De la începutul anului, prețul carburanților crește în mod accelerat și, date fiind cotațiile în creștere ale petrolului și produselor petroliere, lucrurile par să nu se oprească aici. Exprimat în euro, prețul benzinei cu tot cu taxe a crescut de la 1,10 euro/litru, la 1 ianuarie, până la 1,15 euro/litru, la 15 ianuarie, potrivit ultimului buletin disponibil al Comisiei Europene privitor la prețurile carburanților în fiecare dintre cele 28 de state membre (Oil Bulletin). Comparativ, media UE a crescut cu doar 0,4%, însă se află peste nivelul din România, care are al treilea cel mai mic preț din UE. Benzină mai ieftină ca la noi se mai găsește doar în Bulgaria (1,04 euro/litru) și Polonia (1,13 euro/litru).
Tiriștii fac plinul la bulgari
Prețul motorinei cu taxe incluse a crescut în România, în intervalul menționat, de la 1,13 euro/litru la 1,17 euro/litru, deci cu 3,56%, de aproape două ori mai mult decât scumpirea medie în UE, care a fost de 1,8%, potrivit calculelor „RL” bazate pe cifrele furnizate în Oil Bulletin. Prețul de pe piața locală este al șaptelea cel mai mic din UE, mai ieftin ca la noi fiind în Bulgaria, Luxemburg, Lituania, Polonia, Austria și Spania. Totuși, diferența față de Bulgaria, statul cu cea mai ieftină motorină, este semnificativ. La vecinii din sud, prețul mediu al motorinei era de 1,04 euro/litru. Astfel, la un tir cu rezervor de 480 de litri, un șofer economisește peste 60 de euro. De altfel, potrivit datelor unui mare operator din piață, după introducerea supraaccizei la carburanți, toamna trecută, vânzările de carburanți de pe piața locală au scăzut, mulți transportatori preferând să alimenteze la bulgari.
Prețurile fără taxe, peste media UE
În România, taxele reprezintă puțin peste jumătate din prețul final al carburanților. Totuși, analizând prețurile fără taxe incluse afișate de Comisia Europeană, în țara noastră sunt printre cele mai ridicate și cu mult peste media UE. Astfel, la un preț mediu în UE de 0,518 euro/litru la benzină, în România era, acum o săptămână, de 0,540 euro/litru. La motorină, situația este similară: media UE – 0,560 euro/litru, în România – 0,587 euro/litru. Mai mult, comparativ cu 1 ianuarie 2018, prețurile fără taxe de pe piața locală au crescut cu 6,4% la benzină și cu 5,62% la motorină, față de scumpirile din UE de doar 0,46%, respectiv cu 1,75%. În tabloul general, în 19 state membre prețul fără taxe e mai mic decât în România.
Cele mai mici prețuri din țară
Și pe teritoriul țării, prețul carburanților diferă semnificativ. Potrivit informațiilor centralizate de site-ul peco-online.ro, ieri la prânz cea mai ieftină benzină se găsea la Constanța (5,22 lei/litru), iar cea mai ieftină motorină, în județul Bihor (5,23 lei/litru), în stațiile Petrom. În București, cel mai mic preț la benzină era de 5,37 lei/litru, iar la motorină – de 5,45 lei/litru. Ulterior, însă, cele mai mici prețuri erau afișate într-o benzinărie din Pitești din rețeaua ART Petrol – 5,10 lei la benzină și 5,19 lei la motorină. Potrivit informațiilor apărute în presă, rețeaua ART este controlată de miliardarul Rishat Safin, unul dintre cei mai bogaţi oligarhi ruşi, care a activat ca director în cadrul gigantului Lukoil. Administratorul şi asociat unic al braţului din România al reţelei Artoil a fost pus la început, în 2012, Vladimir Dobrea, fondatorul Lukoil în Republica Moldova şi România. Rețeaua ART Petrol numără 8 benzinării, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Oricum, Argeș este printre județele cu cele mai mici prețuri din țară, alături de Constanța, Ilfov, Teleorman și Bacău. La polul opus, cei mai scumpi carburanți din țară se comercializează în București, Caraș-Severin, Gorj, Sibiu, Brăila și Galați.
În România, piața distribuției de carburanți este dominată de retailerii OMV Petrom, cu cele două branduri ale sale pentru stații – Petrom și OMV -, Rompetrol, MOL și Lukoil.
Petrolul, la cotații-record
La începutul acestei săptămâni, preţul petrolului a depășit nivelul de 70 de dolari barilul, nivelul maxim din ultimii trei ani, pe fondul reducerii producției de către statele OPEC și Rusia. Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril. Unele fonduri de investiții specializate în tranzacții cu petrol estimează că barilul va ajunge chiar la 80 de dolari în acest an. Pe de altă parte, specialiștii de la Barclays cred că petrolul și-a atins deja vârfurile de cotații, care vor fi în medie de 60 de dolari în
acest an.
În România, prețurile sunt date de evoluția cotațiilor produselor petroliere, dar și de evoluția cursului de schimb a leului față de euro și dolar, precum și de concurența de pe piață.