1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialUn profesor român a fost decorat de preşedintele Austriei

Un profesor român a fost decorat de preşedintele Austriei

Profesorul român George Guţu de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti a fost decorat cu „Crucea Austriacă de Onoare pentru Ştiinţă şi Artă”.

George Guţu a primit această distincţie în semn de recunoaştere pentru contribuţia sa continuă, de decenii, la studierea şi promovarea culturii, literaturii şi civilizaţiei austriece atât în domeniul educaţional cât şi în cel al cercetării ştiinţifice din România.

In cei peste 40 de ani de activitate didactică şi de cercetare ştiinţifică, de organizare şi dezvoltare a germanisticii din România, ca punte de legături culturale şi umane strânse şi eficiente dintre România şi ţările germanofone (Germania, Austria, Elveţia), George Guţu şi-a consolidat permanent renumele de bun specialist.

A publicat opt cărţi proprii, peste 50 de cărţi în colaborare sau editate, peste 150 de studii de specialitate, traduceri din limba germană în română (Stefan George, Ingeborg Bachmann, Paul Celan, Gottfried Benn, Hermann Hesse, Hans Magnuss Enzensberger, Raymund Netzhamer, Emil Cioran etc.) şi din română în germană. Printre volumele realizate de prof. Guţu şi care au avut o deosebită rezonanţă se numără traducerile sale din Hermann Hesse (Siddhartha, Lupul de stepă), Jurnalul arhiepiscopului romano-catolic de Bucureşti Raymund Netzhammer (1905-1924), sau cele două volume de impresii de călătorie ale aceluiaşi arhiepiscop, intitulate Din România. Un ecou deosebit de favorabil l-a declanşat ediţia de scrisori inedite ale lui Emil Cioran, descoperite de el la Arhiva Literară din Viena.

Guţu a iniţiat şi înfiinţat Societatea Germaniştilor din România (SGR), iar din 1992 a întemeiat publicaţia de specialitate a SGR, Zeitschrift der Germanisten Rumäniens.

Profesorul Guţu a fost decorat şi de preşedintele României prin decernarea Ordinului Meritul Cultural în grad de Cavaler „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră ştiinţifică şi didactică, pentru contribuţia activă avută la dezvoltarea studiului germanisticii în România şi la consolidarea pe termen lung a relaţiilor culturale româno-germane”.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă