10.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialAmbasadori, politicieni, manageri, implicați într-o afacere ciudată. Complexul Energetic Oltenia, salvat cu...

Ambasadori, politicieni, manageri, implicați într-o afacere ciudată. Complexul Energetic Oltenia, salvat cu mori de vânt de niște americani necunoscuți | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Una dintre cele mai importante companii ale statului român, care asigură 30% din energia consumată în țară, dar care se zbate, cu toate acestea, sub spectrul falimentului, intenţionează să intre într-o afacere ciudată, cu o societate americană de eoliene, cu zero cotă de piaţă şi reprezentată de un român implicat în închiderea mai multor firme. Complextul Energetic (CE) Oltenia, producător de lignit, vrea să construiască un parc de eoliene.

Se dorește o garanție guvernamentală de 2 miliarde de euro

După doi ani încheiați cu pierderi mari, de 900 și, respectiv, 700 de milioane de lei, estimările arată că situația financiară la Complexul Energetic Oltenia  arată negativ și pentru 2016. Cu toate acestea, soluțiile pentru salvarea uneia dintre cele mai mari unități energetice din România sunt dintre cele mai extravagante.

Ultima găselniță a managerului Sorin Boza este implicarea companiei într-o poveste cu eoliene americane, poveste prezentată ca pastila magică cu care să se obțină însănătoșirea financiară a Complexului Energetic Oltenia.

Pastila pare însă mai degrabă toxică, cel puțin din două motive ușor de identificat. În primul rând, o investiție în eoliene generează concurență tocmai pentru producția de cărbune pe care se bazează activitatea principală a CE Oltenia. În al doilea rând, colaboratorul american, Venturi Wind Sciences, are zero cotă de piață în producția de electricitate, conform chiar declarației reprezentantului său pe Europa.

Sorin Boza susține o soluție complet neevaluată din punct de vedere economic și tehnic, nesusținută de nimeni altcineva cu responsabilități în domeniul energetic din țară. Numai că această idee ar urma să fie valorificată doar dacă ar exista garanție de stat pentru suma de 2 miliarde de euro.

Parteneriat 50/50 cu americani inexistenți

Managerul CE Oltenia a făcut publică ideea sa la Digi24 Craiova. „Să facem un business comun 50/50 este o soluție pe care am discutat-o cu actualul ministru și cu echipa din Ministerul Energiei, o soluție care a fost agreată”. În acest parteneriat ar intra, cu cote egale, complexul energetic, care asigură o treime din energia electrică consumată în România, și un -partener care are cotă de piață zero în producția de electricitate.

Reprezentantul pe Europa și în România al companiei americane, Ionel Gherca, ne-a declarat că a avut întâlniri cu parlamentarii de Gorj în vederea obținerii unui sprijin în derularea investiției, implicit un sprijin guvernamental de 2 miliarde de euro. Întrebat care sunt parlamentarii de Gorj cu care s-a întâlnit, reprezentatul companiei a răspuns că cea mai mare deschidere a avut-o senatorul Scarlat Iriza, dar că a discutat și cu deputatul Mihai Weber. ,,Ce vor să facă americanii la Gorj este un lucru extraordinar pentru zonă, vor crea locuri de muncă”, ne-a explicat senatorul Scarlat Iriza de ce a acceptat să se implice în acest proiect.

Parlamentarul ne-a mai explicat că ambasadorul României la Washington, George Maior, l-ar fi sunat personal pe directorul CE Oltenia, în legătură cu investitorii americani. Acest fapt nu a fost însă confirmat oficial nici de către Sorin Boza, nici de Ambasada României la Washington.

Pe de altă parte, deputatul Mihai Weber a avut o poziție prudentă, din care a lăsat să se înțeleagă că nu putem lua în discuție un astfel de proiect atâta timp cât nu știm cu cine stăm de vorbă. ,,Cu mine a discutat un domn care avea doar un brevet de invenție și susținea că este reprezentantul pe Europa al firmei americane”, a menționat deputatul.

Un „proiect“ cu multe necunoscute

L-am întrebat pe managerul CE Oltenia cum a ajuns să susțină și să promoveze acest proiect, iar răspunsurile acestuia ne-au arătat că tot ce a prezentat despre acest proiect nu a trecut nici măcar prin minime evaluări de specialitate. -Sorin Boza a precizat, totuși, că proiectul a fost agreat de către Ministerul Energiei.

Am luat legătura cu acest minister, dar am aflat că la acel nivel nu se inițiase și nu se realizase nici o analiză de specialitate. ,,Este un document oficial venit în acest sens de la compania americană. Nu a avut loc nici o întâlnire oficială, o voi programa în perioada următoare după sărbători …. este doar o inițiere și atâta tot. O solicitare de abordare. Din punctul meu de vedere până nu văd concret ce intenții au, nu pot să am nici o abordare. Când voi avea câteva elemente, atunci voi discuta concret, toată această abordare poate fi făcută numai în contextul în care ajută Complexul Energetic Oltenia, până nu am toate datele pe masă nu am ce să discut, să văd ce intenții are omul, ce vrea… orice abordare, dacă aduce lucruri bune trebuie să o faci, dacă nu aduce lucruri bune, nu o faci”, a explicat secretarul de stat Doru Vișan.

