Deşi pretinde că reparaţiile la Sibiu Orăştie lotul 3 vor fi făcute gratuit de către Impregilo, Compania de Drumuri este condamnată de arbitrajul contractului să îi plătească suplimentar acestuia cel puţin 150 de milioane lei, respectiv 25% din valoarea contractului iniţial, arată documente deţinute de România liberă.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) trebuie să plătească firmei italiene Impregilo, constructorul lotului 3 din autostrada Sibiu Orăştie nu mai puţin de 150 milioane lei, în urma a patru decizii adoptate de arbitrajul contractual în perioada aprilie 2014 mai 2015, potrivit documentelor deţinute de România liberă.
Deciziile au fost luate de Ştefan Ciobotarenco, membru al Asociaţiei Inginerilor Consultanţi şi adjudecator unic al Comisie de Adjudecare a Disputelor (CAD), în urma plângerilor formulate de constructorul italian.
În prima decizie CAD a dispus plata către Impregilo a 26,5 milioane lei, contravaloarea unor lucrări suplimentare făcute de Impregilo în urma alunecărilor de teren, pe motiv că acestea nu au putut fi prevăzute atât de către CNADNR, cât şi de constructor. Patrul luni mai târziu adjudecatorul a condamnat din nou compania la plata altor bani, de data aceasta suma mult mai mică, respectiv 58.000 de lei fiind contravaloarea tăierii unor arbori. În toamna anului trecut Impregilo a venit cu noi pretenţii, de data aceasta invocând creşterea preţurilor urmare a inflaţiei. Din suma suplimentară cerută, de 27,8 milioane lei, CAD i-a acceptat pretenţii doar de 1,3 milioane lei, CNADNR devenind din nou bună de plată. Grosul plăţilor pe care CNADNR trebuie să le achite firmei Impregilo îl reprezintă însă ultima decizie CAD, adoptată în mai 2015. Comisia a respins solicitarea italienilor de a primi suplimentar 181 milioane lei, respectiv 30% din contract, însă a impus CNADNR să îi accepte constructorului o majorare de 10% din valoarea contractului, respectiv aproximativ 60 milioane lei.
In plus, pentru pretenţiile Impregilo ce depăşesc procentajul de 10%, CAD a stabilit că CNADNR trebuie să încheie un act adiţional în urma căruia Impregilo să beneficieze de o altă suplimentare de 10% a contractului. Ultima decizie ridică la 150 de milioane de lei valoarea plăţilor suplimentare încasate de italieni, decizie ce poate cu greu fi respectată de către CNADNR căci se depăşeşte procentajul de 20% permis la majorarea contractului. Mai mult toate reparaţiile efectuate după 1 ianuarie 2016 vor fi suportate de la bugetul de stat, căci la finele acestui an se încheie perioada de programare financiară 2007-2013 în cadrul căreia s-au finaţat lucrările.
Cât de obligatorii sunt deciziile CAD
„Regula generală este că deciziile luate de CAD sunt obligatorii. In România, ca la nimeni, există şansa contestării acestora în justiţie. Instanţa poate sau nu să ţină seamă de deciziile CAD”, spune un inginer consultant de drumuri.
Decizile arbitrilor contrazic afirmaţiile şefilor CNADNR şi ai Ministerului Transporturilor conform cărora lucrările de reparaţie vor fi făcute pe banii constructorului. „Am convocat și conducerea mare a firmei din Italia. Le-am spus foarte clar că tot ce se reface, se reface pe banii lor”, afirmat zilele trecute ministrul Transporturilor, la începutul ședinței de Guvern. Însă disputa cu Impregilo nu este defintivată. Firma italiană cheltuie sume mari cu refacerea a kilometri întregi de autostradă cu probleme, bani ce foarte probabil îi va imputa deasmenea CNADNR.
Potrivit documentelor menţionate, autostrada este afectată de alunecări şi instabilitatea terenului în nu mai puţin de 9 zone, fiecare cu o lungime de câteva sute de metri, situate anume la km 57,59,60,61 şi 63.
Arbitrajul condamnă CNADNR la plăţi suplimentare
- 26,5 milioane lei în 7 aprilie 2014 pentru costuri suplimentare ale antreprenorului
- 58 mii lei în 27 iunie 2014 pentru costuri suplimentare ale antreprenorului cu tăierea copacilor
- 1,3 milioane lei în 23 ianuarie pentru costuri suplimentare ale lui Impregilo urmare a actualizării preţurilor
- 10% din contract în 18 mai 2015 pentru lucrări suplimentare efectuate de anteprenor, urmând să fie semnat un act adiţional pentru încă 10% din contract.