea a fost şi continuă să fie de amploare restrânsă. Cei aflați în căutarea unui loc de muncă pot deci să se aştepte la oportunități de angajare şi pe parcursul primelor trei luni din 2015. Încrederea angajatorilor şi ritmul de angajare par să se fi stabilizat la un nivel ponderat de optimism. O mare parte dintre angajatori aleg în continuare să rămână în expectativă, până când vor înțelege mai bine în ce mod eventualele schimbări de politici le-ar putea afecta business-ul", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Defalcarea pe regiuni şi sectoare de activitate arată că intențiile de angajare sunt mixte şi în acest trimestru. Astfel, la nivel de sectoare de activitate, planurile de angajare rămân optimiste în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde angajatorii raportează o previziune netă de angajare de +14%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât cea din ultimul trimestru din acest an, dar cu 10 puncte procentuale mai puternică decât în primele trei luni ale anului.

Cele mai optimiste planuri sunt formulate de angajatorii din industria prelucrătoare, previziunea netă de angajare din acest sector fiind de +17% şi rămâne neschimbată atât comparativ cu trimestrul patru, cât şi cu primul trimestru din 2014.
Cei mai puțin optimişti sunt angajatorii din sectorul agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, precum şi cei din sectorul construcții, care raportează previziuni de -3%.

"Chiar dacă este negativă, previziunea din sectorul construcții s-a îmbunătățit totuşi cu 5 puncte procentuale față de cea din trimestrul patru. Cea mai mare îmbunătățire a previziunii față de trimestrul anterior este raportată însă de angajatorii din sectorul energie electrică, apă, gaze, unde previziunea de +3% este cu 6 puncte procentuale mai puternică decât în trim. IV/2014", menţionează raportul.

Angajatorii raportează intenții de angajare mixte şi la nivel regional. Astfel, cele mai puternice previziuni, de +14%, respectiv +12%, sunt raportate în regiunile Centru şi Nord-Vest. Angajatorii din Bucureşti şi Ilfov şi Vest se arată şi ei optimişti, dar mai precauți, raportând previziuni de +9%.

Potrivit Manpower, în opt din zece regiuni, perspectivele se îmbunătățesc față de trimestrul patru cu până la 6 puncte procentuale, dar scad cu 1 punct procentual în regiunea Sud-Vest şi rămân neschimbate în Bucureşti şi Ilfov.

Comparația cu primul trimestru din 2014 arată oscilații mai ample, previziunea slăbind cu 14 puncte procentuale în regiunea Nord-Est şi consolidându-se cu 8 puncte procentuale în regiunea Vest.

În ansamblu, intențiile de angajare sunt mai robuste decât cele formulate în trimetrul unu în opt regiuni, şi slăbesc în alte două.

Angajatorii din organizații mari, de peste 250 de angajați, au cele mai ferme intenții de creştere a forței de muncă raportând o previziune de +18%, de două ori mai puternică decât media națională, şi mai robustă decât cele enunțate în ultimul trimestru, respectiv primele trei luni.

În schimb, angajatorii din organizațiile foarte mici (micro), care au mai puțin de 10 angajați, sunt mai puțin dispuşi la a face schimbări în forța de muncă. 85% dintre aceştia nu prevăd nici o creştere, nici o scădere a numărului total de angajați în intervalul ianuarie-martie 2015, 12% anticipează o scădere şi doar 2% fac planuri de angajare. Ca urmare, previziunea pentru micro-organizații este sumbră, valoarea de -10% fiind sub cele enunțate atât la început, cât şi la sfârşit de an 2014, mai scrie Mediafax.

"Observăm că nivelul de încredere al angajatorilor creşte proporțional cu dimensiunea organizației, astfel încât angajatorii din companii mari formulează o abordare mai viguroasă a creşterii numărului de angajați, în timp ce angajatorii din organizațiile de mici dimensiuni demonstrează un apetit scăzut pentru angajări. Aceasta ne arată că pe piața forței de muncă din România, optimismul e departe de a fi omniprezent, iar oportunitățile de angajare nu vor fi uniforme. În mod clar, mai sunt încă destui paşi de făcut în drumul către redresare economică deplină şi creştere a locurilor de muncă," a adăugat Valentin Petrof.

Previziunea netă de angajare reprezintă diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul celor care anticipează o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.

Cele mai citite

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...

Răspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac...
Ultima oră
Pe aceeași temă