La distanță de circa 10 zile, Sorin Boza a revenit asupra declarațiilor și a menționat că a avut doar, ,,discuții“ cu un reprezentant al unei societăți despre care nu știe nimic.

Cine este, totuși, compania americană

Societatea din SUA care ar urma să construiască un parc eolian alături de producătorul de cărbune CE Oltenia susține că va crea ,,7.000 de locuri de muncă în Gorj cu salarii de câte 1.000 de dolari pe lună”,

Conform site-ului https://www.windsciences.com, în Europa societatea este reprezentată de ec. Ionel Gherca (foto) din Lugoj. Mergând la contul LinkedIn al acestuia, am constatat că tot ce a condus până acum sunt firme dizolvate, lichidate judiciar sau închise.

Între 2008 și 2011, Ionel Gherca a condus societatea Dutchwind Romania SRL, având obiect de activitate comerțul cu ridicata nespecializat, nu a avut niciun salariat, iar societatea are activitatea suspendată din anul 2010.

O altă firmă condusă de reprezentantul americanilor pe Europa este S.C. AL-VAC Romania SRL, tot din Lugoj, radiată în aprilie 2016, având ca obiect de activitate fabricarea echipamentelor de ridicat și manipulat.

Conaid Company SRL, transferată la București în 8 aprilie 2016, este o altă societate asociată cu Ionel Gherca, ce are obiect de activitate producerea de energie elctrică, iar în anul 2016 avea 6 angajați..

Cum va reuși Ionel Gherca să creeze 7.000 de locuri de muncă în Gorj nu e prea clar, în condițiile în care -managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, premiat la Gala Forbes 500 Business Awards, a fost nevoit să trimită acasă 1.000 de mineri și energeti-cieni chiar în pragul sărbătorilor pascale.

Minciuna, instrument al „managementului modern“?

Deși Ministerul Energiei a precizat că nu s-a ajuns încă la o înțelegere contractuală ,,acest lucru putându-se realiza doar în momentul agreării acestei soluții de către acționarii companiei”, Sorin Boza ne-a declarat că partenerul american ar fi cumpărat deja terenuri în zona Schela din județul Gorj.

Acest lucru a fost infirmat de primarul localității Schela, Aristide Șerbănescu. „Nu au cumpărat, nu-i nimic cert, nu se știe, trebuie să vină să poarte niște discuții la Guvern, dacă vor obține o garanție guvernamentală. Fără garanție guvernamentală, americanii nu vin”, a declarat edilul.

Cu toate acestea, managerul CE Oltenia a insistat, în aceeași emisiune la Digi24 Craiova: ,,Ei sunt avansați în proiect, deja au achiziționat terenul în zona unde doresc să investească, vă dați seama, dacă nu aveau intenție, nu își cumpărau câteva sute de hectare în această zonă”.

Senatorul de Gorj Scarlat Iriza (foto) a afirmat, la rândul său, că pentru această investiție managerul CE Oltenia ar fi fost contactat telefonic de către ambasadorul George Maior, în schimb managerul a menționat că a primit scrisoarea de intenție a americanilor direct.

Pe de altă parte, Ambasada României la Washington a precizat că intenția americanilor a fost trimisă prin reprezentanța economică de pe lângă ambasadă direct Ministerului Energiei. Acest fapt a fost confirmat doar parțial de către secretarul de stat Doru Vișan. ,,Au primit această scrisoare de intenție toate instituțiile statului”, a menționat acesta, fără a preciza care sunt acele instituții.

Managerul Sorin Boza a mai declarat că s-a întâlnit doar cu reprezentantul pe Europa al companiei americane, în schimb acesta din urmă, Ionel Gherca, ne-a declarat că directorul a avut discuții pe Skype cu reprezentantul american timp de o oră și jumătate. Lucru infirmat de Sorin Boza.

Ambasada SUA la București nu a confirmat

Pentru a identifica dacă discutăm de o companie reală, care ar fi avut întâlniri la Ambasada SUA din București, am luat legătura cu reprezentanța diplomatică de la București. După ce ne-au solicitat informațiile despre societate, cei de la Ambasada SUA ne-au transmis sec să luăm direct legătura cu firma respectivă, fără a confirma sau infirma existența entității economice. În ceea ce privește întrebarea dacă presupușii investitori au avut contact cu Ambasada SUA la București, nu am primit niciun răspuns. În bazele de date open-source verificate, nu reiese că firma respectivă ar exista înregistrată în SUA. Nici website-ul nu este asumat.



Erată

Din cauza unei regretabile erori, în articolul „Cărbunele din Valea Jiului, salvat pe hârtie de niște americani necunoscuți“, publicat în ediția de ieri a „României libere“, a apărut greșit informația conform căreia Complexul Energetic Oltenia administrează exploatări miniere în Valea Jiului.

Ne cerem scuze pentru inconvenienţe. 



Puteți citi ziarul și în format PDF aici.

 
Cele mai citite

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă