7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCare sunt factorii ce ne împing spre o nouă criză

Care sunt factorii ce ne împing spre o nouă criză

Recesiunea este aproape. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat recent în rândul managerilor de active din cadrul Bank of America. Acest lucru este confirmat de statistica Biroului American de Cercetare Economică. Efecte imediate asupra economiei româneşti – scăderea investițiilor străine directe şi scumpirea împrumuturilor.

Statele Unite ale Americii au intrat în cel de-al șaptelea an de creștere economică, marcând unul dintre cele mai lungi cicluri de creștere, însă China este piesa de domino care strică echilibrul, iar instabilitatea prețurilor mărfurilor agită piețele. „România se află într-o poziție relativ bună, bucurându-se, în continuare, de premise de creștere. Așadar, efectele evenimentelor globale asupra economiei românești ar trebui să fie limitate, iar impactul în PIB, minor. Totuși, am putea vedea o contractare a investițiilor străine directe, condiții de creditare mai stricte și o atitudine mai prudentă din partea băncilor, un cost al împrumuturilor mai ridicat, atât pentru credite, cât și la nivelul cupoanelor obligațiunilor, dar și cu vânzări semnificative pe bursă”, a precizat, pentru „România liberă“,  Daniela Vasile, director general adjunct Certinvest, unul dintre cei mai mari administratori independenţi de active de pe piața românească.

Reprezentanta Certinvest este de părere că patru factori tulbura apele economiei globale. În primul rând este vorba despre situaţia din China, cea de-a doua economie a lumii ca mărime, și speranța numărul unu în termeni de creștere a PIB-ului global. Temerile economiştilor sunt legate de o posibilă intrare în criză a acestei ţări. Economia chineză se confruntă cu o încetinire a ritmului de creștere. În 2015, PIB-ul a crescut cu 6,8%, cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani, în timp ce în 2014 procentul a fost de 7,2% – aproximativ jumătate din valoarea înregistrată în 2007 (13,9%), anul de debut al celei mai recente crize economice globale. Pe de altă parte, se remarcă o tensiune între cursul oficial al yuanului și cursul off-shore, lucru care indică ieșiri masive de capital din China și atacuri speculative.

De altfel, unul dintre obiectivele guvernului chinez este de a genera creștere economică prin limitarea investițiilor și încurajarea consumului. Însă consumul intern este anemic, iar calea cea mai ușoară de creștere poate fi încurajarea exporturilor, care, pentru a deveni mai competitive, ar trebui să se ieftinească. Această ieftinire este posibilă prin deprecierea yuanului. De altfel, și părerea specialiștilor este ca Banca Populară Chineză să lase yuanul să se deprecieze cu 10-15%. Și piața imobiliară din această ţară pare a fi supraevaluată, pe fondul creșterii masive a prețurilor.

„China este a doua putere economică a lumii și primul exportator mondial. Este locul de unde se dă ora exactă în foarte multe sectoare: metalurgie, materii prime pentru sectorul textil, masă lemnoasă etc. Furtuna din China va bulversa toate piețele. Vor fi afectate bursele de materie primă, de capital, cu impact și asupra costurilor de împrumut și a datoriilor externe”, este de părere Mihai Ionescu, secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR).

Un alt factor perturbator este scăderea preţurilor mărfurilor. Daniela Vasile arată că situaţia generează deflație, cu impact direct asupra producătorilor de materie primă și a economiei mondiale. Astfel, prețurile mărfurilor au scăzut continuu începând cu anul 2011. Aurul, argintul, cărbunele, bumbacul sau cafeaua au acum niveluri similare celor de la începutul anului 2009. De departe însă, petrolul este marfa cu cea mai spectaculoasă evoluție negativă din ultimii ani, prețul barilului de petrol coborând sub pragul de 30 de dolari la începutul acestui an. “Traversăm o perioadă extraordinar de critică. Scăderea foarte mare a preţului petrolului are impact economic şi poate genera turbulenţe sociale”, susţine Ionuţ Purică, expert în energie.

A treia cauză – acumularea de datorii. Dobânzile au atins minime istorice și determină o creștere a gradului de îndatorare din partea companiilor. „Din păcate, creditele acumulate nu au generat profituri pe măsură, iar acest lucru este vizibil analizând gradul de corelare între datoriile contractate de companiile non-financiare și unul dintre principalii indicatori ai profitabilității companiilor – EBITDA”, susţine directorul Certinvest. În plus, multe datorii ale companiilor din țările emergente sunt denominate în dolari, iar moneda americană s-a apreciat semnificativ în ultima perioadă în raport cu monedele naționale. Astfel, datoriile devin din ce în ce mai greu de plătit.

Şi, nu în ultimul rând, vorbim de burse, care în ultima vreme au fost pe roşu. Conform Danielei Vasile, indicii piețelor mature au depășit nivelul înregistrat înainte de criza din 2008, și se adâncește distanța dintre prețul acțiunilor și profiturile companiilor. „Corecția a început deja, piața americană a pierdut aproape 10% de la începutul anului, piețele europene au pierdut 7-8 procente, piața din China – peste 22%, iar bursa românească a șters deja peste 10% din profituri în primele săptămâni de tranzacționare ale anului”, explică aceasta. Însă această situaţie poate fi transformată de cunoscători în oportunităţi de investiţie, pentru multiplicarea banilor pe termen lung. 

Cele mai citite

FIFA modifică regulile transferurilor după cazul Lassana Diarra. Noi reglementări provizorii anunțate

FIFA a adoptat un set de reguli temporare pentru transferurile jucătorilor, în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene legate de...

Donald Trump îl critică pe Joe Biden, după ce acest a anulat 37 de condamnări la moarte

Donald Trump l-a criticat pe Joe Biden pentru decizia de a anula 37 de condamnări la moarte, în contextul în care președintele în funcție...

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...
Ultima oră
Pe aceeași temă