5.1 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalAtelierul, un festival major

Atelierul, un festival major

Festivalul este gândit ca o ieşire la lumină a inovaţiilor în teatru, atât de prin hrube şi cârciumi underground, cât şi din instituţii teatrale onorabile care au înţeles însă că artele spectacolului nu pot şi nu au voie să stea pe loc, oricât de călduţ şi de comod ar fi să faci numai spectacole comerciale şi şuşe care să asigure la pachet cu numărul mare de spectatori şi otv-izarea teatrului. Partea bună a crizei (ca să fim precum optimistul care vede mereu jumătatea plină a paharului), a fost aceea că selecţia s-a făcut cu foarte multă grijă, astfel că s-a preferat varianta puţin dar bun, celei „fără număr, fără număr” cu care se laudă alte festivaluri. Aşa că în locul unui festival lung-lat-şi-bombat, a ieşit unul mic, dar chic. Sigur că nu toate spectacolele au fost capodopere (nici nu putem pretinde aşa ceva, ar fi stupid), dar raportul fiind cam de 8 bune la 2 slabe, iese o medie mai mult decât onorabilă. Şi cum printre spectacolele bune s-au strecurat şi unele foarte bune şi printre acestea chiar vreo două masterpiece-uri, putem fi siguri că publicul a plecat pe deplin satisfăcut de la Atelier.

Învingătorul fără drept de apel al competiţiei a fost spectacolul „Herr Paul”, montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ de Radu Afrim, favorit etern al festivalului Atelier. El nu se plictiseşte de inovaţie, Atelierul nu se mai satură să-i premieze operele, de la debut şi până în prezent. Cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat Cezar Antal, pentru rolul lui Herr Paul. De asemenea, colega lui de scenă, Lucreţia Mandric, a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal. Scenografia Iulianei Vâlsan pentru acelaşi spectacol a luat „faţa” celorlalte competitoare şi premiul aferent.

Doi actori băimăreni, Inna Andriucă şi Ionuţ Mateescu, au luat (pentru a doua oară la Atelier) premiile pentru rolurile secundare pentru interpretările din spectacolul „Minunata lume nebună”, în regia lui Răzvan Mureşan, o execelentă simbioză de Lewis Caroll şi Sarah Kane (ei, uite că se poate şi aşa ceva şi nu doare prea tare).

Regizorul Gavril Cadariu a impresionat prin două puneri în scenă absolut diferite: un one man show, „Hess”, în care actorul Nicu Mihoc a strălucit în rolul ultimului nazist din istorie, şi un inedit spectacol de animaţie, „Respiraţii”, o bijuterie de o frumuseţe care te lasă pur şi simplu fără grai. Gavril Cadariu a primit pentru aceste montări premiul de regie.

Premiul special al juriului a revenit scenografului Mihai Vălu de la Teatrul Municipal din Baia Mare. Doi tineri actori, Patricia Boaru, de la Teatrul Naţional din Cluj, şi Matei Rotaru, de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, au primit premiile fundaţiei „Ion Săsăran”, în timp ce Liga pentru Teatru a acordat o distincţie unui excepţional actor din Ungaria, Harsányi Attila, care a dat o lecţie de teatru în rolurile interpretate în spectacolul „Caii la ferestră”, montat de Radu Dinulescu pe un text de Matei Vişniec, coproducţie Teatrul de Cameră din Arad & Teatrul 3 din Pécs. Premiul pentru muzică de scenă, acordat de Fundaţia ACCUMM, a revenit coloanei sonore din spectacolul „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă”, de Horia Lovinescu ( regia Andrei Mihalache, Teatrul de Nord Satu Mare).

Cum criza financiară nu dă semne că ar trece chiar cu una-cu două, aşteptăm ca selecţia ediţiei din 2011 a Atelierul să fie făcută şi mai pe sprânceană, ca publicul să savureze festivalul ca pe un espresso scurt, dar degrabă deşteptător de conştiinţe artistice.

 

Cele mai citite

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...
Ultima oră
Pe aceeași temă