10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialÎn 2014, preţul petrolui s-a înjumătăţit. Cea mai mare scădere după 2008

În 2014, preţul petrolui s-a înjumătăţit. Cea mai mare scădere după 2008

În 2014, preţul petrolului au scăzut cu până la 49% marcând astfel cel mai amplu declin anual după criza financiară din 2008. Motivul scăderii preţului este reprezentat de cererea scăzută la nivel mondial şi al concurenţei dintre producătorii americani şi cei din OPEC pentru cotă de piaţă, relatează Bloomberg, preluat de Mediafax.

Contractele pentru petrolul WTI cu livrare în februarie au scăzut miercuri, în timpul tranzacţiilor de miercuri de la New York, cu până la 2,2%, la 52,93 dolari pe baril, aducând declinul anual la 46%. La Londra, petrolul Brent cu livrare în februarie a coborât miercuri cu până la 3,4%, la 55,03 dolari pe baril, cel mai redus nivel din mai 2009. Preţul petrolului Brent a scăzut cu 49% în acest an.

Autorităţile din SUA a decis să permită vânzarea în străinătate de petrol ultrauşor, fără a fi necesar acordul guvernului, ceea ce va contribui la creşterea capacităţii de export a SUA şi la contracararea planului Arabiei Saudite de a determina reducerea producţiei americane, potrivit Citigroup.

Declinul cotaţiilor petrolului a agitat pieţele, provocând deprecierea unor monede, de la rubla rusească la naira nigeriană, şi exercită presiuni asupra bugetelor unor state producătoare, între care Venezuela şi Ecuador.

"Principalul motiv al declinului preţurilor petrolului este faptul că OPEC stă în expectativă", a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS în Zurich.

 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă