Anul acesta, pentru prima dată în România, o persoană publică îşi asumă să fie vocea comunităţii minorităţilor sexuale autohtone, în cadrul celei de-a noua ediţii a festivalului dedicat persoanelor LGBT, GayFest. Cântăreaţa Loredana Groza a explicat că a decis să reprezinte gay-ii pentru că are mulţi prieteni care aparţin minorităţilor sexuale şi a povestit, pentru România liberă, că ea însăşi s-a lovit de intoleranţă şi discriminare, încă din tinereţe.
„În 2012, să ai asemenea ochelari de cal mi se pare cea mai mare lipsă de umanitate, pentru că oricine poate fi în locul celui discriminat”, a declarat Loredana, pentru România liberă. Ea a mai arătat că a hotărât să fie ambasadoarea comunităţii LGBT, prin programul „Eu sunt!Tu?” pentru toţi prietenii ei care sunt altfel.
De altfel, aşa cum a arătat şi directoarea asociaţiei ACCEPT, Irina Niţă, este pentru prima dată când la deschiderea GayFest participă şi personalităţi ale vieţii publice, dar şi autorităţi ale statului: preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, precum şi unul din consilierii de stat ai premierului Victor Ponta, Remus Cernea.
Preşedintele CNCD: Comunitatea gay să nu existe în spaţiul public doar pe perioada festivalului
Cea de-a noua ediţie a festivalului dedicat comunităţii LGBT (Lesbian-Gay-Bisexual-Trans) va dura o săptămână, iar organizatorii- asociaţia ACCEPT şi PSI România- şi-au dorit ca evenimentele de anul acesta să includă mai multe evenimente pentru publicul larg. „Scopul nostru este o promovăm o societate care respectă diferenţa, în care să fim toţi trataţi în mod egal”, a declarat Irina Niţă.
Şi preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a subliniat că persoanele LGBT sunt tăcute în spaţiul public şi consideră că ar trebui să se discute public mai ales despre problemele cotidiene ale comunităţii minorităţilor sexuale. Preşedintele CNCD a mai subliniat că, în ciuda legislaţiei restrictive din ţara noastră, trebuie ca şi România să reuşească să reglementeze statutul persoanelor gay.
„Îmi doresc ca această comunitate să nu existe în spaţiul public doar pe perioada acestui festival”, arată Csaba Asztalos, care a indicat că „orice persoană are dreptul de a se simţi cetăţean, fără să fie atacat pentru orientarea lui sexuală”.
Un consilier de stat la Parada gay
Remus Cernea, preşedinte al Mişcării Verzilor şi recent învestit consilier al premierului Victor Ponta, a explicat că „este a şasea ediţie a Gay Pride-ului la care voi participa, dar, până acum, veneam în calitate de reprezentant al societăţii civile sau ca preşedinte al unui partid. Acum, voi veni în calitate de consilier de stat”.
El a declarat că îşi doreşte ca şi în România să fie făcuţi „paşi” pentru recunoaşterea parteneriatelor civile, iar tema discriminării „să aibă o importanţă mai mare” în spaţiul public. „Sper să fie o zi istorică. Este prima participare a unui membru al Guvernului la un eveniment de tipul Gay Pride”, a subliniat Remus Cernea.
Citeşte şi Analiză. Au gay-ii căsnicii fericite în România?
Şi directorul programului „Eu sunt!Tu?”, din cadrul organizaţiei PSI România, a declarat, pentru România liberă, că îşi doreşte ca şi alte persoane publice să urmeze exemplul Loredanei. „Oamenii au nevoie de modele care să aibă curajul să adopte o anumită poziţie”, a arătat Tudor Kovacs.
Loredana: Eu sunt aici pentru toţi cei marginalizaţi
Cântăreaţa Loredana Groza a declarat, pentru România liberă, că „este o mare onoare” să fie ambasadoarea comunităţii minorităţilor sexuale din ţară şi că se bucură că este prima persoană publică care se alătură oficial acestei cauze. „Sunt încrezătoare că vom reuşi să schimbăm mentalităţi. Nu poţi să eviţi o problemă pentru că te prefaci că nu există. Trebuie să o analizezi şi să o discuţi, nu cu violenţă şi intoleranţă”, a punctat vedeta.
Loredana a mai precizat că unul dintre motivele pentru care a acceptat să fie ambasadoarea comunităţii LGBT este că are mulţi prieteni gay. „Când nu cunosc, judeci oamenii greşit. Ar trebui să nu mai judecăm prin ochii altora. Orice mentalitate care se creează din ce ai auzit este eronată”, explică cântăreaţa.
De asemenea, Loredana a mai pledat pentru toleranţă şi iubire, întrucât „toţi ne lovim de intoleranţă şi discriminare”. „Eu sunt aici pentru toţi cei care sunt marginalizaţi. Îmi pot scrie pe pagina de Facebook şi, dacă au nevoie de un sfat într-un moment, eu le sunt alături”.
Întrebată dacă ea a fost vreodată discriminată, Loredana a declarat, pentru România liberă, că s-a simţit discriminată când avea 18 ani şi a fost interzisă la Televiziunea Română, pentru că cânta melodii occidentale, dar fără să i se spună vreodată un motiv oficial, dar s-a simţit discriminată şi la şcoală, pentru că deja lucra, iar profesorii şi o parte din colegi o tratau intolerant. „Pentru că mă îmbrăcam altfel, pentru că gândeam altfel”, precizează ea.
Ea a subliniat şi că membrii comunităţii LGBT şi toate persoanele discriminate ar trebui să se deschidă şi să se unească: „trebuie să arate că şi ei au puterea să se apere şi să-şi apere idealurile”. „Cât timp respecţi legea, nu înţeleg de ce să fii judecat şi etichetat”, a arătat Loredana Groza.
De asemenea, vedeta a lansat un îndemn către toţi cei care au prieteni sau rude care aparţin comunităţii gay să vină la parada de sâmbătă.
GayFest începe astăzi, cu o bibliotecă vie şi se va încheia duminică, cu un film despre experienţele lesbienelor din Ungaria, din perioada comunistă. Puteţi vedea aici programul complet al festivalului. Sâmbătă, va avea loc tradiţionalul marş al diversităţii, despre care organizatorii spun că se va desfăşura fără incidente, din cauză că este izolat.
„Este un circuit închis, marşul se desfăşoară în alte condiţii decât cele pe care le doream. Accesul privitorilor nu este permis. Forma de acum a marşului este un compromis”, a explicat Irina Niţă, directoarea ACCEPT.
Citeşte şi PE cere statelor membre să faciliteze căsătoriile între gay şi lesbiene