2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialAngajarea salariaţilor de la concurenţă devine permisă

Angajarea salariaţilor de la concurenţă devine permisă

 

Denigrarea competitorilor şi deturnarea clientelei prin folosirea secretelor comerciale se pedepsesc cu o amendă ce poate ajunge la 50.000 de lei, potrivit modificărilor aduse de Guvern la legislaţia privind concurenţa neloială.

Firmele au devenit mai greu de acuzat de încălcarea prevederilor referitoare la concurenţa neloială după ce zilele trecute Guvernul a adoptat OG 12/2014 care modifică Legea 11/1991, principala prevedere în domeniu.

O sumă de situaţii care în trecut erau definite ca încălcări ale principiilor concurenţei loiale au fost eliminate din noile prevederi. Acestea sunt mult mai relaxate şi lasă la latitudinea Consiliului Concurenţei libertatea de a judeca dacă se poate sau nu vorbi de încălcarea principiilor competiţiei corecte.

Conform noilor prevederi, concurenţa neloială apare în cazul denigrării unui competitor sau a produselor acestuia prin răspândirea de informaţii false, deturnarea clientelei prin folosirea secretelor comerciale protejate corespunzător. Noua prevedere include oricare alte practici care “contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă”. Vechea lege era mai precisă la acest capitol conţinând nu mai puţin de 10 situaţii în care un comerciant putea fi acuzat de concurenţă incorectă. Printre acestea se număra şi racolarea angajaţilor de la un competitor. “Concedierea sau atragerea unor salariaţi ai unui comerciant în scopul înfiinţării unei societăţi concurente care să capteze clienţii acelui comerciant sau angajarea salariaţilor unui comerciant în scopul dezorganizării activităţii sale” nu era permisă, impunea vechea prevedere.

Amenda, până la 50.000 de lei

Noile prevederi stabilesc că faptele se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 50.000 lei pentru companii şi cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice.

Potrivit Hotnews.ro, Consiliul Concurenţei va putea prioritiza investigaţiile pe Legea principală – 21/1996. Asta înseamnă că va putea renunţa la cauze considerate de mică importanță. Consiliul Concurenţei va putea constata şi obliga la încetarea practicilor de concurenţă neloială, pe durata soluţionării sesizării, va avea posibilitatea de a aplica amenzi contravenţionale, dacă practica de concurenţă neloială constituie contravenţie. Termenul de soluţionare a sesizărilor este de 60 de zile de la data la care sesizarea este completă.

Totodată, furnizarea de informaţii inexacte, incomplete sau care induc în eroare ori de documente incomplete sau nefurnizarea informaţiilor şi documentelor solicitate de către un inspector al Consiliului Concurenţei, refuzul nejustificat al întreprinderilor de a se supune unei inspecţii sau nerespectarea măsurilor impuse de către Consiliul Concurenţei, în cazul în care nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate conform legii penale infracţiuni, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei, în cazul întreprinderilor, autorităţilor şi instituţiilor publice, iar în cazul persoanelor fizice cu amendă de la 500 lei la 2.000 lei.

Prevederile sunt văzute de Adrian Benţa, consultant fiscal care a semnalat public aceste modificări, drept “un pic mai la obiect, mai actualizate”. Potrivit lui, cu începere din 1991 şi până în prezent a fost considerată neloială angajarea unei persoane care avea un contract de muncă cu o firmă concurentă. Noua prevedere dezincriminează această faptă, spune consultantul. Sunt mai bine precizate în noua reglementare cazurile în care se poate vorbi de deturnarea clientelei. Oricum “Consiliul Concurenţei rămâne cu o libertate mare de a aprecia faptele”, concluzionează el.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

Emma Răducanu duce Marea Britanie în semifinalele Billie Jean King Cup

Marea Britanie a reușit să se califice în semifinalele Billie Jean King Cup, competiția feminină de tenis pe echipe, după o serie de victorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă