3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInternaționalInvitaţi străini la FNT

Invitaţi străini la FNT

După premiera de la Avignon din 2003, după prezenţa în mai multe festivaluri importante, între care şi cel de la Edinburgh, spectacolul „Dibuk” (foto) al renumitului regizor polonez Krzysztof Warlikowski ajunge şi la Bucureşti, în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. Începuturile lui Warlikowski în teatru sunt legate de doi mari regizori contemporani: Krys­tian Lupa şi Peter Brook. Spectacolul „Dibuk” după piesa lui Solomon Anski şi nuvela scriitoarei contemporane Hanna Krall este programat la Sala Mare a TNB: marţi, 2 noiembrie, ora 20.00 şi miercuri, 3 noiembrie, ora 18.00. Cei care vor să-l întâlnească personal pe cunoscutul regizor o pot face miercuri, 3 noiembrie, de la ora 13.00, la Fundaţia Löwendal (P-ta Gh. Cantacuzino nr. 1) unde va avea loc o confe­rinţă specială cu participarea lui Krzysztof Warlikowski, a teoreticianului şi criticului de teatru George Banu şi a autorului volumului „Théâtre Ecorché”, criticul de teatru polonez Piotr Gruszczynski.

Romeo Castellucci, un regizor care combină regia de teatru cu arta plastică, aduce la FNT un spectacol pentru producţia căruia s-au asociat instituţii din Franţa, Austria, Belgia, Olanda, Slovenia Ungaria şi Italia: „Hey, Girl!”. După ce a studiat artele plastice la Universitatea de Arte Frumoase din Bologna, Castellucci a fondat, în 1981, Societas Raffaello Sanzio, companie alături de care lucrează în continuare. Respingând textul aproape în întregime şi folosind vocea umană numai la nivelul ei sonor, amestecată cu alte sunete, Castellucci îşi prezintă creaţiile, alcătuite după îndelungi cercetări, doar în circuitul festivalier al lumii. La spectacolul „Hey Girl!”, realizat în 2006, regizorul povesteşte că a fost inspirat de imaginea unor adolescente aşteptând autobuzul într-o staţie, în faţa şcolii. Ce a rezultat este un eseu despre momentul trecerii unei fete de la starea de copil la aceea de femeie. Spectacolul se joacă la Teatrul Bulandra, sala Izvor, miercuri, 3 noiembrie, ora 21.00, şi joi, 4 noiembrie, ora 20.30.

O trilogie de numai 16 minute va fi prezentată pe 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie, la Centrul Naţional al Dansului. În fiecare seară, spectacolul va avea câte nouă reprezentaţii, începând cu ora 19.00, la fiecare douăzeci de minute. „Trilogia stereoscopică” e un spectacol-instalaţie care îmbină coregrafia cu arta video. Autorul ei este Billy Cowie, coregraf, compozitor şi realizator de film din Scoţia. Artistul lucrează, în principal, în zona spectacolului de teatru-dans, a proiecţiei de dans şi a instalaţiei. Împreună cu Liz Aggiss, a rea­lizat peste 20 de spectacole sub denumirea de Divas Dance Theatre, companie cu care a devenit cunoscut în Europa. Reprezentaţiile de la Bucureşti, care fac parte din „Trilogia stereoscopică – In the Flesh, The Revery Alone şi Tango de Soledad” – implică o formă specială de proiecţie 3D care dau privitorului senzaţia că împarte spaţiul cu dansatorii.
La capitolul „spectacole invitate din străinătate” se situează şi cea mai nouă montare a lui Silviu Purcărete. „Regele moare” este o coproducţie
internaţională, care a avut premiera
la mijlocul lui septembrie şi care va ajunge la Bucureşti înainte de a fi prezentată în turneu în Franţa, Italia, Muntenegru, Macedonia şi Croaţia. Spectacolul va inaugura, în ianuarie 2011, noua clădire a Teatrului Esch din Luxemburg.
„Regele moare” va fi prezentat pe 6 şi 7 noiembrie, începând cu ora 21.30 la Teatrul Bulandra – sala Izvor. Purcărete va fi prezent pe 7 noiembrie, ora 15.00, şi la o întâlnire cu publicul, organizată în cadrul modulului „Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri” din programul FNT.
După Richard Foreman, Richard Schechner, Hans Thies Lehmann, Aleks Sierz, festivalul continuă seria de întâlniri publice cu personalităţi importante ale teatrului mondial. Anul acesta, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică vor veni americanul Lee Breuer şi polonezul Michal Kobialka. Regizorul american, care este şi poet şi teoretician, face parte din seria de artişti pomeniţi în volumul „50 de regizori cheie”, a cărui versiune în limba română va fi lansată la FNT. Unul din numele importante ale teatrului experimental new york-ez, Brauer, va avea două întâlniri cu publicul la Bucureşti prima fiind o prezentare a carierei sale în teatru, iar cea de a doua, o introducere a proiecţiei filmului realizat după spectacolul său de succes „Doll’s House /Casa păpuşilor”, făcută împreună cu actriţa Maude Mitchell (interpreta rolului principal).
Cercetător al operei lui Tadeusz Kantor, Michal Kobialka a susţinut de-a lungul timpului numeroase conferinţe având ca subiect teatrul şi scrierile marelui regizor polonez. Kobialka este şi primul traducător al operelor lui Kantor, profesor la mai multe universităţi prestigioase din Europa şi America şi autor a peste 20 de volume de teatru.
Între regizorii străini prezenţi la FNT mai există încă două nume importante. Ambii au pus în scenă spectacole la două teatre din ţară, iar creaţiile lor vor putea fi văzute la Bucureşti în cadrul mo­dulului „Premiere în FNT”, dar şi după încheierea festivalului. Primul este Matthias Langhoff, care a montat la Teatrul Maghiar din Cluj „Măsură pentru măsură”. Al doilea e Rodrigo Garcia, care a lucrat la Naţionalul timişorean la „Interzis accesul animalelor”. Pentru toate spectacolele, biletele au fost puse deja în vânzare la casele teatrelor şi pe bilete.ro.

Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă