Creșterea cererii ar fi o urmare a creşterii economice a României, precum şi a majorării parcului auto al ţării cu 630.000 de maşini, a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă.
„Cel mai important factor a fost cererea de produse energetice din România, piaţa noastră principală, care, pe fondul creşterii economice deosebite a României, cea mai mare din comunitatea europeană, conform statisticilor, a avut un impact pozitiv asupra cererii de produse”, a afirmat ea.
Potrivit reprezentantului OMV Petrom, la aceasta se adaugă faptul că, anul trecut, parcul auto al ţării a crescut cu peste 630.000 de maşini.
„La carburanţi am văzut o creştere substanţială a cererii de 6,7%, unde nu a fost doar creşterea economică un factor important, dar şi cele peste 630.000 de maşini noi şi second-hand care au intrat în România şi care au avut efect asupra cererii de carburanţi”, a susţinut Gheorghe.
Cererea de gaze a crescut cu 5%, iar cea de electricitate, cu 4%.
„Aceste cifre au fost reflectate în veniturile noastre şi în general în performanţa noastră financiară”, a spus Gheorghe.
Pentru 2018, oficialul Petrom estimează că cererea de carburanţi va continua să crească, pe fondul creşterii economice pe care o aşteaptă, iar consumul de gaze şi de electricitate vor fi similare cu cele de anul trecut.
Grupul OMV Petrom a înregistrat în 2017 un profit net în valoare de 2,489 miliarde de lei, de aproape 2,4 ori (140%) mai mare faţă de rezultatul net afişat în anul 2016, respectiv de 1,038 de miliarde de lei, conform rezultatelor financiare neauditate publicate miercuri de companie.
Profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom a fost anul trecut de 2,491 miliarde de lei, mai mare cu 139% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Profitul pe acţiune s-a cifrat la 0,0440 lei.
În trimestrul IV al anului trecut, OMV Petrom a obţinut un profit net de 642 milioane lei, cu 301% mai mare comparativ cu cel din perioada similară din 2016.
Anul trecut, preţul barilului de petrol a crescut cu 24% (cotaţia Brent), iar marja de rafinare a companiei a crescut cu 11% (7,75 dolari pe baril).