Delegaţia Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, împreună cu sculptorul Florin Codre, autorul monumentului Marii Uniri, vor stabili împreună cu autorităţile locale mplasamentul definitiv al monumentului, informează prof univ dr Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, citat de Agerpres.
„În urma unei recente întâlniri pe care, împreună cu primarul municipiului Arad, Gheorge Falcă, am avut-o la Bucureşti, cu Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, s-a convenit ca, în cursul săptămânii viitoare să sosească la Arad o delegaţie a Ministerului Culturii, însoţită de sculptorul Florin Codre, pentru a stabili cu exactitate, unde va fi amplasat Monumentul Marii Uniri”, a declarat presei joi, prof univ dr Aurel Ardelean.
Acesta a mai spus că discuţiile purtate au fost constructive, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, exprimându-şi dorinţa ca problema amplasării acestui simbol al naţiunii române la Arad să fie soluţionată cât mai curând.
Iniţiativa ridicării în Arad a unui monument reprezentativ dedicat Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 a apărut în primii ani după Marea Unire, fiind relansată în anul 2003 prin reînfiinţarea Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, asociaţie care a şi organizat de altfel un concurs naţional pentru proiectul artistic.
Ministerul Culturii a scos însă din buget fondurile pentru finanţarea acestuia şi a organizat un alt concurs, care a fost jurizat fără consultarea reprezentanţilor Asociaţiei arădene. Proiectul câştigător care a fost anunţat în toamna anului 2007, aparţine sculptorului braşovean Florin Codre, acesta primind pentru realizarea lucrării sale 10 milioane de lei de la Ministerul Culturii.
Lucrarea reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul va fi amplasat deasupra Lacului din Pădurice, legat terestru de trei poduri.
Primăria municipiului Arad a prevăzut anual fonduri în bugetul local pentru realizarea infrastructurii şi instalarea monumentului, data stabilită iniţial fiind 1 decembrie 2014, dar livrarea lucrării nu a mai avut loc. Încercările repetate ale municipalităţii de a-l contacta pe autor nu au dat nici un rezultat. Potrivit reprezentanţilor MCIN, monumentul se află în ţară, undeva în apropiere de Bucureşti, în aşteptarea stabilirii locaţiei unde va fi amplasat.
Locaţia aleasă iniţial nu a mai fost agreată de municipalitate, care a făcut cunoscut că ar dori ca monumentul să fie amplasat într-o altă locaţie, ultima aleasă fiind Piaţa Catedralei, piaţă care ar urma să fie dezafectată.