4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialComisarul pentru Energie, la București: Gazoductul BRUA primește sprijin total de la...

Comisarul pentru Energie, la București: Gazoductul BRUA primește sprijin total de la Bruxelles

Proiectul gazoductului BRUA este prioritar pentru Comisia Europeană, astfel încât Bruxelles-ul va face toate eforturile ca el să fie realizat, a declarat, joi, Miguel Cañete, comisarul european pentru Energie, prezent la București la o reuniune în domeniul gazelor.

Criza gazelor a învățat Europa niște lecții. Prima dintre ele este că, pentru a reduce vulnerabilitatea, trebuie interconectate toate statele membre. „Pentru o reală solidaritate, e nevoie de fluxuri bidirecționale. Acesta e un principiu general al Comisiei Europene (CE)”, a adăugat Miguel Cañete, comisarul european pentru Energie.

Potrivit acestuia, proiectul este prioritar. „Pentru CE este un proiect important, care trebuie să se materializeze. E adevărat că există unele evenimente recente, dar faza unu are finanțare, va merge mai departe. CE o consideră o conductă importantă și va purta tot dialogul, va face tot efortul necesar pentru ea. Conductele sunt dificil de realizat. (…) CE va încerca și va face tot ce va putea pentru a convinge părțile și a facilita finanțarea pentru acest proiect”, a adăugat comisarul pentru Energie, într-o conferință de presă.

Planurile Ungariei

BRUA este gazoductul menit să interconecteze sud-estul Europei de zona centrală a continentului, care va fi construit pe ruta Bulgaria-România-Ungaria-Austria și care trebuie să permită fluxul gazelor în ambele direcții. Pentru implementarea proiectului, Transgaz, operatorul național al sistemului de transport gaze, a primit 179 milioane euro finanțare nerambursabilă de la UE. La sfârşitul lunii iulie însă, Transgaz a informat că gazoductul BRUA nu va mai traversa Ungaria, după ce operatorul sistemului de gaze din această ţară, FGSZ, a propus ca volumul de gaze care vor proveni din România să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina,  Croaţia sau Serbia. Anunțul Ungariei a luat pe toată lumea prin susprindere.

Petcu: Proiectul va fi finalizat

În aceeași conferință, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că, potrivit memorandumului de înţelegere semnat ieri la Bucureşti, proiectul gazoductului BRUA va fi finalizat în toate cele patru state implicate. El a subliniat că toate cele patru state vor finaliza inclusiv faza a II-a a proiectului. „În cadrul memorandumului semnat astăzi, toate ţările au convenit şi s-a stabilit foarte clar că va fi o interconectare pe reverse-flow, adică în ambele sensuri, în toate cele patru state. Inclusiv între Ungaria şi Austria s-a stabilit că va fi această interconectare pe reverse-flow şi Austria şi-a luat angajamentul că va finaliza în termen faza I, la fel şi Ungaria şi Bulgaria, iar pentru faza a II-a toate cele patru state şi-au asumat că vor derula acest proiect şi vor duce la final realizarea lui în parametrii stabiliţi”, a spus ministrul român. Petcu a dat asigurări că „BRUA continuă până în Austria fără discuție”, iar prima fază a proiectului se va finaliza cel târziu în ianuarie 2020.       

Startul lucrărilor, în primăvară

Ministrul a mai declarat că autorizația de construire pentru BRUA a fost deja emisă, pentru partea de proiectare şi partea de echipamente pentru staţii au fost semnate deja contractele şi urmează ca în decembrie să fie semnate contractele pentru partea de execuţie şi este în procedură de a fi finalizată achiziţia de conductă. Construcţia va începe în primăvară. 

Cele mai citite

Țările care nu sărbătoresc Crăciunul și tradiții inedite din toată lumea

Crăciunul, celebrat pe 25 decembrie, este una dintre cele mai populare sărbători creștine la nivel global, marcând nașterea lui Iisus Hristos. Evenimentul nu este...

Eldorado Gold își vinde participația majoritară la Deva Gold: Licența pentru Certej, în centrul unei noi etape

Compania canadiană Eldorado Gold a anunțat vânzarea participației sale majoritare de 80,5% în Deva Gold, titulara licenței pentru exploatarea aurului, argintului și andezitului industrial...

SUA: Băncile mari dau în judecată Rezerva Federală pentru teste de rezistență controversate

Marți, băncile importante și grupurile de afaceri au intentat un proces împotriva Rezervei Federale (Fed), acuzând că testele anuale de rezistență aplicate marilor instituții...
Ultima oră
Pe aceeași temă