1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialPovestea hotelului clujean preferat de Familia Regală a României

Povestea hotelului clujean preferat de Familia Regală a României

Hotelul Univers T este condus de un tânăr manager care a avut propria sa companie în Statele Unite ale Americii.

Una dintre cele mai răspândite teorii este aceea că, întotdeauna, statul este cel mai prost manager. Însă există și excepții care contrazic această regulă. O astfel de excepție este hotelul Univers T din Cluj, deținut de Consiliul Județean. În ultimii ani, acest hotel a devenit preferatul Familiei Regale a României, deși are doar trei stele. Poate că explicația succesului este reprezentată de faptul că, de la sfârșitul anului 2012, hotelul este condus de un tânăr manager care a avut propria sa companie în Statele Unite ale Americii.

Apartamentul rezervat tot timpul pentru Nicu Ceaușescu

Hotelul Univers T a fost construit în ultimul deceniu de comunism și a fost inaugurat în anul 1985. Aceas-tă unitate de cazare era destinată în primul rând tinerilor. O legendă urbană, care este confirmată de unii angajați mai în vârstă ai hotelului, afirmă că cel mai luxos apartament din hotel, situat la ultimul etaj, era rezervat în permanență pentru fiul cel mare al dictatorului Nicolae Ceaușescu. Nicu Ceaușescu era președinte al Uniunii Tineretului Comunist, iar din 1985 și până în 1989 a fost de mai multe ori la Cluj. A vizitat hotelul, dar se pare că nu a dormit niciodată în acel apartament. Atunci când, totuși, apartamentul cu pricina trebuia să fie închiriat pentru a caza o personalitate importantă, angajații hotelului trebuiau să ceară aprobări speciale de la Comitetul Central al PCR.

După anul 1989, hotelul a ajuns în proprietatea Consiliului Județean Cluj. A fost ferit de soarta altor hoteluri mai cunoscute din Cluj care au fost privatizate și au ajuns o ruină după ce au încăput pe mâinile unor afaceriști controversați, așa cum s-a întâmplat cu Hotelul Continental, situat în centrul orașului, care avea premise mult mai bune să devină o afacere de succes. Vechiul hotel, care se numea „Hotel New York“ în perioada antebelică, apare în numeroase romane și nuvele. De asemenea, este ajutat de excepționala sa amplasare, dar și de arhitectura deosebită. Unii experți în patrimoniu îl consideră o adevărată capodoperă, în condițiile în care clădirea hotelului a fost construită de renumitul arhitect Lajos Pakey. Dacă Hotelul Continental a avut parte de o privatizare care l-a purtat prin mâinile mai multor oameni de afaceri cu probleme penale, în schimb, Univers T a reușit să se mențină în patrimoniul județului și să se relanseze, după ce a fost modernizat cu ajutorul unui credit bancar.

Valentin Lungu, omul care a schimbat macazul

De-a lungul deceniilor, hotelul clujean a avut o reputație de unitate turistică decentă, dar care își păstra poziția în pluton. Lucrurile s-au schimbat după ce, la finalul anului 2012, la conducerea hotelului a fost numit un tânăr manager, Valentin Lungu, care a preluat această poziție după ce, vreme de câțiva ani, a lucrat în Statele Unite ale Americii, unde a avut propria sa companie. De profesie economist cu specializarea în economia comerțului, turismului și a serviciilor și cu un masterat în domeniul amenajării și dezvoltării turistice, ambele obținute la Universitatea Babeș-Bolyai, Valentin Lungu a fost tentat de visul american încă din liceu. Deși provine dintr-o familie de intelectuali clujeni, formată din profesori și din preoți greco-catolici, el a pornit-o de jos în Statele Unite ale Americii. A muncit în industria HoReCa, apoi a lucrat inclusiv ca șofer de tir, iar după ce a deprins tainele acestei profesii și-a deschis propria sa companie de transporturi.

