-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialCine câștigă din reducerea TVA la produsele din carne

Cine câștigă din reducerea TVA la produsele din carne

Reducerea TVA la produsele din carne, anunțată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anul trecut, este o veste bună pentru consumatori, dar îi nemulțumește pe crescătorii de animale. Aceștia avertizează că, în condițiile în care România importă tot mai multă carne de porc și vită, această măsură va încuraja importatorii de carne, și nu fermierii români.

Crescătorii de animale solicită ca, pe lângă reducerea TVA de la 24% la 9% la produsele din carne, să fie luată în considerare și acordarea unor facilități pentru creșterea animalelor. „De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gândit să nu mai impoziteze producția, creșterea de animale, creând astfel premisa susținerii sectorului de creștere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie primă ieftină și numai după aceea putem discuta de scăderea TVA la procesare pentru a putea fi siguri de scăderea prețului pe produse?“, spune Horațiu Raicu, secretarul general al Federației AGROSTAR.

Fermierii arată că, pe fondul scăderii efectivului de animale, România este obligată să importe din ce în ce mai multă carne de porc și vită. Din datele Ministerului Agriculturii, în 2006 efectivul de porcine era de circa 6,8 milioane de capete, iar în 2013 acesta s-a diminuat la aproximativ 4 milioane. O scădere s-a înregistrat și la bovine, în 2006 efectivul fiind de 3 milioane de capete, iar șapte ani mai târziu, doar de 2,2 milioane de capete. În aceste condiții, importurile de carne de porc au ajuns în 2013 la aproape 270 milioane de euro, ceea ce reprezintă 7% din totalul ali-mentelor achiziţionate din străinătate. Numai în primele trei luni ale anului trecut am importat carne de porc din Germania, Ungaria și Spania în valoare de 35 de milioane de euro. „Efectivul de animale s-a redus atât din cauza scăderii puterii de cumpărare, cât și din cauza prețului mare de cost. Prețurile din România sunt mai mari, de exemplu, decât cele din Germania sau Ungaria, unde fermierii primesc subvenții agricole considerabil mai mari. Chiar și subvenția pentru motorină este mai mare în aceste țări. În plus, fermierii unguri beneficiază și de un ajutor la export. Atunci ei au costuri mai mici și te scot de pe propria piață“, susține Toader Neață, președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România.

 

Subvențiile ajung cu întârziere
la fermieri

 

O altă nemulțumire a agricultorilor este legată de modul în care se face plata subvențiilor. „Statul plătește cu întârziere subvențiile și ne obligă astfel să apelăm la credite pentru care plătim dobânzi. Ca să nu mai vorbim de faptul că băncile încasează taxe și comisioane pentru că suntem obligați să primim subvențiile  prin intermediul instituțiilor bancare“, afirmă Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România.

Acesta spune că trebuie clarificată și legea pajiștilor, care, în prezent, oferă posibilitatea primarilor să își rezolve diferite interese particulare. De aceea, trebuie verificat modul de concesiune a pășunilor și legalitatea încheierii contractelor de concesiune.

Care vor fi măsurile pe care Ministerul Agriculturii le va lua pentru sprijinirea crescătorilor de animale astfel încât scăderea TVA la produsele din carne să-i încurajeze pe aceștia, și nu pe importatori? Până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns de la ministerul de resort.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă