4.3 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Moartea Ioanei Nemeş este exact ca o lucrare de-a ei"

„Moartea Ioanei Nemeş este exact ca o lucrare de-a ei”

Ioana Nemeş, 32 de ani, unul dintre artiştii de referinţă ai artei contemporane româneşti, a murit la New York după ce şi-a încheiat rezidenţa. Ieri urma să se întoarcă în ţară.

Ioana Nemeş, artist vizual, se afla la New York pentru inaugurarea primul său solo show din New York, într-unul dintre cele mai importante spaţii de artă din SUA, Art in General. Expoziţia va fi deschisă până în 7 mai şi se numeşte „Times Colliding”, o rezidenţa Art-In-General & Pavilion.

Deschiderea a avut loc în 19 aprilie, iar atacul de cord a survenit sâmbătă, 23 aprilie. „Am aflat că a avut o malformaţie cardiacă şi nici nu a mai apucat să ajungă la spital când a survenit stopul cardiac. Am înţeles că va fi incinerată la New York şi că abia apoi va fi adusă în ţară. Prietenii se ocupă de asta, trebuie puse cap la cap toate detaliile, de la bani la acte. Galeria unde a avut rezidenţa, Art in General, va acoperi cheltuielile de incinerare”, a declarat pentru România Liberă Răzvan Ion, coeditor al revistei Pavilion.

Prietenii sunt şocaţi, unii nici nu au vrut să vorbească despre pierderea Ioanei Nemeş, explicându-ne că a fost un om discret.

„Cred că sunt ultimul om care să dorească să se expună, mă simt cel mai fair undeva în spatele cortinei”, spunea artista într-unul din rarele interviuri pe care le-a acordat.

„A murit la ultima întâlnire din program”

„Am pierdut un prieten, şocul a fost extraordinar, sâmbătă noapte, când am aflat despre moartea ei. Ioana Nemeş a fost cel mai important artist de vârsta ei, a avut o carieră fantastică. În plus, era un om foarte iubit, încerca mereu să ne ţină şi să ne pună la un loc… e o pierdere fără cuvinte”, ne-a mai declarat Răzvan Ion. Tot el crede că: „Moartea Ioanei este exact ca o lucrarea de-a ei. A murit la finalul rezidenţei, la ultima întâlnire din program. Era foarte serioasă, foarte dedicată… şi-a terminat rezidenţa cap-coadă, aşa cum era ea. Astăzi (marţi – nota red.) trebuia să revină în ţară.
Sunt terifiat. Ne-a dispărut o mare speranţă a artei contemporane. Era unică. Ioana Nemeş avea cele mai bune perspective, se discuta despre participarea ei la Bienala de Artă de la Veneţia, urma să facă la noi un curatoriat pe fashion şi antropologie, în toamnă. Dar, probabil că în toamnă vom organiza doar o expoziţie in memoriam”.

Unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai generaţiei

„Suntem întristaţi să vă anunţăm că Ioana Nemeş (1979 -2011), artist în rezidenţă la Art in General, a murit subit la New York pe 23 aprilie, după ce a suferit un stop cardiac. Ioana Nemeş a fost unul dintre cei mai cunoscuţi artişti din generaţia ei”, a anunţat galeria new-yorkeză, regretând moartea acestui talentat artist. Iar Anna Battista, jurnalist freelancer, supărată pe „surprizele tragice ale vieţii”, anunţă pe site-ul său că abia aflase de expoziţia Ioanei Nemeş din New York, pentru ca la câteva zile să afle despre moartea artistei.

„Ioana va lipsi familiei şi prietenilor care astăzi sunt în căutarea unui sprijin pentru repatrierea corpului ei în România”, mai scrie Battista.

Înainte de a ajunge artist vizual, Ioana Nemeş a urmat studiile de educaţie fizică şi sport. Practica handbalul, însă un accident la genunchi a determinat-o să se reorienteze, specializându-se în artă. Într-un interviu, Ioana sublinia că „în facultate am făcut numai fotografie. E partea negativă a faptului ca studiezi un lucru foarte mult. Eram atât de curioasă şi în legătură cu desenul sau pictura, cu ce se întâmpla în afară”.

Jurnalul Ioanei Nemeş

Pe 19 aprilie Ioana Nemeş a participat la o dezbatere pe tema recent-vernisatei expoziţii ale sale, „Times Colliding”, de la Art in General, spaţiu dedicat artei contemporane din New York. Ioana Nemeş a vorbit despre evoluţia sa artistică in cadrul proiectului „Monthly Evaluations” (2005-2010), desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, timp în care artista şi-a propus înregistrarea obiectivă a gândurilor şi experienţelor sale zilnice, făcând apel la un set de parametri – fizic, emoţional, intelectual, financiar, incluzând şi arbitrariul – în funcţie de care a descris şi măsurat zilele. Astfel, fiecare zi a fost înregistrată, codată cu ajutorul culorilor, analizată şi clasată, acest proiect devenind un catalog al experienţei personale. Ioana Nemeş a făcut în mod constant referire la el, extrăgând anumite zile şi conferindu-le o formă fizică cum ar fi desene pe pereţi, picturi sau sculpturi.

Ioana Nemeş este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din generaţia ei. Lucrările sale au fost expuse la Secession Vienna (2010), Istanbul Biennial (2009), Smart Project Space Amsterdam (2009), U-Turn Copenhagen (2008), Prague Biennial (2007), Bucharest Biennial (2006) şi Kunsthalle Fri-dericianum, Kassel (2006). A obţinut rezidenţe la IASPIS Stockholm (2010) şi Kulturkontakt Vienna (2004) şi a primit Future of Europe Art Prize din partea Galerie Für.

Cele mai citite

Sistem avansat de contorizare pe piața de energie

Transelectrica finalizează prima investiție finanțată din Fondul pentru Modernizare Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunțat finalizarea primei etape a unui proiect...

Avertizare de tsunami emisă după un cutremur puternic care a lovit coasta Japoniei

Un cutremur puternic cu magnitudinea preliminară de 6,8 a lovit coasta prefecturii Miyazaki din Japonia, luni seara, conform Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS). Avertizare...

Jaqueline Cristian, prima româncă în turul 2 la Australian Open 2025! Victorie muncită împotriva Petrei Martic

Jaqueline Cristian a reușit o performanță importantă la Australian Open 2025, devenind prima româncă ce accede în turul secund. Sportiva de pe locul 82...
Ultima oră
Pe aceeași temă