Însă, chiar dacă a avut succes, dorul de casă a fost mai puternic, iar Valentin Lungu a decis să se întoarcă la Cluj. A candidat și a câștigat poziția de manager al Univers T, iar cifra de afaceri și profitabilitatea hotelului au început să își accelereze creșterea.

Deși criza economică era în toi, iar industria hotelieră se număra printre cele mai afectate, Valentin Lungu a reușit să pună la punct o strategie care l-a adus pe primul loc în țară pe nișa sa. Acest lucru a fost atestat de faptul că, în 2015, Univers T a ocupat locul I în topul firmelor realizat de Camera de Comerț și Industrie a României. A reușit să își păstreze poziția și în topul firmelor realizat de Camera de Comerț și Industrie a României în anul 2016, precum și în topul similar realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

„În 2012 aveam speranța, care s-a dovedit justificată, că începe să se termine criza economică. Însă nimeni nu putea să parieze că lucrurile chiar se vor îndrepta atunci. Am reușit să profităm de interesul manifestat pentru Cluj de multe companii importante și să câștigăm noi clienți pe segmentul corporate. Și în prezent acești clienți generează peste jumătate din veniturile realizate din vânzarea locurilor de cazare, închirierea sălilor de conferințe și vânzarea alimentelor și băuturilor“, a spus Valentin Lungu. Pentru a-și diversifica paleta de clienți, Univers T a devenit partener al unor mari evenimente culturale și sportive. Acest tip de parteneriate a dus la creșterea numărului de persoane care au apelat la serviciile HoReCa oferite de hotelul clujean în perioadele în care se aflau în Cluj pentru a participa la concerte, festivaluri sau competiții sportive.

Implicarea socială a echipei Univers T a fost recunoscută printr- un premiu special pe care Valentin Lungu l-a primit în cadrul Galei „Oamenii Timpului“ de la Iași, organizată de prestigioasa revistă Timpul sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei României.

Calitatea deosebită a serviciilor hoteliere oferite de Univers T a atras oaspeți de seamă. Hotelul clujean a devenit preferatul membrilor Familiei Regale a României. Printre oaspeții săi s-au numărat AALLRR Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Principesa Maria a României. De asemenea, la hotelul clujean au stat și Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei și Ungariei, precum și fiul său, baronul Johannes von Holzhausen. Arhiducesa Maria Magdalena este fiica Principesei Ileana a României.

„Mă bucur foarte mult de faptul că am avut prilejul să fim gazdele unor membri de seamă ai elitei europene. Și aceasta cu atât mai mult cu cât au preferat hotelul nostru, în condițiile în care ar fi putut să aleagă hoteluri de cinci sau de patru stele“, a spus Valentin Lungu.

Planuri de viitor

Hotelul clujean dispune, pe lângă locurile de cazare obișnuite, de un etaj de tip Executive, cu apartamente de lux, inclusiv cele utilizate de membrii Familiei Regale. De asemenea, dispune de un restaurant, mai multe săli de conferințe, iar vara și de terase în zona dintre hotel și malul Lacului Gheorgheni. Un avantaj este acela că Iulius Park începe chiar de la treptele hotelului, care, la rândul său, se află lângă Iulius Mall, precum și la zece minute de Centrul Istoric și la 12 minute de aeroport. În apropierea hotelului se află și campusul Economica, ce include Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș–Bolyai, Facultatea de Științe Economice a Universității Creștine Dimitrie Cantemir, Institutul Confucius și mai multe cămine studențești.

Tot în zonă se află și mai multe clădiri de tip business center. În aceste condiții, Valentin Lungu dorește să consolideze poziția de centru de conferințe a hotelului său, de aceea va renova și un amfiteatru care aparține hotelului și care va completa gama de servicii.

De asemenea, a fost renovată și va fi redeschisă și casa de oaspeți care aparține hotelului și care este situată în Munții Apuseni, în comuna Călățele, o unitate hotelieră care va permite organizarea de petreceri private, de team-buildinguri sau, pur și simplu, de vacanțe într-un peisaj superb.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă