-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialASF: Carpatica Asig intră în procedură de rezoluţie

ASF: Carpatica Asig intră în procedură de rezoluţie

Societatea Carpatica Asig intră în procedură de rezoluţie, a anunţat, luni, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În aceste condiţii, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a fost desemnat administrator temporar, potrivit Mediafax.

„Analizând situaţia financiară a societăţii de asigurări Carpatica Asig S.A. și alți factori care fundamentează necesitatea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecţie şi pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilităţii financiare a pieţei de asigurări, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru aplicarea dispoziţiilor Legii 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, atât în ceea ce priveşte susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majoră a societăţii, cît şi justificarea aplicării măsurilor de rezoluţie din perspectiva interesului public (art. 42 şi art. 43, alin.2)”, se arată într-un comunicat al autorităţii.

ASF va întocmi Planul de rezoluţie în cel mult şase luni, urmând ca un evaluator independent să realizeze o evaluare corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluţie.

Consiliului de Administrație al Carpatica Asig este obligat să implementeze măsura privind atragerea unui investitor strategic și încheierea tranzacției, precum alte măsuri, astfel încât să fie restabilit nivelul fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 1 ianuarie 2016 sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 3 luni de la data comunicării deciziei, MCR să fie respectată.

Totodată, trebuie să fie restabilit nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerinţa de capital de solvabilitate (SCR, solvency capital requirement) calculat la 1 ianuarie sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 6 luni de la data comunicării deciziei, SCR să fie din nou respectată.

ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator temporar, care va avea ca atribuții principale supervizarea procesului de inventariere a patrimoniului societății la 31 decembrie 2015, întocmirea situațiilor financiare anuale și auditarea acestora, precum şi supervizarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor, în special cele legate de atragerea unui investitor strategic.

Conducerea societății va avea obligația să se consulte cu administratorul temporar și să obțină acordul acestuia înainte de a lua decizii sau de a întreprinde acțiuni ce privesc activele societății.

Carpatica Asig a anunţat la mijlocul lunii că a demarat procedura de due dilligence, prin care compania va fi evaluată financiar, comercial și operațional de către investitorul strategic interesat de preluarea societăţii, în baza memorandumului semnat pe 21 decembrie.

„Acest proces se derulează în baza Memorandumului de înţelegere cu clauză de exclusivitate, ce a fost semnat în data de 21 decembrie 2015. Procedurile de due diligence urmează un calendar al tranzacției ce a fost transmis și către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Investitorul interesat de preluarea Carpatica Asig deține o vastă experienţă în industria de asigurări și intenționează să dezvolte și să consolideze compania pe termen lung”, a arătat Carpatica Asig într-un comunicat.

Carpatica a avut în derulare un plan de redresare, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în septembrie anul trecut, valabil până la finele anului, însă nu a respectat termenele, iar autoritatea de supraveghere s-a arătat sceptică cu privire la investitorul interesat să preia societatea.

Firma de asigurări trebuia să atragă un credit subordonat de minim 30 milioane lei şi să încheie o tranzacţie cu un investitor strategic până la 15 decembrie.

Acționarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% și Transcar Sibiu, cu o deținere de 6,64%, Ambele controlate de Ilie Carabulea. Un pachet de 0,59% din acțiunile companiei sunt deținute de persoane fizice.

Cele mai citite

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu dobânzi atractive

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a încurajat cetățenii să investească, subliniind că dobânzile rămân în țară și contribuie la echilibrarea bugetului național Începând de luni, 13...

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă